Close
10 bizarre verhalen over de kinderdagopvang

10 bizarre verhalen over de kinderdagopvang

Naar aanleiding van een incident in Amerika gingen wij op zoek naar de meest bizarre verhalen over de kinderdagopvang. Gelukkig zijn er ook genoeg positieve anekdotes te vertellen, maar deze 10 ervaringen willen we je niet onthouden. Verbazingwekkend wat er soms allemaal gebeurt!

Lees ook: ‘Wat zijn de kosten voor kinderopvang in 2020?

bizarre verhalen over de kinderopvang

10 bizarre verhalen over de kinderdagopvang

Vorige week vertelde een Amerikaanse moeder over een incident op de daycare van haar kind. De leidsters hadden met permanente stift op zijn buik geschreven dat de moeder te weinig luiers had meegegeven. Het verhaal ging viral en wij waren benieuwd of dat soort gebeurtenissen in Nederland ook voorkomen. Dat bleek zo te zijn. Maak je borst maar nat, want wij delen de meest ‘bijzondere’ ervaringen van ouders met kinderdagverblijf, school, peuterspeelzaal en ga zo maar door.

Niet trakteren

Anneke’s dochter was jarig en samen hadden ze erg hun best gedaan op de traktatie. ‘Van mandarijntjes hadden we een hoofdje gemaakt met als hoedje een dropveter met daarop een marshmallow. Mijn dochter ging ontzettend trots met de schaal met haar traktaties naar school. Ik had het in de keuken voor haar neergezet. ’s Middags haalde ik haar op en trof ik een verdrietige dochter. Ze had niet mogen trakteren. Op hoge poten ging ik naar de juf. Wat bleek: Er zat snoep op de traktatie en dat mocht pertinent niet uitgedeeld worden. In plaats van met mij te overleggen, was mijn dochter er ook nog om afgesnauwd.’

Twee papa’s

De zoon van Raoul en Justus is gezegend met twee vaders. ‘We hebben daar eigenlijk nooit problemen over gehad, want hallo hallo… we zijn in de 21e eeuw beland. Toch was een van de begeleidsters op het kinderdagverblijf wel nog blijven hangen in de vorige eeuw. We hadden afgesproken dat ons zoontje met moederdag een traktatie voor oma zou maken. Justus’ moeder is overleden, dus hij heeft er maar een. De begeleidster negeerde dat. Zij vertelde onze zoon dat hij maar moest kiezen, omdat er een van ons toch wel meer de mama zou wezen dan de ander…

Eerst dachten we dat we het niet goed begrepen hadden, maar onze zoon was al bijna 4 en kon zich verbaal behoorlijk goed uitdrukken. In een gesprek gaf de begeleidster zonder blikken of blozen toe dat het zo gegaan was. We hebben een pittig gesprek met haar en het management gevoerd.

Zwarte Piet

Tiara vertelt: ‘Leider op de kinderopvang tijdens de Sinterklaas periode: “Is dat zwarte piet? Oh nee, dat is de moeder van Jenaily”. Dat ging dus over mij. ?’

Niet verschonen

Christine’s haalde haar zoon van 1 op van de crèche. Zijn luier zat vol met poep. ‘Ik zei nog dat ik hem zelf wel even zou verschonen. Toen bleek het echt van die oude harde poep te zijn, die hij dus al een tijdje in zijn broek had zitten. Ik vroeg het na en de begeleidsters zei doodleuk dat hij dan waarschijnlijk gepoept had na het poepverschoonuurtje en dat ze daarna niet meer verschoonden. Na nog 2 van dit soort gebeurtenissen hebben we hem naar een gastouder gestuurd en de crèche opgezegd.

Ook Lianne heeft een dergelijk verhaal: ‘Ik heb een keer meegemaakt dat mijn baby dezelfde luier nog om had waarmee ik hem gebracht had die ochtend…..gelukkig had ie alleen geplast. De luiers waren overigens in begrepen dus daar hadden ze wel genoeg van ? ik was not amused uiteraard.’

Lees ook: ‘10x de leukste uitspraken van kinderen

Voeding voor een baby

Daniëlle: ‘Mijn zoontje was 6 maanden en nog aan de volledige fles voeding. Het KDV vond het nodig om hem allerlei snacks te geven en maar 1 fles over de hele dag (naast zijn flessen thuis). Dit was ook nog de dag nadat hij ziek was geweest en al slecht gegeten had. Ben nog nooit zo boos geweest.
Ik heb gelijk opgezegd en bij een ander aangemeld.’

Nieuwe sneakers

Pleunie vertelt: ‘Mijn zus haar zoontje had splinternieuwe witte sneakers aan naar de KDV en toen ze hem kwam ophalen stond er met watervaste zwarte stift mega groot zijn naam in hoofdletters aan de zijkant van de zool geschreven. Mijn zus had zelf zijn naam erop moeten zetten anders raakten alle schoenen door elkaar. Gestoord!’

Bijten

‘Het is eigenlijk geen verhaal over het kinderdagverblijf, maar over een andere ouder van een kindje daar. Alleen grepen de leidsters bijna niet in, dus ik vertel het toch’, schrijft Martine. ‘Mijn dochter van 1 had een ander kindje gebeten. Ontzettend vervelend, want het kindje had een behoorlijke plek op haar arm. Wij voelden ons er naar over, maar wat kan je er aan doen? Dat soort dingen gebeuren bij die kleintjes. De moeder van dat andere kindje dacht daar anders over en ging verhaal halen bij mijn baby! Je leest het goed. Bij mijn baby. Die was de volgende dag tegen mijn baby gaan schreeuwen dat ze dat nooit meer mocht doen en of ze dat goed had begrepen.

