Close
Waarom het een goed idee is om met je baby naar de bieb te gaan!

Waarom het een goed idee is om met je baby naar de bieb te gaan!

Daphne gaat graag met haar kinderen naar de bibliotheek. In dit artikel ‘waarom het een goed idee is om je baby naar de bieb te gaan’ vertelt ze de voordelen daarvan, deelt ze haar favorieten en geeft ze tips.

Lees ook: ‘10 leuke boeken over Sinterklaas voor peuter en kleuter

baby naar de bieb

Waarom het een goed idee is om met je baby naar de bieb te gaan

Voor wie niet bekend is met de voordelen van voorlezen een korte samenvatting: goed voor de taal en spraakontwikkeling, fantasie, leervaardigheden, je kindje krijgt nieuwe inzichten en ook niet onbelangrijk een goede band met jou als ouder. Speur op internet naar “voordelen voorlezen kind” en vele rijtjes en artikelen komen je tegemoet. Zeker even lezen wanneer je nog niet overtuigd bent dat het een heel goed idee is om voor te lezen aan je baby.

Naast dat het dus super goed is voor je kind, is het ook ontzettend leuk. Spelen met boekjes, bladeren, kijken, wijzen, brabbelen en niet te vergeten zo nu en dan een bladzijde uit scheuren. Je kunt dit lekker samen doen (fijn want het is soms best even zoeken naar een activiteit voor jou en je eigenlijk nog niet zo veel kunnende baby samen).

Knisperboekjes

De aller kleinste onder het baby-volk kunnen maar zo’n 30 tot 38 cm ver zien. Ze houden dan ook van contrasten, hoe sterker het contrast hoe leuker om naar te kijken. Voor zo’n kleintje is een boekje met zwarte en witte geometrische vormen, dan ook ideaal. Iets om rekening mee te houden wanneer je een boekje kiest. Maar ook voor de allerkleinste zijn er al zoveel leuke boekjes te vinden. Hier zijn knisper-boekjes op het moment baby’s favoriet. Ze raakt er niet op uit gekeken (maar natuurlijk is alles verwonderend als je bijna vier maanden oud bent).

Onze persoonlijke top 3:
1. Knisperboekje Tijger van Wee Gallery
2. Knisperkrant Daddy Times van Qukel
3. Kraakbeestjes-Binnen van Teresa Bellon

baby naar de bieb knisperboekjes

Bad boekjes

Geen fan van dat geknisper? Er zijn er ook hele leuke bad boekjes te koop.
Ook handig buiten het bad met al dat gekwijl van zo’n kleintje.
Dieren in het water van Dick Bruna is leuk. En op baby’s verlanglijstje staat nog Toverkleuren – wie zwemt er in de zee van Wee Gallery. Uit de bibliotheek nam ik voor haar Floddertje in bad van Fiep Westerdorp en Annie M.G. Schmidt mee. De baby versie van het favorieten boek van haar grote zus.

In de bibliotheek is er al heel veel leuks te vinden voor de allerkleinste. Je hoeft dus niet alles zelf aan te schaffen en kunt zo ontdekken wat je kindje (en jijzelf natuurlijk ook) leuk vindt.
Lid worden van de bibliotheek is gratis voor kinderen tot 18 jaar. En wanneer je baby lid wordt van de bibliotheek, krijg je een leuk boekstart koffertje. Boekstart heeft overigens ook een prima website en zelfs een app voor wanneer je iets wilt weten over (voor)lezen met kinderen.

Mocht je het je afvragen, in de bieb zitten alle babyboekjes in een plastic hoes en worden schoongemaakt of gewassen wanneer zij retour komen. Daarna gaan ze weer in de plastic hoes zodat het volgende kindje met een schoon boekje kan spelen!

Flapboekjes

Voor de iets oudere baby’s zijn flapboekjes een feest voor het oog. Er liggen er al een aantal klaar voor als onze jongste oud genoeg is. Onze oudste heeft in haar enthousiasme heel wat flappen uitgescheurd en een rolletje plakband doet wonderen maar het is ook een goed excuus om op zoek te gaan naar nieuw moois.

Ik beperk mijzelf en mijn baby’s overigens niet enkel tot baby boekjes. Pluk van de Pettenflet en Floddertje worden hier met de paplepel naar binnen gegoten. Zoals gezegd goed voor de taalontwikkeling om kleintjes met veel verschillende woorden kennis te laten maken maar het is voor jezelf ook erg aangenaam wanneer je iets anders kan lezen dan ‘aap, noot, mies’.

Ga jij met je kinderen naar de bieb? Wat zijn jullie favoriete boeken? Praat je mee via Facebook en Instagram?

Hier lees je meer van en over Daphne.

* Beeld Daphne Meijer.

Close
Read previous post:
de bloei van mijn leven
Column | ‘De bloei van mijn leven’

Elle schrijft anoniem een column op MOMmag. over haar kinderwens, vruchtbaarheidstraject en alles wat daarom heen een rol speelt in...

Close