Close
5 tips om je baby door te laten slapen

5 tips om je baby door te laten slapen

Dat jonge baby’s ’s nachts wakker worden wist je vast al. Maar sommige baby’s zijn nachten lang onrustig en houden dat ook nog eens maandenlang vol. Als moeder (en vader) raak je uitgeput en vraag je je af wanneer het nachtelijk gespook eindigt. Gelukkig zijn er enkele tips om je op weg te helpen naar een betere nachtrust voor iedereen. Deze tips helpen bovendien ook om slaapproblemen te voorkomen! 

‘Lees ook: Nieuw van Zwitsal: Zwitsal Naturals.’

baby doorslapen tips

Slaapritueel

Alles draait om voorspelbaarheid, daar hebben álle jonge kinderen behoefte aan. Hoe meer je baby weet wat er gaat gebeuren, hoe makkelijker hij zich aan de slaap overgeeft. Wat je doet maakt eigenlijk niet uit, zolang het maar elke avond hetzelfde ritueel is. Een slaapritueel kan bijvoorbeeld zijn: in bad, pyjama aan, boekje lezen en een kusje. Het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Zolang het hetzelfde ritueel is, elke avond. Uiteindelijk zal je baby het ritueel herkennen en zal hij weten dat het tijd is om te gaan slapen.

Creëer een goede slaapomgeving

Slapen lukt alleen als alles in orde is. Baby’s zijn ontzettend kieskeurig, en terecht, dus als er slaapproblemen zijn kijk dan kritisch naar de slaapomgeving. Hoe ziet de kamer van je kind er uit? Is het te licht, te warm of te koud? Misschien ziet die grote knuffel in de hoek van het bed er in het donker wel eng uit. En wat draagt je kind in bed? Is dat comfortabel genoeg? Zijn er labeltjes die kriebelen, sokjes die knellen… Doe geen concessies aan de veiligheid, maar zorg voor een goede slaapomgeving.

Leg je baby wakker, maar slaperig in bed

Het is echt niet verkeerd om je baby af en toe in slaap te wiegen of aan de borst in slaap te laten vallen. Maar zodra het een gewoonte wordt, kun je rekenen op weinig slaap in de nacht. Want ook dan verwacht je baby op die manier weer in slaap gesust te worden. Voorkomen is beter dan genezen, dus leg je baby wakker in bed. Jonge baby’s kun je wel op weg helpen. Neem in gedachten een schaal van 1 tot 10 en bij 7 leg je je baby neer. Je kindje is dan soezig, maar nog wel wakker.

Honger!

Kleine baby’s hebben kleine maagjes. Daardoor kunnen ze niet voldoende eten om de nacht door te komen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar in de eerste maanden worden baby’s ’s nachts wakker om te eten. Dat is heel normaal. De meeste baby’s hebben na 6 maanden geen nachtvoedingen meer nodig. Nachtvoedingen in deze periode zijn dus heel normaal. Laat je kindje wel merken dat het nacht is. Houd de lampen gedimd, verschoon alleen de luier als het nodig is en hou het rustig.

Wacht even..

Is je baby onrustig? Wacht even voor je naar binnen gaat en luister. Je zult verstelt staan wat voor geluiden baby’s in hun slaap maken. Door even te luisteren leer je je kindje beter kennen en weet je beter wat hij nodig heeft. Ook geef je hem zo de kans om weer zelf in slaap te vallen, wat uiteindelijk dé sleutel tot doorslapen is. Gaat je baby echt huilen? Dan ga je hem uiteraard troosten. Je kunt baby’s en eigenlijk alle kinderen nooit verwennen met te veel aan liefde.

–> Marieke van Slaapbabyslaap schreef deze gastblog voor ons. Met haar online platform wil ze ouders helpen met goede informatie, tips en tricks omtrent het laten (door)slapen van baby’s en kinderen zodat iedereen weer rustige nachten heeft.

* Foto van Simon Dannhauer via Shutterstock.

Close
Read previous post:
Lucky No7 Back 2 School collectie
Lucky No7 Back 2 School collectie

Zo langzamerhand is de zomervakantie toch weer echt voorbij en beginnen de basisscholen weer. Een spannende periode voor kinderen om...

Close