Close
De 20 weken echo | Column over zwangerschap

De 20 weken echo | Column over zwangerschap

Tussen al het corona nieuws door is er ook wat leuks te vertellen: Mirjana had haar 20 weken echo. Die ging gelukkig wel door, maar dan wel net wat anders dan normaal. Ze vertelt je over de ‘uitkomsten’ van de echo. Weet ze al wat het wordt? Of wil ze dat niet weten?

Lees ook: ‘Gezond recept | De perfecte smoothie voor als je zwanger bent

20 weken echo

De 20 weken echo

Een zwangerschap bestaat uit een aantal trimesters en mijlpalen. Ik bevind me in het tweede trimester en heb de grootste mijlpalen inmiddels achter de rug. De eerste mijlpaal was dat ik erachter kwam dat ik in verwachting was bij 4,5 week. Daarop volgde de mijlpaal van de eerste echo waarop we een kloppend hartje te zien kregen met ruim 10 weken. Afgelopen week hadden we de grootste mijlpaal van de zwangerschap, de bevalling/geboorte niet meegerekend, de 20 weken echo.

Het is mijn vierde zwangerschap en ook de vierde keer dat ik een 20 weken echo mee mag maken. In de huidige tijd is het alleen net even anders dan anders. Ik werd vooraf, zowel door mijn verloskundigenpraktijk als door het echo-centrum zelf, op de hoogte gebracht van de maatregelen rondom het coronavirus. Ik mocht slechts 1 persoon meenemen. Voor ons verder geen probleem aangezien we alle eerdere echo’s ook met z’n tweeën hebben gedaan. Twee dagen later kwam vanuit het RIVM het besluit dat alleen de zwangere nog naar binnen mag voor de echo, dus ik had precies mazzel.

Eventuele pretecho’s en echo’s voor de bepaling van het geslacht komen te vervallen

Een andere mededeling was dat alleen de medische echo’s plaatsvinden. Dus eventuele pretecho’s en echo’s voor de bepaling van het geslacht komen te vervallen. Ik moest op voor de 20 weken echo (een medische echo) waarbij de baby op zo’n 40 punten gecontroleerd wordt, dus die ging door.

Bij binnenkomst mocht ik direct doorlopen. De echoscopiste zwaaide vriendelijk en was verder voorzien van mondkapje en handschoenen. Ik kende de dame in kwestie nog van mijn vorige zwangerschap. Toen was ik in verwachting van Sophie, onze derde, en de echoscopiste was in verwachting van haar 7e kindje. Ik dacht nog dat ze een grapje maakte, 7 kinderen is best een uitzondering in deze tijd. Maar ik had het echt goed gehoord.

Als een routinier plof ik neer op de bank naast het echo-apparaat. Met een flinke portie gel gaat ze aan de slag. De baby-APK is gestart. Ik weet nog goed bij mijn eerste 20 weken echo ooit, dat ik er vrij nuchter in stapte. Tegen de tijd dat ik klaar was, was ik totaal overrompeld door alle punten waar zo’n klein minimensje op gecheckt wordt. Van hazenlip tot klompvoetjes, ik had er niet over nagedacht. Inmiddels ken ik de routine maar het blijft spannend.

Zit je nou toch te kijken?

Ik herken inmiddels een kloppend hartje op het scherm. Er waren 4 kamers te zien, helemaal goed. Verder in de categorie aanwezig en actief: niertjes, longen, lippen, oogkassen, 10 tenen, 10 vingers, kleine hersenen en grote hersenen.

In de categorie niet aanwezig en dat is goed nieuws: geen open rug, geen hazenlip, geen vocht in het hoofd (waterhoofd), geen verdikking in de nek en geen klompvoetjes.

Alle omvangen en afmetingen klopten bij de huidige leeftijd van de baby, hoofdomvang, buikomvang en lengte.

Vooraf hadden we aangegeven het geslacht niet te willen weten, dus toen daar wel even de controle van gedaan moest worden vroeg de echoscopiste of we even weg wilden kijken. Mijn man keek evengoed waarop ik zei, ‘zit je nou toch te kijken?’ Hij verzekerde mij ervan toch echt geen idee te hebben van wat had heeft gezien. De echoscopiste zei dat het goed te zien was en alles in orde is. Het blijft dus een verrassing tot aan de geboorte.

Nog maar 20 weken wachten

Kortom, een geslaagde echo. Het apparaat liep nog even vast maar dat mocht de pret niet drukken. We kregen wat extra geprinte foto’s mee omdat in het kader van corona de USB-stick waar normaal gesproken de foto’s op worden gezet nu niet gebruikt wordt. Helemaal prima. Bij thuiskomst was vooral onze oudste nieuwsgierig naar de baby, en de foto’s. Nog maar 20 weken wachten en dan is de baby er.

Er staat nog wel een gesprek met de gynaecoloog op de rol in verband met de planning van de bevalling. Mijn eerste en derde zijn met een keizersnede gehaald. De dames lagen beide in stuit. Ik heb toen bewust voor een keizersnede gekozen. De tweede was wel een vaginale bevalling die verder prima verliep. Voor zover een vaginale bevalling goed kan verlopen natuurlijk 😉 We moeten het nu hebben over mijn keuze voor deze bevalling.

Ze willen dat toch voor de zekerheid uitsluiten

Ook moet ik nog een suikertest doen met 24 weken. Omdat mijn moeder diabeet is, en mijn zoon nogal fors was, willen ze dat toch voor de zekerheid uitsluiten. Ik mag dan een mierzoet citroendrankje achteroverslaan en daaropvolgend twee uur wachten. Daarna wordt mijn bloedsuiker gemeten om te kijken of het nog steeds binnen de juiste waarden valt.

Nog genoeg te doen de komende weken. De frequentie van afspraken bij de verloskundige is verlaagd i.v.m. het coronavirus. Heel logisch en prima. Want als onze verloskundigen om gaan vallen wordt bevallen pas echt spannend ben ik bang.

Ik groei ondertussen gestaag verder, nog maar 20 weken te gaan

⇒ Volg je ons al op Facebook en Instagram?

Hier lees je meer columns.
En hier lees je meer van en over Mirjana.

Beeld ‘zwanger echo’ via Shutterstock.

Wil je dit artikel bewaren op Pinterest? Deze afbeelding kun je pinnen:

de 20 weken echo Pinterest

Close
Read previous post:
jarig in corona tijd
Jarig in corona tijd? 8 ideeën voor een feestelijke verjaardag

Is er bij jullie iemand jarig in corona tijd? Wat een domper hè? Dat je nu zo'n verjaardag niet kunt...

Close