Close
9 tips voor activiteiten tijdens de herfstvakantie

9 tips voor activiteiten tijdens de herfstvakantie

De herfstvakantie staat voor de deur. In sommige regio’s van het land begint de vakantie vrijdag al. Vooralsnog zien de weersvoorspellingen er wisselend uit. Wij hebben daarom 9 tips voor activiteiten tijdens de herfstvakantie voor binnen en buiten. Mocht je nog op zoek zijn naar ideeën wat je kunt gaan doen.

Lees ook: ‘10 leuke musea voor kinderen

activiteiten tijdens de herfstvakantie

9 tips voor activiteiten tijdens de herfstvakantie

Jullie kennen het vast wel. De herfstvakantie staat voor de deur, je kinderen zijn een week thuis en als klap op de vuurpijl regent het ook nog. Hoe ga je de dagen gezellig samen doorkomen en wat zijn leuke uitjes voor de kids?

Binnenspeeltuin

Deze ideale vulling van de dag mag natuurlijk niet ontbreken op het lijstje. Ze zijn er in vele vormen en maten en ze zijn succes gegarandeerd voor ieder kind. Ook de prijs hoeft niet hoog te zijn, want op Social Deal zijn vaak verschillende aanbiedingen te vinden. We hebben het hier over een Ballorig of een Monkeytown. Mocht er in jouw regio geen te vinden zijn, dan is er wel een soortgelijk concept aanwezig. De binnenspeeltuinen bevatten vaak een aparte hoek voor de kinderen tot 4 jaar met kleine glijbanen, een ballenbak, schuimkussens en speelhuisjes. Voor de oudere kinderen is er ook veel te beleven. Denk aan een klimvulkaan, glijbanen, trampolines, etc. Jij als ouder kan jezelf er ook prima vermaken; met een kopje koffie of thee en je eigen meegebrachte tablet, tijdschrift of boek vliegen de uurtjes voorbij.

(Thuis)bioscoop

Voor ieder kind is het altijd gezellig om samen met mama of papa op pad te gaan en samen naar de bioscoop is echt genieten, helemaal met die grote bak popcorn erbij. Sommige bioscopen, zoals de Pathé hebben een speciaal kinderticket, waardoor je kind voor 6 euro naar de film kan. Op dit moment draait de eerste film van de grote YouTube-hit Juf Roos, maar ook Toy Story 4, Thomas de stoomlocomotief en Shaun het Schaap zijn te zien.

Met een abonnement op Disney plus (gratis proefperiode tot 12 november ’19), Videoland (2 weken gratis proefperiode) of Netflix (maand gratis proefperiode) kan je je huis ook omtoveren tot een heuse thuisbioscoop. Doe de gordijnen dicht, leg enkele kussens of een matras voor de tv, zorg voor popcorn of ander lekkers en settel je met z’n allen heerlijk tegen elkaar aan voor de tv.

LEGO World

Deze jaarlijkse LEGO-manifestatie staat ook weer deze herfstvakantie gepland in de Jaarbeurs in Utrecht. Dit is het ideale uitje in de herfstvakantie voor het hele gezin. Jongens en meisjes vanaf 1,5 jaar oud kunnen zich hier de hele dag uitleven en spelen met miljoenen LEGO steentjes. Naast het spelen met de steentjes kan je hier ook levensgrote LEGO bouwwerken aanschouwen of deelnemen aan een van de bouwwedstrijden.

Doe’s gek

Dit knots knettergekke interactieve kinderevenement, in de IJsselhallen in Zwolle, is perfect geschikt voor kinderen tussen de 4 en 11 jaar. Bij Doe’s gek worden kinderen uitgedaagd om te kijken, voelen, proeven, dansen, zingen en bouwen, maar vooral ook om lekker gek te doen. Zo is er een sportieve hal met springkussen, hindernisbanen en pannavoetbalkooien. Tevens vind je er kermisattracties en een kinderboerderij. En natuurlijk is er ook een gamehal aanwezig waar kinderen computerspellen kunnen spelen en VR-games.

Sprookjesfestival

Van 12 t/m 20 oktober vindt in Arnhem het Sprookjesfestival plaats. De stad wordt dan omgetoverd tot sprookjesstad. Met sprookjesachtige voorstellingen, theater, dans, muziek, tentoonstellingen, workshops en het Kabouterbos in Park Sonsbeek.

