Close
Ka’s Column | ‘Als je in een vruchtbaarheidstraject zit..’

Ka’s Column | ‘Als je in een vruchtbaarheidstraject zit..’

Volgende week is het de week van de vruchtbaarheid. Karen werd zelf geconfronteerd met vruchtbaarheidsproblemen en schreef er een column over: ‘Als je in een vruchtbaarheidstraject zit..’. Hoe voel je je als je in vruchtbaarheidstraject zit? En wat kun jij doen om die vriendin, zus, nicht of collega te steunen? 

Lees ook: ‘Als zwanger worden niet lukt | 12 alternatieven en behandelingsmethoden

de week van de vruchtbaarheid

Als je in een vruchtbaarheidstraject zit..

Zie je overal zwangere buiken. Die waren er natuurlijk voordat je zwanger wilde worden ook al, maar opeens vallen ze extra op. Omdat ze soms best confronterend zijn. Wat zou jij je eigen buik nou ook graag eens zien groeien. Heb je daar eindelijk ook eens een goede reden voor.

Als zwanger worden op zich laat wachten, kan ook een zwangerschapsaankondiging pijn doen. Niet omdat je het de ander niet gunt, maar je gunt het je zelf ook zo. Omdat sommige om je heen dat beseffen, vertellen ze jou niet dat een kindje verwachten. Maar om er later achter te komen, doet eigenlijk nog meer pijn.

Maar toch maakt die negatieve test in je handen je weer verdrietig.

Als zwanger worden niet lukt, krijg je elke maand een teleurstelling te verwerken. Stiekem weet je al dat het ook nu weer niet gelukt is, want je kent alle zwangerschapskwalen wel uit je hoofd, maar toch maakt die negatieve test in je handen je weer verdrietig. Weer een maand voorbij.

Wanneer je zonder resultaat probeert zwanger te worden, word je een beetje wanhopig en ga je ernstig aan jezelf, je eigen lichaam, dat van je partner en zelfs de deskundigheid van artsen twijfelen. En aan zwangerschapstesten, ook die worden niet meer geloofd. Of eigenlijk hoop je vooral dat die vorige niet klopte en doe je toch maar weer een test. Om weer een negatief resultaat te zien en nogmaals teleurgesteld te worden.

Schat, we moeten vanavond weer. Ben je wel op tijd thuis?

Als je al een tijd bezig bent met zwanger worden, dan wordt seks een verplichting. Je seksleven wordt er niet leuker op als die wordt bepaald door je ovulatie agenda en ovulatie testen. ‘Schat, we moeten vanavond weer. Ben je wel op tijd thuis?’.

Wanneer je in een medisch vruchtbaarheidstraject zit, wordt je leven sowieso bepaald door je vruchtbaarheidsagenda. Het is lastig om dingen te plannen, want misschien valt die afspraak wel net op de dag dat jij voor inseminatie of terugplaatsing naar de kliniek moet. Of om echo’s te maken. Niet van je baby, maar van je eicellen. Reuze romantisch. Zouden het er deze maand wel genoeg zijn? Of juist te veel?

Een vulkaan die op uitbarsten staat, is er niets bij.

Als je met behulp van de medische mallemolen zwanger probeert te worden, krijg je hormoon medicatie. Dat maakt je emotioneel een klein beetje kapot. Een vulkaan die op uitbarsten staat, is er niets bij. Je partner loopt als een olifant in de porselein kast om je heen. Stel je voor dat hij of zij op je tenen gaat staan. Niet alleen je seksleven gaat eraan, ook je algehele relatie komt behoorlijk onder druk te staan.

Wanneer je hormonen krijgt, voel je je niet alleen mentaal een vaatdoekje. Je buik staat vol met blauwe plekken van de naalden die elke keer weer op een andere plek gezet moeten worden. Het doet al pijn er naar te kijken. Niemand ziet ze, maar voor jou zijn ze er altijd. Als een stille reminder van de opoffering en de hoop dat het ooit allemaal voor een goed doel is geweest.

Zelfs je eigen partner weet niet precies hoe jij je voelt.

Wanneer je lang bezig bent met zwanger raken, voel je vaak niet begrepen. Mensen snappen niet wat jij ervaart. Dat gevoel klopt ook. Zelfs je eigen partner weet niet precies hoe jij je voelt al is hij (of zij) degene die het dichtstbij je staat.

Als je in een vruchtbaarheidstraject zit, voel je je enorm eenzaam. Dat ben je niet, maar zo voelt het wel. Juist als je in een vruchtbaarheidstraject zit, is het fijn om te weten dat je niet alleen bent.

Help jij mee deze vrouwen te laten inzien dat ze niet alleen staan?

De week van de Vruchtbaarheid

Van 5 tot 11 november is het de Europese Week van de Vruchtbaarheid. Een week waarin uitgebreid wordt stilgestaan bij vruchtbaarheid en de thema’s die daar bij komen kijken. Zoals een onvervulde kinderwens.

Ken jij iemand in je omgeving waarvan je weet dat ze een kinderwens heeft, die niet vervuld is? Misschien zou je haar een kaartje kunnen sturen? Of een berichtje dat je aan haar denkt en dat je hoopt dat ze weet dat ze niet alleen is. Dat je er voor haar bent als ze je nodig heeft? Zo’n klein gebaar kan al zo veel betekenen!

Op Karen’s persoonlijke website kun je onder de tag kinderwens meer persoonlijke artikelen lezen met dit onderwerp.

Ken jij iemand die in een dergelijk traject? Of wellicht heb je zelf wel een onvervulde kinderwens (gehad)? Deel je jouw ervaringen op onze Facebookpagina onder het bijbehorende bericht? Help je mee deze vrouwen zich minder eenzaam te voelen?

Uitgelichte afbeelding Antonio Guilem via Shutterstock.

 

Close
Read previous post:
mommagmoments 6 (november 2019)
MOMmagMOMents #6 | Vakantie, nazomeren en dubbele nesteldrang

November. Hoppa! Nog maar 2 maanden en dan is dit jaar alweer voorbij en breekt er voor ons beide best...

Close