Close
Als zwanger worden niet lukt | 12 alternatieven & behandelingsmogelijkheden

Als zwanger worden niet lukt | 12 alternatieven & behandelingsmogelijkheden

Wist je dat gemiddeld 1 op de 6 stellen kampt met vruchtbaarheidsproblemen? Er zijn behoorlijk wat mensen waarbij ouder worden niet makkelijk of helemaal niet gaat. Gelukkig zijn er behandelingsmogelijkheden en alternatieven. Als zwanger worden niet lukt op de ‘normale’ manier. We lopen de opties met je door.

Lees ook:
Wat zijn de kansen om zwanger te worden per leeftijdscategorie?

als zwanger worden niet lukt

Als zwanger worden niet lukt

Hormoonbehandeling

Als er bij jou als vrouw een hormoonafwijking wordt vastgesteld, of je eisprong komt niet goed op gang, kan je worden behandeld met hormonen om je cyclus regelmatig te maken en/of een eisprong op te wekken.

Deze behandeling wordt ovulatie-inductie genoemd. De arts volgt door middel van echo’s je cyclus en bekijkt zo het effect van de behandeling. Er zijn verschillende hormonen waarmee behandeld kan worden, de eerste keuze is meestal clomifeen.

Mannen worden zelden met hormonen behandeld. Hormonen kan je toegediend krijgen in tabletvorm, met injecties of via een hormoonpompje.

KI

KI is een afkorting van Kunstmatige Inseminatie. Bij KI moet je vooral denken aan zelfinseminatie (met zaad van je eigen partner of donorzaad). Je gebruikt hiervoor een injectiespuit zonder naald en spuit het sperma hoog in de schede.

IUI

IUI is een afkorting voor Intra Uteriene Inseminatie. Het is een behandeling die in het ziekenhuis of in de kliniek wordt gedaan. Bij IUI wordt het zaad eerst in een laboratorium opgewerkt. Dat wordt gedaan omdat de zaadcellen op de normaliter (bij geslachtsgemeenschap) in het baarmoederhalsslijm een biochemische verandering ondergaan. Deze verandering is nodig om de eicel te kunnen bevruchten. Daarnaast worden ook meteen de meest beweeglijke (en effectieve) zaadcellen gescheiden van de rest.

Als je een vruchtbaarheidstraject in gaat, is IUI na een hormoonbehandeling vaak de eerste stap. Het wordt voorgesteld als de man verminderd vruchtbaar blijkt te zijn en bij een ‘vijandig’ cervixslijm. Dat is het slijm aan de binnenkant van je baarmoederhals. Als dat vijandig is, maakt het de spermacellen kapot. Ook wordt IUI vaak toegepast als er geen directe oorzaken te vinden zijn, maar een zwangerschap uitblijft.

IUI kan met en zonder hormoonstimulatie worden toegepast. Of er hormonen worden voorgeschreven, hangt af van verschillende factoren. Een van de nadelen van hormoonstimulatie is, dat er meerdere eitjes tegelijkertijd kunnen rijpen waardoor er een grotere kans op een meerling is. Vandaar dat bij hormoonstimulatie ook goed wordt gecontroleerd door middel van echo’s om zo het ontstaan van te veel eiblaasjes voor te zijn.

IVF

IVF is de afkorting van In Vitro Fertilisatie. Vroeger werd dat reageerbuisbevruchting genoemd. Met behulp van hormoonstimulatie wordt geprobeerd bij de vrouw meerdere eitjes tegelijkertijd te laten rijpen. Als dat gelukt is, worden deze met een holle naald, onder echoscopische controle, uit je follikels (eiblaasjes) gezogen. Dat noemt men de eicelpunctie. In het laboratorium worden de ‘geoogste’ eicellen samengebracht met het sperma en wordt gewacht of er een bevruchting plaatsvindt. Als dat gebeurt, wordt een paar dagen na de punctie (hoeveel dagen verschilt per kliniek, ziekenhuis en het land waar de behandeling plaatsvindt) 1 (of soms 2) embryo(‘s) met een slangetje teruggeplaatst in de baarmoeder. Dat wordt de embryotransfer genoemd. Na de terugplaatsing is het afwachten of het embryo innestelt. De slagingskans is ongeveer 20-25% en afhandeling van verschillende factoren.