Het thema van deze 12e editie van het Sprookjesfestival is ‘Toverstof”. In de omgeving van Arnhem is ook veel sprookjesachtigs te beleven.

Bakken

Wil je als afwisseling een dag met je kinderen thuis doorbrengen? Wat is er dan gezelliger op een regenachtige middag dan samen in de keuken staan? Jullie kunnen samen een heerlijke cake of appeltaart bakken, maar je zou voor deze regenachtige herfstdag ook kunnen denken aan het maken herfstkoekjes of andere herfstbaksels, internet staat er vol mee! En vergeet na het bakken niet om samen met een grote mok warme chocolademelk op de bank tegen elkaar aan te kruipen en de eigengemaakte baksels op te eten.

Kabouterpad

Met een beetje geluk heb je niet alleen te maken met regenachtige dagen, maar zitten er ook enkele droge dagen tussen. Grijp zo’n dag dan meteen aan om lekker met de kinderen naar buiten te gaan!

Staatsbosbeheer heeft op verschillende plekken in het land een kabouterpad liggen. Dat zijn paden vol kleine voetafdrukken in het zand en wielsporen van kruiwagentjes. In de herfstvakantie zijn deze kabouterpaden nog bijzonderder om te lopen, omdat de kabouters dan een schatkist verstopt hebben in het bos. Als je de schatkist vindt en er een mooie foto van maakt, dan krijgen de kinderen na afloop een kleinigheidje. De routes variëren van 500 tot 1500 meter, zodat kinderen van alle leeftijden op zoek kunnen naar de kabouters. En natuurlijk loop je zo’n route niet zonder knapzak en puntmuts!

Geocachen

Over de hele wereld liggen verschillende geocaches verstopt. Dit zijn eigenlijk een soort schatten die je met een (gratis) app op je mobiel kan vinden. En wat vind een kind nou leuker dan het vinden van een echte schat?! Als je zo’n schat gevonden hebt, dan schrijf je je naam in het logboekje en dan plaats je hem terug voor de volgende vinder.

Sommige schatten bevatten ook ruilartikelen voor de kinderen, zodat zij ook echt iets mee kunnen nemen uit de door hun gevonden schat. Naast de traditionele caches (die vind je op de plek waar ze staan aangegeven), zijn er ook multi’s te lopen. Bij zo’n cache ga je van plek naar plek om uiteindelijk bij de eindplaats uit te komen.

Om het voor kinderen ook leuk te maken, zijn er speciale kindercaches. Enkele voorbeelden: Kids and Bugs, Bliksem’s schatkist, De Barelhoeve. Geocachen is de ideale manier om een middagje buiten door te brengen. Jij kan mooi een frisse neus halen en door de bossen wandelen en je kids rennen om je heen op zoek naar de volgende schat.

Eikels en beukennootjes zoeken

Het bos is een prachtige plaats in de herfst. Alle bladeren kleuren en de frisse herfstwind zorgt ervoor dat je wangen lekker kleuren. Neem je kinderen op een droge dag dan vooral mee naar buiten. Maak een gezellige boswandeling met ze en zoek ondertussen mooie bladeren, eikels, dennenappels en beukennootjes. Voor je het weet ga je naar huis met tassen vol herfstgoed. En dat is helemaal niet erg!

Pak thuis een lekker warm drankje en leg de gevonden spullen te drogen. Tover daarna de knutselspullen op tafel, want met al die mooie herfstspullen kan je hele mooie knutselwerkjes maken! Beschilder bijvoorbeeld de bladeren, maak mooie kransen voor aan de deur of maak van de eikels met satéprikkers poppetjes en dieren. Er zijn legio mogelijkheden om alle gevonden spullen te verwerken bij de open haard of voor de verwarming.

Mocht dé herfstvakantie tip voor jou hier niet tussen zitten? Schroom dan vooral niet om het internet af te struinen naar andere opties, want die zijn er eindeloos te vinden.

⇒ Heb je zelf ook nog een goede tip? Deel ‘m gerust op onze Facebookpagina of op Instagram!

Hier lees je nog meer artikelen over reizen & vrije tijd.

* Uitgelichte afbeelding Monkey Business Images via Shutterstock.

Close
Read previous post:
Elle anoniem
Even kennismaken met.. Elle Anoniem

Het is misschien een beetje gek om kennis te maken met iemand die graag anoniem wil blijven? Toch hebben we...

Close