Close
Het belang van een kinder EHBO cursus

Het belang van een kinder EHBO cursus

Vaak wordt er gedacht dat een kinder EHBO diploma alleen handig is als je met kinderen werkt. Toch zijn er voldoende redenen te bedenken om hier eens naar te kijken als dit niet eens je vakgebied is. Wat als bijvoorbeeld je eigen kind (of een vriendje of vriendinnetje) iets inslikt wat niet zou mogen, lelijk valt of iets over zich heen krijgt.. weet jij dan wat te doen? 

Waarom een kinder EHBO cursus?

Ieder jaar worden er gemiddeld zo’n 140.000 kinderen op de Spoedeisende Hulpafdeling behandeld na een ongeval thuis. De meeste kinderen hiervan zijn tussen de 0 en 4 jaar oud en de helft van de letsels wordt veroorzaakt door een val. Maar ook op school en in het verkeer kunnen kinderen al snel gewond raken. Een ongeluk zit nou eenmaal in een klein hoekje.

Wil je als ouder snel wat EHBO basisvaardigheden onder de knie krijgen en is een certificaat niet nodig, dan zijn er workshops van een paar uur te volgen. Maar er zijn ook volledige cursussen te volgen waarbij je na afloop een certificaat en EHBO-pasje krijgt wat goedgekeurd is door de rijksoverheid. Zo’n complete cursus duurt in totaal zo’n 8 uur klassikaal of 4 uur online en 4 uur klassikaal.

Dit leer je allemaal

De complete cursus is er eentje die voor iedere ouder eigenlijk op de to do lijst zou moeten staan om te volgen zodra je moeder of vader geworden bent. Je leert er zoveel vaardigheden, tips en tricks! Zo leer je onder andere wat je moet doen bij:

– een hartstilstand, bewusteloosheid, verslikking en verdrinking
– brandwonden, huidwonden en bloedingen
– hoofd-, nek- en wervelletsel
– vergiftiging
– ernstige allergieën, koorts(stuipen) en uiteenlopend letsel.

Let op: mocht je een volledige kinder EHBO cursus volgen en goed afsluiten dan krijg je een Certificaat Eerste Hulp aan Kinderen. Deze is twee jaar geldig. Mocht je met kinderen werken dan dien je dit te verlengen met een herhaalcursus, anders is het lesmateriaal regelmatig even doorlezen nog altijd een fijne reminder om scherp te blijven.

Locaties of op eigen locatie

Vaak zijn kinder EHBO cursussen dichterbij te volgen dan je denkt. Op de website van het Rode Kruis kan je de kijken welke locaties er in jouw omgeving zijn. Mocht je met minimaal 8 man zijn en een cursus willen volgen, dan kan dit zelfs op eigen locatie of bij jou thuis worden gegeven. Voor meer informatie kan je terecht op de website van het Rode Kruis onder EHBO op locatie.

Kosten & vergoeding

De complete kinder EHBO cursus kost tussen de €70,00 en €80,00 per persoon. Een EHBO cursus wordt niet vanuit de basisverzekering vergoed, maar er zijn veel verzekeringsmaatschappijen die dit hebben meegenomen in aanvullende zorgpakketten. Je moet de cursus wel eerst zelf betalen, maar kan hem daarna declareren bij jouw zorgverzekering. Zoek bij jouw zorgverzekering in het polisoverzicht of via de website naar EHBO, ‘eerste hulp’, ‘preventieve cursussen’ of ‘gezondheidscursussen’ om te zien of er voor jouw module/pakket een vergoeding geldt.

Heb jij een kinder EHBO workshop of cursus gevolgd? Zo ja, vond je het waardevol? Zo nee, twijfel je erover? Praat hierover mee via onze Facebookpagina.

* Uitgelichte foto via Shutterstock.

Close
Read previous post:
babycadeaus met naam
Win leuke gepersonaliseerde babycadeaus!

Hoera, er is een baby geboren! Hoe leuk is het om hiervoor een gepersonaliseerd product aan te schaffen als kraamcadeau...

Close