Close
Alles dat je moet weten over babynestjes

Alles dat je moet weten over babynestjes

Babynestjes zijn sinds een paar jaar niet meer weg te denken uit de babywinkels. Afgelopen week stelden we uit interesse op Facebook de vraag wie er een babynestje voor haar baby gebruikt heeft. De reacties die hierop binnen kwamen liepen heel erg uiteen! Van enthousiasme en het niet zonder kunnen, tot aan waarschuwingen dat het gebruik ervan levensgevaarlijk zou zijn.. 

‘Lees ook: De voordelen van co-sleeping.’

babynestje veilig tips

Babynestje | Hit or miss?

Wat is een babynestje

Een babynestje (ook wel cosy nest, baby cocoon of bednest genoemd) is een rond kussen wat qua vorm doet denken aan een voedingskussen maar dan ligt deze vast in vorm met een bodem erin. Het zou, zeker bij pasgeboren baby’s, een veilig en geborgen gevoel geven en je kindje een knus plekje bieden bij de overgang tussen de baarmoeder en het grote oppervlak van een box, wiegje of ledikantje.

Ze zijn voornamelijk bedoeld voor baby’s van 0 tot 6 maanden als een fijn plekje om in te kunnen rusten en wat te kunnen spelen. Doordat ze compact zijn kan je ze eenvoudig meenemen en verplaatsen van box naar bed of op de grond.

De gevaren van een babynestje

Er duiken steeds meer waarschuwingen en negatieve adviezen op als het op babynestjes aankomt. Ze zouden namelijk een te groot risico geven op rebreathing en warmtestuwing. Rebreathing is het steeds weer inademen van eigen uitgeademde lucht waardoor deze per inademing steeds minder zuurstof bevat. Warmtestuwing houdt in dat je kindje het te warm krijgt maar deze hitte niet kwijt kan. Iets wat zeker bij baby’s een gevaar kan vormen omdat ze hun eigen temperatuur nog niet goed kunnen reguleren.

De Consumentenbond is heel duidelijk als het op babynestjes aankomt. Dat een product als deze enkel gebruikt dient te worden onder toezicht, als je er zelf bij bent en wakker bent. Bron. Volgens VeiligheidNL wordt het gebruik van een babynestje als slaapplek in het ouderlijk bed afgeraden omdat het een risicofactor is voor wiegendood. Bron.

Omdat een babynestje door sommige ouders wél wordt gebruikt als een slaapplekje, inclusief het aansnoeren voor een zo klein mogelijke kring, het opmaken ervan alsof het een bedje is met slaapzakje en/of dekentje, ligt de kans op één van bovenstaande gevaren al snel op de loer.

In de Nederlandse wet is er op dit moment nog geen eisenpakket waar een babynestje aan moet voldoen, enkel wat betreft het materiaalgebruik waarmee gewerkt wordt. Als een fabrikant zich hieraan houdt mag een babynestje al snel veilig bestempeld worden en daar ligt dan wellicht ook gelijk het gevaar. Want het ligt er natuurlijk wel aan hoe je het nestje gebruikt!

Zo gebruik je een babynestje op een veilige manier

Als je in je achterhoofd houdt dat je bij een product als deze beter toezicht kan houden en dat het geen vervanger is van een bed, dan zit je al snel goed. Oftewel: hooguit erin leggen tijdens een wakker rust- of speelmomentje of een kort dutje terwijl je in dezelfde kamer zelf een boek leest of even wat televisie kijkt. Gebruik tijdens de nacht als vervanging van een bed zou beter niet gedaan kunnen worden, aangezien je dan zelf niet alert genoeg bent om een gevaarlijke situatie in de gaten te hebben. Better safe than sorry!

Nog een paar tips:
– zorg dat je het nestje, voor zover dat kan, niet te klein aantrekt door middel van de koordjes zodat er voldoende ruimte om je kindje heen is
– kan je baby zichzelf omrollen dan is het tijd om het babynestje niet meer te gebruiken, aangezien je kindje anders met de neus in de zijwand zich zou kunnen verstikken
– let op dat er gebruik is gemaakt van het liefst zo natuurlijk mogelijke en ademende materialen
– leg je kindje er op de juiste manier in; met de voeten bij de aantrekkoordjes en het hoofdje in de dichte bolling
– leg het babynestje altijd op een vlakke en stabiele ondergrond
– loop niet met je baby in een babynestje rond, er bestaat het gevaar dat je kind eruit glijdt.

babynestje veilig tips

Enkele leuke babynestjes

Je kan er op social media en in de babywinkels echt niet meer onderuit: een babynestje is hot & happening! Ze zijn dan ook van veel merken en bij veel (web)winkels te koop. Wij hebben vijf leuke babynestjes voor je op een rij gezet.

1. Done by Deer cozy nest, in verschillende kleuren verkrijgbaar bij o.a. Prénatal voor €79,95
2. Doomoo Cocoon baby nest, in verschillende kleuren verkrijgbaar bij o.a. MamaLoes Babysjop voor €74,99
3. Sleepyhead babynestje, in verschillende kleuren en formaten verkrijgbaar via o.a. de Sleepyhead webwinkel vanaf €120,00
4. Jollein Indians babynestje, verkrijgbaar bij o.a. Bol.com voor €39,95

–> Wat is jouw mening over babynestjes? Praat erover mee op onze Facebook Community!

* Uitgelichte afbeelding van Dmitry Galaganov via Shutterstock. Dit artikel bevat affiliate links.

Close
Read previous post:
tips tegen schrale wangen
Onze tips tegen schrale wangen

Het is winter. De verwarming gaat aan en er wordt minder goed geventileerd waardoor het binnen steeds droger wordt. Daarentegen...

Close