Close
‘Spetter spat alles nat!’ | Alles over babyzwemmen

‘Spetter spat alles nat!’ | Alles over babyzwemmen

Alles over babyzwemmen. Wel of niet doen? Karen S. en haar vrouw twijfelden erover. Inmiddels gaan ze al een tijdje elke week met hun zoontje naar het zwembad en deelt ze in dit artikel haar persoonlijke ervaring en wat meer informatie & tips.

Lees ook: ‘6 dingen die je na de geboorte met de placenta kunt doen

alles over babyzwemmen

Alles over babyzwemmen

Wel of geen babyzwemmen? Het was een vraag die ons lang heeft bezig gehouden, maar toen Ravi een half jaar was gingen we overstag en zijn we ons gaan oriënteren op babyzwemlessen. Wat voor ons de doorslag heeft gegeven; een baby’tje die het hele babybadje in de lengte vulde en daardoor weinig tot geen bewegingsruimte meer had, terwijl hij het juist zo heerlijk vond om te spetteren en te dobberen in bad.

Het oriënteren op de zwemles ging hetzelfde als het oriënteren op de opvang. We bezochten enkele zwembaden en keken bij enkele babyzwemlessen mee. Ook gingen we in gesprek met enkele medewerkers en daarna volgden we ons gevoel. Omdat we graag op zaterdagochtend wilden zwemmen met Ravi, werden we op een wachtlijst gezet en na 3 maanden ontvingen we een mailtje dat hij voor de eerste keer mocht komen!

Wat moet je meenemen naar babyzwemmen?

De eerste keer dat je gaat zwemmen, neem je vast en zeker veel te veel mee of je vergeet misschien wel het belangrijkste onderdeel (de zwemluier). Om dat te voorkomen hieronder een lijstje van wat je zeker mee moet nemen naar een eerste zwemles met je baby:

 • De zwemluier
 • Een gewone luier voor na afloop incl. droge en schone kleding
 • Een zwembroekje of badpakje (ziet er toch veel leuker uit, dan je baby in een zwemluier mee het water in te nemen)
 • Een badcape en/of een grote hydrofiele handdoek; hier kan je je baby lekker inwikkelen na de zwemles of na het douchen, zodat hij het niet koud krijgt.
 • Een hydrofiele handdoek om je baby af te drogen.
 • Een flesje drinken en evt. een koekje of stukje fruit; na het zwemmen zijn de baby’s vaak hongerig en moe. De kans is ook heel groot dat je kleine uk onderweg naar huis al in slaap valt, hoe fijn is het dan als hij al wat gegeten en gedronken heeft.
 • Je eigen zwemspullen en vergeet hierbij ook je slippers niet.

Zwemles? Nu al?!

Vanaf 3 maanden mag je met je baby gaan zwemmen. Je baby moet namelijk zijn eerste vaccinaties gehad hebben. Als hij die nog niet gehad heeft, is hij kwetsbaarder voor infecties en dat wil je natuurlijk niet. Daarnaast kunnen jonge baby’s zichzelf nog niet zo goed warm houden, waardoor ze onderkoeld kunnen raken in het water. Als je baby wat ouder is, is deze kans een stuk kleiner. Let wel goed op, dat wanneer je baby te vroeg geboren is of gezondheidsproblemen heeft, je eerst moet overleggen met de kinderarts voor je met je baby het water in gaat.

Wij zijn gestart met de babyzwemlessen toen Ravi 9 maanden was. We zagen dat hij enorm van de vrijheid in het water genoot en hij spetterde er vrolijk op los. Wel merkten wij dat we met Ravi nog niet veel konden doen tijdens de zwemlessen en dat het vooral de ouders waren die alles deden. Een kindje van 9 maanden springt nog niet in het water en blijft nog niet op een mat liggen om met zijn beentjes in het water te spetteren. Moet je voorstellen als je baby 3 maanden oud is. Met de ervaring die we nu hebben, gaat onze voorkeur uit naar babyzwemlessen met een dreumes. Als je kindje wat kan lopen en wat meer begint te begrijpen, dan zijn de zwemlessen voor zowel jou als je kindje enorm leuk!

Waarom babyzwemmen?

Ik hoor het mensen om me heen nog zeggen: ‘Waarom ga je in hemelsnaam met je baby zwemmen? Het kost alleen maar geld, al dat chloorwater is echt niet goed voor hem en hij heeft er toch nog niks aan!’

Om te beginnen is chloorwater inderdaad minder goed voor je baby dan zoutwater of kraanwater, maar de zwembaden in Nederland voldoen aan strenge normen en de hoeveelheid chloor in het water is erg laag. Daarnaast zijn er ook zwembaden die babyzwemlessen aanbieden in zoutwaterzwembaden. Mocht je toch twijfelen over het chloorwater, de Hoge Gezondheidsraad geeft aan dat zwemmen voor kinderen vanaf een jaar geen enkel probleem meer is.

Voordelen babyzwemmen

Tevens bieden de zwemlessen voor je baby een hoop voordelen:

 • Het heeft positieve invloed op de hart- en bloedvaten van de baby.
 • Het verkleint de kans op infecties.
 • Het bevordert de motorische ontwikkeling, coördinatie en waarneming van je baby.
 • Je kindje leert spelenderwijs met water omgaan en op deze wijze minder bang te zijn voor water.
 • Je kindje is druk aan het bewegen en het drijfvermogen en de waterweerstand zorgen ervoor dat de baby’s meer spieren trainen.
 • Het is goed voor de sociale ontwikkeling van je baby.
 • De band tussen ouder en kind wordt bevorderd.

Uit ervaring kan ik zeggen dat de zaterdagochtenden echt momentjes voor ons samen zijn. In het zwembad hebben we geen mobiel, laptop, tablet of tv in de buurt en zijn we echt even helemaal samen bezig. Ik geniet van zijn gespetter en gelach en hij geniet van de vele knuffels, complimentjes en leuke of gekke dingen die we samen in het water doen. In het begin vond hij het douchen na afloop helemaal niks, maar nu kan het niet lang genoeg voor hem duren! Hij kruipt dan helemaal tegen mij aan, legt zijn hoofdje in mijn nek en hij geniet van het warme water dat over zijn ruggetje stroomt. En ik? Ik geniet dan enorm van mijn zoontje en van ons moment, want ik weet dat hij zo snel hij zijn kleertjes aan heeft weer rondloopt door de kleedkamers en dat zo’n heerlijke lange knuffel weer een weekje op zich laat wachten.

⇒ Volg je ons al op Facebook en Instagram?

Hier lees je meer artikelen voor en over baby’s.
En hier lees je meer van en over Karen S.

Beeld via Shutterstock.

Wil je dit artikel bewaren op Pinterest? Deze afbeelding kun je pinnen:

alles over babyzwemmen + tips

Close
Read previous post:
kenmerken van een hoogsensitief kind
Waaraan herken je een hoogsensitief kind?

De Amerikaanse psycholoog Elaine N. Aron introduceerde de term highly sensitive. In Nederland noemen we deze mensen hoogsensitief. Inmiddels wordt...

Close