Close
10 leuke boeken over Sinterklaas voor peuter en kleuter

10 leuke boeken over Sinterklaas voor peuter en kleuter

Wij lezen hier voor het slapen gaan en vinden dat zo’n heerlijk moment. Even samen met je kindje tot rust komen. Zeker nu Sinterklaas in het land is, wat toch spannend is. Ook leuk om de voorleesverhalen daarop aan te passen. Wij selecteerden 10 leuke boeken over Sinterklaas voor peuter en kleuter! 

Lees ook: ‘10 leuke apps voor peuters en kleuters

boeken over sinterklaas voor peuter en kleuter

10 leuke boeken over Sinterklaas voor peuter en kleuter

Sinterklaas slaat een jaartje over – Susanna Wiersma

10 leuke boeken over Sinterklaas voor peuter en kleuter Sinterklaas slaat een jaartje overZou hij de Pieten discussie hebben meegekregen? Want Sinterklaas heeft er nou eens even geen zin in om naar Nederland te komen. Ieder jaar dat gedoe met die lange tocht, de lastige daken en steeds maar weer die gedichten. Hij besluit dit jaar niet te komen.

Zijn pieten proberen hem te overtuigen toch te gaan, maar Sint verzint allerlei smoesjes: Zijn paard is weggelopen, de pepernoten zijn op, zijn grote boek is hij kwijtgeraakt, de stoomboot is kapot gegaan. Hij gaat gewoon niet.

Dan ontvangt Sint een brief van een klein meisje. Sint heeft haar namelijk iets beloofd… Wat nu?

‘Sinterklaas slaat dit jaar over’ is het prentenboeken debuut van Susanna Wiersma met tekeningen van Linde Faas. Het is een origineel Sinterklaasverhaal voor kinderen vanaf ca. 4 jaar.

Sinterklaas slaat een jaartje over –  Susanna Wiersma & Linde Faas, €14,95.

Sint en Piep – Thea Dubelaar

boeken over Sinterklaas voor peuter en kleuter Sint en PiepSinterklaas is natuurlijk wat op leeftijd. Hij heeft een slechte conditie gekregen en moet van Piet Pedro gaan gymnastieken. Maar daar heeft Sint helemaal geen zin in. Als er een muis wordt gezien in de keuken, breekt daar grote paniek uit. De muis knabbelt aan de chocoladeletters en die kunnen nu wel weggegooid worden!

Het beestje blijkt zijn holletje te hebben in de slaapkamer van Sint. Die vindt het muisje eigenlijk wel grappig en lief. Hij gaat steeds wat lekkers voor het beestje halen, zodat de muis niet meer naar de keuken hoeft. Daar staat het nu vol muizenvallen. Zo werkt Sint toch ongemerkt aan zijn conditie en hij wordt ook nog eens vrienden met de muis Piep.

Dit boek is het vervolg op het boek ‘Sinterklaas zakt door zijn paard’, maar is ook leuk los te lezen. Het is grappig voorleesverhaal voor kinderen vanaf ongeveer 5 jaar.

Sint en Piep – Thea Dubelaar, €12,90.

Het grote december boek – Ellen Tijsinger

boeken over Sinterklaas voor peuter en kleuter het grote december boekPedro, het allerkleinste Pietje, droomt ervan dat hij met de stoomboot mee mag naar het verre land. Maar hij moet eerst nog veel leren: hij moet leren om pepernoten te bakken zonder ze aan te laten branden, cadeautjes in te pakken zonder het papier te scheuren, het paard van Sinterklaas borstelen zonder tegen het warme paardenlijf aan in slaap te vallen… Pedro doet erg zijn best en mag mee. Hoera! Alles gaat goed, tot hij op pakjesavond bij Maarten en zijn broertjes en zusjes door de schoorsteen valt…

Niet alleen voor Sinterklaas leuk, maar ook voor kerst en oud & nieuw. Je kunt er de hele december maand mee uit de voeten! Er staan verhalen in, maar ook liedjes, knutsels en recepten voor de feestmaand. Bedoeld voor kinderen van ongeveer 4 jaar.

Het grote december boek – Ellen Tijsinger & Dagmar Stam, €15,-.

