Close
Onze belofte | Black lives matter

Onze belofte | Black lives matter

Politiek. We wilden ons niet politiek uitlaten op MOMmag. Maar dit is geen politiek standpunt. Het is een maatschappelijk standpunt. Black Lives Matter. Het zou geen standpunt moeten zijn. Niet nodig om het te moeten uitspreken. Toch doen we het vandaag ook hier. Black lives matter. En we vertellen je over onze belofte.

Lees ook: ‘Goede doelen waaraan je babyspullen kunt doneren

black lives matter

Black lives matter

Geen idee of je het ooit is opgevallen en het siert je als dat niet het geval is: Maar op MOMmag. gebruiken we bewust vaak beeld van kinderen en volwassenen met een donkerdere huidskleur of andere oorspronkelijke afkomst dan de meeste witte mensen.

Dat doen we expres. Omdat we willen dat iedereen zich welkom voelt. We sluiten niemand buiten en diversiteit is voor ons juist belangrijk. Dat hadden we al aangekondigd in dit ‘herstart artikel‘. En dat deden we in 2018 ook al toen we net begonnen. Daarnaast is het voor ons ook belangrijk om juist onderwerpen als multicultureel en diversiteit voorbij te laten komen. We laten ook graag zo veel mogelijk verschillende MOMs aan het woord.

Maar, helaas is er een maar. De realiteit is dat er op onze oproepen voornamelijk ‘witte moeders’ reageren. Dus blijkbaar doen we het niet helemaal goed en voelen de meeste zwarte moeders zich niet aangesproken. Ook op een oproep voor een artikel over discriminatie reageerden bijna alleen maar witte moeders die zwarte kinderen hebben door adoptie of een gekleurde man. Wij vragen ons af waar dat aan ligt. Plaatsen we de oproep in verkeerde groepen of ligt het aan onze tone of voice?

Bovendien – en dat vinden we eigenlijk nog veel erger – worden artikelen het beste gelezen en er meer op door geklikt als we afbeeldingen van een bepaald ‘type’ gebruiken. De types die ook steeds meer in reclames gebruikt worden. Tegelijkertijd is het ook zo dat de beeldbank waar wij gebruik van maken minder foto’s aanbiedt van mensen met kleur. Al worden dat er gelukkig steeds meer.

Toch willen we een aantal dingen gaan veranderen, om een positieve stap te zetten in de goede of nog betere richting. Vandaar dat we een belofte hebben. Een belofte voor jou als lezer.

Onze belofte

Wij willen ons nog beter gaan focussen op het laten zien van diversiteit en mensen met verschillende kleuren. Daarnaast willen we veel vaker niet witte MOMs aan het woord laten. De komende weken zullen er onderwerpen voorbij komen die bijdragen aan diversiteit, voorlichting en het onderwerp black lives matter. Maar ook daarna zullen we deze trend voortzetten.

Je best doen is niet genoeg. We willen hierin niet alleen ons best doen, maar ons magazine ook verbeteren. Hoe je het wendt of keert: Er valt absoluut nog te verbeteren.

Be the change you want to see in the world,

zei Mahatma Gandhi. En hij zei nog veel meer, namelijk dit:

If we could change ourselves, the tendencies in the world would also change. As a man changes his own nature, so does the attitude of the world change towards him. This is the divine mystery supreme. A wonderful thing it is and the source of our happiness. We need not wait to see what others do.

We weten dat we niet de enigen aan de slag gaan met leren en veranderen. Toch willen we onze collega magazines en blogs oproepen hetzelfde te doen. Kies niet standaard voor foto’s van witte mensen. Plaats vaker foto’s van mensen met kleur en probeer meer gekleurde mensen aan het woord te laten.

Anno 2020 zou het normaal moeten zijn, maar dat is het niet. Het is aan ons – content makers – onder andere de taak dit te normaliseren. Een diverse maatschappij zonder racisme. Dat zijn we aan onze kinderen verplicht.

Liefs,
Team MOMmag.

⇒ Volg je ons al op Facebook en Instagram?

Hier lees je meer artikelen over MOMmag.

Beeld  ‘children holding hands’  via Shutterstock.

Wil je dit artikel bewaren op Pinterest? Deze afbeelding kun je pinnen:

black lives matter Pinterest

Close
Read previous post:
kinderen helpen bij verlies
Boektip | ‘Kinderen helpen bij verlies’ van Manu Keirse

Vroeg of laat krijgen kinderen met verlies te maken en moeten ze afscheid nemen van een dierbare. Ouders willen hun...

Close