Medische indicaties voor IVF zijn onder andere afgesloten eileiders, een ernstige vorm van endometriose, verminderde vruchtbaarheid van de man en onverklaarde onvruchtbaarheid.

ICSCI

ICSI staat voor Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie. Het is eigenlijk een IVF-behandeling de luxe, want bij ICSCI wordt maar een enkele spermacel geselecteerd en deze wordt rechtstreeks in de eicel geïnjecteerd.

Deze behandelmethode wordt gedaan bij stellen waarbij de man een hele slechte zaadkwaliteit heeft (lui zaad) waardoor de zwangerschap uitblijft. Ook als je al meerdere IVF-behandelingen hebt ondergaan waarbij je niet zwanger bent geworden, kom je in aanmerking voor ICSCI.

als zwanger worden niet lukt hormonen

MESA / PESA / TESE

MESA is een afkorting van Micro Epididymale Sperma Aspiratie. Hierbij wordt langs microchirurgische weg het zaad opgezogen uit een bijbal. PESA is een simpelere variant hiervan, waarbij het sperma niet via microchirurgische weg wordt verkregen uit de bijbal, maar via een punctie. TESE staat voor Testiculaire Sperma Extractie. Bij deze methode wordt het sperma uit de zaadbal gehaald. Deze behandelingen worden in combinatie met een ICSI-behandeling gedaan. PESA wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. MESA en TESE zijn operaties waarbij de man in de meeste gevallen onder volledige narcose wordt gebracht. De vrouw zal dan op hetzelfde moment een eicelpunctie moeten ondergaan.

Deze behandelingen zijn geschikt voor stellen waarbij de man wel zaad aanmaakt, maar dit door het ontbreken of afsluiting van de zaadleiders (door bijvoorbeeld sterilisatie) niet naar buiten kan komen. Een uroloog of androloog voert deze behandeling in samenwerking met een gynaecoloog uit. Maar een paar klinieken in Nederland zijn deze behandelingen mogelijk.

KID

KID is een afkorting voor Kunstmatige Inseminatie met Donorzaad. Dit is een mogelijkheid als de man sterk verminderd vruchtbaar of onvruchtbaar is. Daarnaast wordt het uitgevoerd als de man erfelijk belast is met een ziekte. Ook wordt het toegepast bij vrouwenstellen met hetzelfde geslacht, of vrouwen die alleen moeder willen worden.

Als de behandeling in het ziekenhuis wordt gedaan, dan zal het meestal door middel van IUI-behandeling gaan. KID kan ook door zelfinseminatie worden uitgevoerd, als je bijvoorbeeld zelf een donor hebt.

Eiceldonatie

Eiceldonatie gebeurt als je als vrouw geen eicellen (meer) hebt. Je kan dan, met behulp van een donor die een IVF-behandeling ondergaat, toch zelf een zwangerschap dragen. Ook als je als vrouw erfelijk belast bent met een bepaalde ziekte of aandoening, kan eiceldonatie tot de mogelijkheden behoren.

Tegelijkertijd met de IVF-behandeling van jouw donor, krijg jij (de wensmoeder) een hormoonbehandeling om te zorgen dat je baarmoederslijmvlies op het juiste moment klaar is om de embryo te ontvangen en te laten innestelen. Nadat de donormoeder haar eicellen zijn geoogst, worden ze bevrucht met de zaadcellen van je partner. Net als bij IVF of ICSCI worden er een à twee embryo’s in jouw baarmoeder geplaatst.

