Close
Boeken voor als je kind grote broer of zus wordt!

Boeken voor als je kind grote broer of zus wordt!

Hoe bereid je je kindje voor op het feit dat het een broertje of een zusje krijgt? Door samen boeken over dat thema te lezen natuurlijk :)! Onze boekenrecensent Daphne vertelt je vandaag over boeken voor grote broers en zussen die je samen kunt lezen.

Lees ook: ‘nijntje stoelendans | ‘Dans mee met nijntje

boeken voor grote broers en zussen

Boeken voor grote broers en zussen

Super leuk. Je vader en moeder besluiten dat er nog een kindje bij komt. En dat jij straks dus een baby in huis hebt. Heb je niks over te zeggen. Overkomt je gewoon.

Vanaf nu moet je dingen delen en niet zomaar dingen… hele belangrijke dingen. Zeg maar gerust; alles. Wel zo fijn als je een beetje betrokken wordt bij dit grote avontuur want dan weet ook jij straks wat je te wachten staat. En hoe zit dat dan, met die baby in de buik?

Onze dochter vertelde iedereen “de baby zit in mama’s buik maar mijn zusje zit in mijn buik.” Het was tenslotte háár zusje. Peuterlogica zullen we maar zeggen.

Er zijn flink wat boeken geschreven voor klein grut dat een broertje of zusje verwacht.

Toen ik zelf nog met een bolle buik liep (met het zusje er in) was ik bij elk bibliotheek bezoekje gefocust op een leuk, educatief boek om onze peuter maar zo veel mogelijk voor te bereiden op deze, tot nu toe, grootste verandering in haar leven.

Ik vond genoeg maar weinig naar mijn of haar smaak.

Kleine Pluis van Dick Bruna

Kleine Pluis van Dick Bruna hebben we haar wél vaak voorgelezen. Met een moeder die fan is van Dick Bruna en nijntje, ontkom je daar ook niet aan. Gelukkig kon onze dochter het boekje ook waarderen en tot mijn grote verbazing (en trots) kon zij, na enkele keren lezen, het hele boekje opzeggen. De tekst op rijm blijft dan ook lekker hangen. Het is eigenlijk vooral een heel schattig verhaaltje over die kleine Pluis… Maar hoe het leven van nijntje volledig op de kop gezet wordt, daar wordt geen woord over gerept.

Ik heb me laten vertellen dat je een kind het beste kunt betrekken bij een zwangerschap maar ook vooral eerlijk moet vertellen dat het niet alleen maar rozengeur en maneschijn is, zo’n baby. Dat het soms best een beetje lastig is voor de kersverse grote broer of zus en dat die emoties er ook mogen zijn.

boeken voor grote broers en zussen bah! een nieuwe baby!

Bah! Een nieuwe baby! van Jonathan Shipton en Francesca Chessa

Om de peuter dan ook een iets realistischer beeld mee te geven vonden wij Bah! Een nieuwe baby! Geschreven door Jonathan Shipton, geïllustreerd Francesca Chessa.

boeken voor grotere broers en zussen bah een baby

Emily krijgt op een zonnige dag te horen dat er een baby op komst is maar zij weet niet of ze daar nou wel zo blij mee moet zijn. En dus maakt ze een lijstje met pluspunten (met een baby kan je spelletjes doen en je kunt hem lekker kietelen) en een lijstje met minpunten (een baby huilt om alles). Maar het aller moeilijkste is toch wel dat de baby het middelpunt van de aandacht is en dat Emily haar papa en mama moet delen. Haar ouders stellen Emily gerust. Dit boek is geschreven voor kinderen van 4-6 jaar maar het was bij onze (toen) tweejarige een groot succes.

boeken voor grote broers en zussen duurt het nog lang

Duurt het nog lang? van Floor Bal en Iris Deppe

 Ik heb tijdens mijn zwangerschap geen boek gevonden dat haar kon uitleggen wat er nou precies gebeurt daar in die buik. Al die tijd. Want het duurt wel enorm lang, dat groeien van die baby. Maar goed nieuws voor alle vaders en moeders van nieuwsgierige kleintjes met een broertje of zusje op komst… Inmiddels gevonden: Duurt het nog lang? Geschreven door Floor Bal en geïllustreerd door Iris Deppe voor kinderen vanaf een jaar of vier. In dit kleurrijke boek wordt van week tot week kort (en grappig) uitgelegd wat er in de buik van mama gebeurt. Heel leerzaam en leuk om elke week even kort te kijken hoe het nu gaat met de baby in de buik.

duurt het nog lang?

Al lezend voorbereiden op dat wat komen gaat. Leuk, leerzaam en vooral heel gezellig. Hoe het straks echt is om grote broer of zus te zijn dat weet je pas als je het bent. En dat geeft helemaal niks. Jij wordt de allerliefste grote broer of de aller beste grote zus die jij kunt zijn. En als die andere broers en zussen die doen (net als je ouders) ook gewoon maar wat…

De tweede — Over het zijn en krijgen van een tweede kind van Lynn Berger

Naast boeken voor grote broers en zussen kan ik ook zeker alle ouders met een tweede op komst De tweede — Over het zijn en krijgen van een tweede kind van Lynn Berger aanraden. Ik ging zelf voor het audioboek én de podcast van Lynn Berger en Jair Stein De tweede – op zoek naar het standaardgezin uitgegeven door de Correspondent.

⇒ Volg je ons al op Facebook en Instagram?

Hier lees je meer van en over Daphne.
En hier lees je meer artikelen over kinderboeken.

* Foto’s © Daphne Meijer.
Dit artikel bevat affiliate links.

Wil je dit artikel bewaren op Pinterest? Deze afbeelding kun je pinnen:

boeken voor grote broers en zussen Pinterest

Close
Read previous post:
beste manier om je handen te wassen
De beste manier om je handen te wassen + handenwas tips voor kinderen

Je handen vaak wassen, papieren zakdoekjes gebruiken en in de binnenkant van je elleboog hoesten en niesen. Dat zijn de...

Close