Mijn dochter was in tranen uitgebarsten en de leidsters hadden de moeder weggetrokken. Het had alleen wel even geduurd. Een andere ouder zocht contact en vertelde het me. Ik ben er nog steeds verdrietig over dat iemand hier toe in staat was.’

Schreeuwen

Dat schreeuwen is niet alleen voorbehouden aan boze moeders. Ilona vertelt: ‘Een peuterspeelzaal leidster die schreeuwt tegen kinderen. De dame kwam nieuw binnen. Jongetje van bijna 4 had nooit moeite, kwam altijd met big smile binnen en had er zin in. Tot deze nieuwe leidster…. op een ochtend: Huilen en wilde zijn moeder niet loslaten. De leidster nam het kind over en zei moeders te gaan. De moeder ging waarop het jongetje nog harder ging huilen, tot kokhalzen aan toe. Hij werd naar het toilet gebracht.

Daar werd nog harder geschreeuwd tegen hem. “Laat ik niet zien dat je gaat spugen! En als je t wel doet doe ’t dan in de wc”. De leidster verlaat de wc om iets te pakken, kind spuugt en heeft uiteraard de wc gemist. Die vrouw komt terug en nog meer geschreeuw volgde.

Later was er nog een incident met dezelfde leidster. Mijn zoontjes zitten aan tafel te kleien en een meisje pikt klei van een van ze. De juf zat tussen mijn zoon en het meisje in en ziet wat er gebeurt. Ze kijkt even en pakt de hand van het meisje. Vervolgens trekt ze behoorlijk hardhandig de vingers open, haalt de klei eruit en geeft het aan mijn zoon. Mijn zoon schrok van wat hij zag en durfde de klei niet meer te pakken. Het meisje was ook flink geschrokken. Haar moeder stond achter haar. Het meisje kijkt naar moeder en gezichtje begint te trillen. Waarop de juf roept: “En nou staat je moeder erachter en begin je te huilen!!”  De moeder van het meisje was in gesprek met een andere juf en had er niets van meegekregen.

Aangezien dit niet het eerste incident was met deze leidster voelde het niet goed mijn kinderen achter te laten: Ik heb mijn tweeling opgepakt, die begrepen niet helemaal wat er nou gebeurde, en we zijn weggegaan. Vervolgens heb ik het gemeld bij de organisatie. Die vond dat ik zelf met de juffen moest gaan praten. Dat heb ik ook gedaan, maar in de tussentijd hoorde ik van andere ouders ook andere incidenten. Bij het gesprek lachte de betreffende leidster alles weg en stond lachend op uit gesprek om ondertussen andere dingen te gaan doen…. Een van mijn jongens was overdag zindelijk tot deze juf op de peuterspeelzaal kwam. Ik kan niet vaststellen of het een met het ander te maken heeft maar qua tijd komt het overeen… Sinds korte tijd nadat nieuwe juf begonnen was was hij niet meer zindelijk….’

Verwisseld

Hansje ging haar babydochter ophalen van de kinderdagopvang. ‘De leidster vertelde dat ze nog lag te slapen en haar wel even zou gaan halen. Vervolgens krijg ik een slapend kind in mijn arm gedrukt. Ik vroeg nog of ik deze baby even moest vasthouden.
“Nee, dat is je kind”, zei de medewerkster. Het was mijn kind helemaal niet. Alsof ik mijn eigen kind niet zou herkennen. Ze was er nog verbolgen over ook. 

Later konden we er thuis heel hard om lachen. Ik zeg nog altijd tegen mijn man dat ik blij ben dat hij die dag Chrisje niet geen ophalen, want dan had ik nu een ander kind thuis gehad.’

Trek aan de bel

Naar aanleiding van al deze gebeurtenissen heeft Sophie – zelf werkzaam in de kinderopvang – een wijze raad: “Ik werk zelf in de kinderopvang (vroeger baby’s en peuters en nu BSO), maar ik schrik hier gigantisch van. Ook ik heb wel eens ex-collega’s moeten aanspreken op hun gedrag, maar wat ik hier lees is absurd.
Natuurlijk, we hebben het druk en zijn de hele dag in de weer, maar daar kiezen we zelf voor en dat betekent niet dat ouders zo respectloos behandeld kunnen worden. Tegen alle mensen die gereageerd hebben: Geef het aan! Niet bij de BSO zelf, bij de directeur of iemand van personeelszaken.

En dat is voor elke ouder die een bizar verhaal uit de kinderdagopvang heeft, aan te raden. Trek aan de bel. Want als jij niets zegt, loopt het de volgende keer misschien helemaal uit de hand.

⇒ Volg je ons al op Facebook en Instagram?

Hier lees je meer artikelen over kinderen.

Beeld ‘nursery children playing with teacher’ via Shutterstock.

Wil je dit artikel bewaren op Pinterest? Dan kun je deze afbeelding pinnen:

10 bizarre verhalen over de kinderdagopvang

 

Close
Read previous post:
kinderen die klusjes in huis doen
Kinderen die klusjes in huis doen? Die hebben als volwassenen meer succes!

Zo. Dat is nog al een stelling. Toch blijkt uit onderzoek van een aantal gerenommeerde universiteiten dat het wel zo...

Close