Wie durft? zegt Sinterklaas – Bette Westera

boeken over Sinterklaas voor peuter en kleuter Wie durft?Wie durft? zegt Sinterklaas. Hij vraagt het aan al zijn Kattenpieten.
Niemand geeft hem antwoord.
Voor geen chocolademunt willen de Kattenpieten bij Brian door de schoorsteen kruipen.
Want naast de schoen van Brian, voor de kachel op de grond,
ligt Bram, de bruine labrador, en Bram is dus een hond.
Geen Kattenpiet wil er naar binnen.
Wat erg voor kleine Brian!
Daar moet Sint iets op verzinnen …
Lukt het de Sint om een Piet te vinden die wel naar binnen durft?
Naar een idee van Irma van der Vlugt

Dit grappige boek in rijmvorm vertelt het dilemma van Sint dat zijn kattenpieten bang voor de hond zijn. In collagetechniek is het werk van de katten- en muizenpieten verbeeld, de uitklappagina’s zorgen voor nog voor een extra dimensie. Achterin vind je zes Katten- en Muizenpietenliedjes te vinden, die gebaseerd zijn op de oude klassiekers. Het boek is voor kindjes vanaf ongeveer 4 jaar.

Wie durft? zegt Sinterklaas – Bette Westera & Barbara de Wolf, €14,95

nijntje zet haar schoen – Dick Bruna

boeken over sinterklaas voor peuters en kleuters nijntje zet haar schoenGeen kinderboeken overzicht zonder nijntje natuurlijk. Dat begrijp je. nijntje zet haar schoen is een dubbeldik omdraaiboek van nijntje met daarin twee sinterklaasboeken: ‘nijntje zet haar schoen’ en ‘nijntje zingt voor sinterklaas’.

In ‘nijntje zet haar schoen’ lees je over wat er allemaal gaat gebeuren: Van de aankomst van Sinterklaas tot het moment dat nijntje een cadeautje in haar schoen vindt. In ‘nijntje zingt voor sinterklaas’ staan bekende sinterklaasliedjes die nijntje en haar vriendjes samen zingen: Van ‘zie ginds komt de stoomboot’ tot ‘dag sinterklaasje’. Zing je mee met je kindje(s)?

De nijntje boeken zijn bedoeld voor de allerkleinsten van 0 t/m 4 jaar.

nijntje zet haar schoen – Dick Bruna, €7,50.

Karel viert Sinterklaas – Liesbet Slegers

boeken over Sinterklaas voor peuter en kleuter Karel viert SinterklaasKarel is een peuter. Het is bijna Sinterklaas. Op school leert hij leuke sinterklaasliedjes en maakt hij een mooie tekening. Thuis zet hij zijn schoentje klaar.

Karel viert Sinterklaas is een warm verhaal over het mooiste kinderfeest, namelijk het feest van Sinterklaas. In deze boekenreeks wordt de wereld rondom peuters uitgelegd. Deze keer het verhaal van het Sinterklaasfeest. Juf vertelt op school over Sinterklaas en Piet, wat het ook handig is voor kinderen die nog niet zo bekend zijn met de Sint.

Het is een leuk prentenboek. Het is niet het meest originele verhaal, maar wel duidelijk, vrolijk en gezellig, functioneel en bruikbaar. Het boek is bedoeld voor peuters vanaf een jaar of 2.

Karel viert Sinterklaas – Liesbet Slegers, €13,95.

Sinterklaas zonder baard – Sanne de Bakker & Mark Janssen

boeken over Sinterklaas voor peuter en kleuter Sinterklaas zonder baardVlak voordat Sinterklaas naar Nederland vertrekt, is hij zijn baard, lange haren en kleding helemaal zat. Zittend in zijn ligstoel op het warme strand in Spanje, besluit hij zijn haren en baar af te laten knippen. En een broek en een trui te gaan dragen in plaats van zijn Sint kostuum. De Zwarte Pieten maken zich zorgen dat kinderen hem nu niet meer zullen herkennen. Waarom wil de Sint opeens van uiterlijk veranderen?

Juist in deze tijden waarin veel discussie is over het uiterlijk van Zwarte Piet, heeft dit boek best een actueel thema. Er wordt overigens wel gewoon nog over Zwarte Piet gesproken.

Sinterklaas zonder baard is een geweldig voorleesboek in de weken voor 5 december. Het is een uniek verhaal, dat kinderen erg leuk zullen vinden. Er staan veel kleine en grotere kleurige illustraties in het boek. Het is bedoeld voor kinderen vanaf ongeveer 5 jaar.

Sinterklaas zonder baard – Sanne de Bakker & Mark Janssen, €10,-.