In Nederland zijn bijna geen eiceldonoren. In het algemeen zal je als wenspaar dan ook je eigen eiceldonor moeten aandragen. Commerciële en anonieme donaties zijn in Nederland verboden. In andere landen zijn deze opties wel mogelijk en veel stellen reizen dan ook af naar het buitenland om deze behandeling te laten uitvoeren.

Draagmoederschap

Als je als vrouw niet in staat bent om zwanger te worden of een zwangerschap uit te dragen, kun je ook voor een draagmoeder kiezen. Er zijn twee soorten draagmoederschap: hoogtechnologisch en laagtechnologisch.

Bij hoogtechnologisch draagmoederschap wordt bij jou als wensmoeder IVF gedaan, waarna het embryo in de baarmoeder van de draagmoeder wordt geplaatst. De wensouders krijgen dan een genetisch eigen kind. Aan deze manier van kinderen krijgen, worden in Nederland strenge eisen gesteld.

Bij laagtechnologisch draagmoederschap wordt het zaad van de wensvader geïnsemineerd bij de draagmoeder. Deze handeling kun je eventueel zelf doen door zelfinseminatie.

Mocht je over een van deze opties nadenken, oriënteer je dan goed. Er zijn medisch als sociaal en juridisch veel regels en haken en ogen. In andere landen is draagmoederschap aan veel minder eisen en regels onderhevig.

Cryopreservatie

Cryopreservatie is het invriezen van sperma, eicellen en embryo’s. Als er uit een IVF of ICSI poging meer dan 1 embryo ontstaan, kunnen de embryo’s die niet ‘gebruikt’ worden, worden ingevroren zodat ze later kunnen worden gebruikt. Het invriezen van sperma wordt al decennia lang gedaan, zowel bij spermabanken (waar donorzaad wordt bewaard) als bij oncologische behandelingen (bestraling en chemotherapie) die de vruchtbaarheid van de man kunnen aantasten.

Sinds enkele jaren kunnen ook eicellen ingevroren worden. Sinds kort zijn er daardoor ook enkele eicelbanken. Nu kan je als vrouw als je door een oncologische behandeling (bestraling, chemotherapie) je vruchtbaarheid dreigt te verliezen, je eicellen laten bewaren. Daarvoor moet je wel eerst een IVF-behandeling doen en dat is niet altijd mogelijk. Een andere manier is het wegnemen en invriezen van ovariumweefsel (eierstokweefsel), waarbij later in het lab je eicellen kunnen worden gerijpt.

Adoptie

Mocht je toch graag ouder willen worden, maar om wat voor reden dan ook het medische traject niet (meer) willen bewandelen, kun je kiezen voor adoptie. Als je adopteert wordt een kind jouw eigen kind en krijg je alle rechten en plichten die je ook zou hebben over een biologisch kind. Wij zullen binnenkort dieper ingaan op adoptie.

Pleegzorg

Je kunt er ook voor kiezen om pleegouder te worden. Het belangrijkste verschil met adoptie, is dat adoptie permanent is en het doel van pleegzorg is dat kinderen uiteindelijk weer teruggaan naar hun biologische ouders. Al is dat niet altijd mogelijk en je kunt ook aangeven dat je permanent voor een kind wil gaan zorgen. Ook op pleegzorg zullen wij binnenkort dieper ingaan.

Kende jij al deze behandelmethodes en alternatieven? Heb je zelf (wel eens) voor deze keuze of dit traject gestaan? Praat je mee op onze Facebookpagina

Uitgelichte afbeelding zwangerschapstest: Eskymax via Shutterstock. Afbeelding injectie via Shutterstock.
Bronnen artikel: Freya.nl, Mens-en-gezondheid.info.nl & Fertiliteit.info

Close
Read previous post:
gezond fastfood nora french kookboek kinderen
Boektip | Nora French – Gezond fastfood

“100 snelle, smakelijke en simpele recepten voor het hele gezin.” Dat klinkt ideaal, niet? En het leuke is dat veel...

Close