Close
Alles dat je moet weten over meningokokken

Alles dat je moet weten over meningokokken

Het is de laatste tijd veel in het nieuws: Meningokokken. Vanaf de week van 17 september roept het RIVM jongeren op om zich te laten inenten tegen deze ziekte. Wat zijn meningokokken precies en hoe weet je of je kind ermee besmet is? In dit artikel vertellen we alles dat je moet weten over meningokokken.

Lees ook: ‘Het belang van een kinder EHBO cursus‘.

alles dat je moet weten over meningokokken

Alles dat je moet weten over meningokokken

“Deel dit niet met je vrienden. Haal die prik tegen meningokokkenziekte”, met deze slogan nodigen het RIVM en de jeugdgezondheidsorganisaties jongeren uit deze vaccinatie te komen halen. Dit jaar krijgen ongeveer 130.000 jongeren een uitnodiging in de bus. In 2019 krijgen ook de jongeren van 14 – 18 jaar een bericht of ze zich willen laten vaccineren. In totaal zijn dat ongeveer 860.000 jongeren. Goed om mee te nemen in de afweging: Dit jaar zijn al 77 mensen ziek geworden van de meningokokkenbacterie en zestien mensen zijn overleden aan de ziekte.

De Meningokokbacterie

De Meningokokbacterie leeft in de neus- en keelholte en verspreidt zich via vocht in de lucht. Buiten overleeft de bacterie het niet en je kan dus alleen maar besmet raken door direct contact. Denk daarbij aan zoenen, niezen, hoesten of uit elkaars glas drinken.

Als je de bacterie met je meedraagt, merk je daar niks van. Maar sommige (kwetsbare) mensen krijgen meningokokkenziekte, wat openbaart in hersenvliesontsteking (meningitis of nekkramp) of bloedvergiftiging (sepsis). In ons land komen de types B, C, W en Y van deze ziekte voor. De meest dodelijke variant is W, waar 15% van de zieken uiteindelijk door sterft. Deze laatste variant komt vooral voor bij jongeren. Type W eist momenteel de meeste slachtoffers, omdat deze tot nu toe niet in het standaard vaccinatieprogramma was opgenomen.

Symptomen hersenvliesontsteking

Maar wanneer moet je je nou zorgen maken of je kind hersenvliesontsteking heeft? Dit zijn de symptomen:

  • Je kind heeft opeens hoge koorts, in combinatie met koude rillingen, overgeven en hoofdpijn.
  • Het buigen van het hoofd is soms pijnlijk, vaak kunnen mensen die hersenvliesontsteking hebben hun kin niet meer op hun borst leggen.
  • Baby’s worden slaperig, drinken slecht, huilen op een andere manier dan normaal en worden prikkelbaar. Ze krijgen last van luierpijn, dus als ze opeens hard huilen bij het verschonen, is dat ook een symptoom.

Symptomen bloedvergiftiging

De symptomen van bloedvergiftiging komen op bepaalde punten overeen met die van hersenvliesontsteking, maar verschillen ook:

  • Je kind is verward en/of minder bij bewustzijn.
  • Het heeft plotseling hoge koorts, hoofdpijn, is misselijk en duizelig.
  • Onder de huid zie je bloedinkjes die eruit zien als roodpaarse vlekjes. Als je op zo’n vlekje drukt, wordt de huid wel lichter maar blijft het vlekje goed zichtbaar.

Wat moet je doen?

Heeft je kind (of iemand anders in je omgeving) een van de bovengenoemde symptomen? Bel dan direct het noodnummer van jouw huisarts of 112. De ziekte ontwikkeling gaat erg snel. Als je vermoedt dat je kind meningokokken heeft, moet je direct ingrijpen. Meningokokkenziekte kan binnen 24 tot 48 uur leiden tot de dood.

Meer informatie?

Sinds 1 mei 2018 is de extra meningokokken (ACWY) vaccinatie standaard opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma voor kinderen van 14 maanden. Eerder kregen kinderen van 14 maanden alleen de meningokokken type C vaccinatie. Je kunt er zelf voor kiezen je kind er extra tegen te laten vaccineren. Neem daarvoor contact op met je huisarts en/of het consultatiebureau.

Wil je meer informatie over de ziekte?
Kijk dan op de website van het RIVM. Hier lees je meer over de tienervaccinaties. Ook op de website van het Rode Kruis lees je meer over hersenvliesontsteking en de symptomen ervan.
Ook handig is de EHBO app waar je symptomen kunt bekijken.

Heeft jouw kind een uitnodiging gekregen voor deze vaccinatie? Maak je je zorgen over deze ziekte? Praat je mee over dit onderwerp op onze Facebookpagina? Daar blijf je ook op de hoogte van alle nieuwtjes en nieuwste artikelen!

* Uitgelichte foto van Syda Productions via Shutterstock.

Close
Read previous post:
ouders stimuleren kinderen om meer buiten te spelen
Onderzoek | Ouders stimuleren kinderen om meer buiten te spelen

Laat jij jouw kind(eren) veel buitenspelen? De organisatie Jantje Beton liet een onderzoek uitvoeren onder ruim 1000 ouders en signaleerde een,...

Close