Sinterklaas en Pierewiet

boeken over Sinterklaas voor peuter en kleuter Sinterklaas en PierewietPierewiet mag voor het eerst mee op de boot met Sinterklaas. Hij is heel blij, zwaait, strooit en deelt pakjes uit als een echte Piet. Maar het is duidelijk dat ‘ie nog een peuterpietje is, want zelf vindt hij het strooigoed ook zo lekker en hij eet het dan ook graag op. De tractor die hij aan een kindje zou moeten geven, is zo mooi die wil hij zelf wel houden!

Onder de flapjes kun je zien waar Pierewiet is en wat hij doet. Op elke spread staat de eerste zin van een bekend sinterklaasliedje. Het is dus een fantastisch voorleesboek voor de kleintjes waar ze mee kunnen zingen, onderzoeken en lezen. Betty Sluyzer is bekend als taalstimuleringsspecialist, auteur van kinderboeken en kinderliedjes. Dit boekje is bedoeld voor kinderen vanaf 2,5 jaar.

Sinterklaas en Pierewiet – Betty Sluyzer, € 14,99.

Minipiet wordt Minisint – Guy Daniëls & Ina Hallemans

boeken over Sinterklaas voor peuter en kleuter Minipiet wordt MinisintMinipiet Seppe is met Sinterklaas op pad om alle schoentjes van de kinderen te vullen. Maar door alle wortels die Minipiet uit de schoenen heeft opgehaald, is de zak van Sinterklaas zo zwaar geworden, dat het touw losraakt. Dan gebeurt er iets ergs! Sint struikelt over de rollende wortels en glijdt een heel stuk het dak af. Gelukkig heeft hij zich geen pijn gedaan, maar zijn mooie pak is helemaal vies. En dan gaat het weer helemaal mis. Minipiet besluit het pak van Sinterklaas te wassen, maar dat komt gekrompen uit de wasmachine. Zo kan Sinterklaas toch niet op bezoek bij de kinderen? Dan krijgt Minipiet een idee: de gekrompen kleren passen hem wel. Misschien moet Minipiet dit keer zelf voor Minisint spelen?

Dit boek is een vrolijk prentenboek over de behulpzame, enthousiaste maar vooral ook onhandige Minipiet en een liefdevolle, vergevingsgezinde Sinterklaas. Er staan sfeervolle en kleurrijke illustraties in met veel leuke details, zodat de kleuters wat te bekijken hebben. Een vrolijk en grappig sinterklaasboek, in de mooie serie van Minipiet. Voor Minisinterklaasjes vanaf 5 jaar.

Minipiet wordt Minisint – Guy Daniëls & Ina Hallemans, €14,95.

Klaasje Sinterklaasje en de pakjesboot – Kathleen Amant

boeken over Sinterklaas voor peuter en kleuter Klaasje Sinterklaasje en de pakjesbootHet is de droom van Klaasje is om zelf Sinterklaas te worden als hij groot is, want hij houdt zielsveel van de Sint. Zijn lieve mama maakt alvast een mijter en een mantel voor hem. Maar wanneer de jongen buiten in de sneeuw oefent met zijn rubber(pakjes)boot, belandt hij met de boot in het water … én toevallig ook nog op de pakjesboot van de Sint!
Dit grappige boek sluit goed aan op de belevingswereld van jonge kinderen. Ze zullen zich er goed mee kunnen identificeren. Het boek staat vol met vrolijke prenten met overzichtelijke illustraties in primaire kleuren zonder al te veel poespas. Er wordt een fijn verhaal verteld van een klein jongetje dat helemaal opgaat in zijn fantasie. Een leuk Sint verhaal met een slim en bevredigend einde. Bedoeld voor kinderen vanaf 4 jaar.

Klaasje Sinterklaasje en de pakjesboot – Kathleen Amant, €14,95.

Lees jij je kind(eren) graag voor? Heb je een favoriet boek voor Sinterklaas of de andere feestdagen dat je nog kunt tippen? Deel het op onze Facebookpagina bij het bijbehorende bericht van dit artikel en praat mee! Vinden we leuk 🙂

Uitgelichte foto Sara Winter via Shutterstock.
Dit artikel bevat affiliate links.

Close
Read previous post:
tips voor de eerste winter met je baby
Tips voor de eerste winter met je baby (speciaal voor de koude dagen)

Afgelopen dagen was het voor het eerst sinds tijden weer erg koud buiten. De winter is aantocht en dat merk...

Close