Close
‘Aan wie ligt het eigenlijk?’ | Column over onvervulde kinderwens

‘Aan wie ligt het eigenlijk?’ | Column over onvervulde kinderwens

Elle houdt op MOMmag. een column bij over haar kinderwens, vruchtbaarheidstraject en alles wat daarom heen een rol speelt in haar leven. Vandaag vertelt ze in ‘aan wie ligt het eigenlijk?’ over een brutale vraag en een gevat antwoord.

Lees ook: ‘Hoe nu verder?’ | Column over fertiliteitstraject na miskraam

aan wie ligt het eigenlijk

‘Aan wie ligt het eigenlijk?’

Een van de brutale vragen die je voor je kiezen krijgt als je vruchtbaarheidsbehandelingen moet doen is: ‘Aan wie ligt het eigenlijk?’ Mensen willen graag weten wie nou precies de schuldige is aan deze hele tragedie.

Die mensen, daar mag ik mezelf ook onder rekenen, want ik was ontzettend benieuwd wie van ons tweeën nou de ‘kwaaddoener’ was. Of ik opgelucht kon ademen, of nog erger in mijn schuldgevoel zou moeten wegduiken. J. en ik hebben afgesproken dat we het niets en niemand vertellen. Het is voor ons inmiddels geen onderwerp meer. We staan hier samen in en we kijken samen vooruit. Het heeft geen zin om ‘de dader’ aan te wijzen, want er is helemaal niemand die hier iets aan kan doen.

Dagboekherinnering 1

“Ligt het eigenlijk aan jou of aan hem”, vroeg A. me vandaag.
“Vind je het erg dat we het daar niet over hebben”, zei ik.
“Ik was gewoon benieuwd. Wat zou het vervelend voor je zijn als je al die rommel moet spuiten en slikken, terwijl het aan hem ligt.”
Bozer en bozer werd ik. ‘1, 2, 3…’. Ik telde wel tot 100 in mijn gedachten en toen realiseerde ik me dat ik helemaal geen boos type ben en dat die rommel mijn woedeaanval veroorzaakte.
“Maar het ligt aan niemand”, zei ik A rustig. Er is niemand die dit expres veroorzaakt. “Snap je?”

Ze snapte het een beetje. Op de fiets naar huis telde ik tot 20.000. Ik was nog steeds boos. Maar niet op A. Meer op alles en iedereen en de veroorzaker van deze tragedie. Zal ik hem maar gewoon God noemen? Als kind heb ik die hele gelovige rompslomp toch niet voor niets ondergaan. Dan kan ik hem in ieder geval hiervan de schuld geven.

Dagboekherinnering 2

“Misschien een hele brutale vraag hoor”, vroeg S. me tijdens een wandeling naar het winkelcentrum in de lunchpauze.
Dan weet je natuurlijk al dat er een hele brutale vraag gaat komen. Met een kans van 9 op 10 dat het een vraag is waar je geen zin in hebt.
Nou daar kwam ‘ie hoor. Ze keek me aan met een meewarige blik en zei: “Weten jullie aan wie het ligt?”
Ik deed of ik dom was. “Wat bedoel je precies”, vroeg ik en eigenlijk hoopte ik dat ik haar nu even de tijd had kunnen geven de vraag in te trekken.
“Dat je niet zwanger kunt worden.”
“Oh dat. Nee, dat weten we niet”, loog ik.

Waarom vragen mensen dat. Ik heb geen zin om daar antwoord op te geven. Dat is toch heel privé?

Dagboekherinnering 3

Ik weet niet of ik boos of verdrietig moet zijn. E. vertelde me vandaag tijdens het hardlopen dat ze echt niet bij G. zou blijven als hij onvruchtbaar zou zijn. Het is dat ik door die f*ck hormonen een conditie van likmevessie heb, anders had ik gewoon weg kunnen rennen. Nu moest ik nog 10 minuten naar dat stomme gezever luisteren.

Ze vroeg nog of ik volgende week weer wilde lopen. Echt niet, dat ik dat ga doen.

Dagboekherinnering 4

Blijkbaar had ze vorige week het balletje opgegooid. Want vandaag vroeg E. (ja ik ben toch weer met haar gaan hardlopen, ik mot toch wat) aan wie het nou eigenlijk ligt dat we niet in verwachting zijn.
Je snapt dat mijn bloed begon te koken en dat was niet van dat slakkentempo.
Maar ik had een gevat antwoord. Ik zei: “Geen idee, maar als mensen nou eens zouden stoppen met zulke belachelijk brutale vragen te stellen dan hoef ik me niet op te winden en dan is de kans misschien groter dat ik wel zwanger wordt.”

Ik denk niet dat ze volgende week nog met me wil hardlopen.

⇒ Heb je een vraag en/of opmerking over deze column van Elle? Praat gerust mee onder de Facebook of Instagram post!

Hier lees je meer van en over Elle.
Hier lees je meer artikelen en columns met als onderwerp kinderwens.

* Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

Wil je deze column bewaren op Pinterest? Dan kun je deze afbeelding pinnen:

column over onvervulde kinderwens: 'Aan wie ligt het eigenlijk?'

Close
Read previous post:
tandenknarsen door peuters
Tandenknarsen door peuters. Is dat normaal?

Tandenknarsen door peuters. Is dat wel normaal? De peuter van Karen knarst met zijn tanden. Dat schijnen wel meer peuters...

Close