Close
Leuk weetje | Waar gaan de brieven voor Sinterklaas naar toe?

Leuk weetje | Waar gaan de brieven voor Sinterklaas naar toe?

Wist je dat er jaarlijks duizenden brieven aan Sinterklaas gepost worden? En weet je dan ook wat er met al die brieven gebeurt? Waar gaan de brieven voor Sinterklaas naar toe? En krijgen al die brieven antwoord? We vertellen je alvast: Er zijn wel degelijk schrijfpieten aan het werk die de brieven beantwoorden…

Lees ook: ‘10 leuke boeken over Sinterklaas voor peuter en kleuter

brieven voor sinterklaas

Waar gaan de brieven voor Sinterklaas naar toe?

Duizenden kinderen schrijven brieven aan Sinterklaas en doen die op de post. Soms staat er alleen ‘Sinterklaas – Madrid’ op de enveloppe. Kinderen denken natuurlijk dat zo’n brief echt bij Sinterklaas terecht komt. Gelukkig weten ze bij PostNL al 20 jaar wat ze met die brieven moeten doen!

De brieven gaan namelijk naar kinderboerderij het Weverkeshof in het Brabantse Nuenen. PostNL stuurt de brieven gratis door naar de kinderboerderij. Dat gebeurt al sinds 1985! Kinderboerderij het Weverkeshof is het officiële postadres voor de Sint en Pieten. In de Sinterklaastijd wordt de boerderij zelfs omgedoopt tot ‘Sinterklaashof’.

Paul Koppelman van Stichting Weverkeshof vertelt:

In toptijden krijgen we wel 12.000 brieven. Hoeveel het er dit jaar zijn, kan ik nog niet zeggen. Onze schrijfpieten zijn nog steeds aan het schrijven zodat de allerlaatste brieven morgen bij de kinderen zijn.

Er worden niet alleen brieven aan de Sint verstuurd, maar ook verlanglijstjes en tekeningen. Ook Piet en Amerigo zijn populair. Zij krijgen ook post. De brieven komen uit de hele wereld. “Van Brunei tot de Verenigde Staten, tot brieven met wortels in de envelop uit Taiwan. Bedoeld voor het paard van Sinterklaas.”

Ook grappig om te weten: De Sint krijgt ook veel fopspenen toegestuurd. Blijkbaar is Sinterklaas heel goed in het ontspenen van kinderen en laten ouders die hun kind van de speen af willen, hun speen vaak naar de Sint opsturen.

Schrijfpieten

Om alle Sinterklaaspost te kunnen beantwoorden, zijn er in Sinterklaastijd ruim zestig schrijfpieten aan het werk bij Weverkeshof. Alle kinderbrieven waar een afzender opstaat, en waar een extra postzegel bij zit, krijgen antwoord. Een gedeelte van de antwoordbrief is voorgeschreven, de rest van de brief wordt aangevuld door de schrijfpieten, met een persoonlijke boodschap voor het kind dat de brief gestuurd heeft.

Paul Koppelman: “Als de enveloppen hier binnenkomen, worden ze verdeeld in drie categorieën: individuele kinderen, brieven van broertjes en zusjes en brieven van schoolklassen. Daarna worden ze allemaal beantwoord. In 99,9 procent van de gevallen zit er een afzendadres en een postzegel bij. Als dat niet zo is, dan kunnen we er helaas niks mee. Zonder adres valt er immers weinig te beantwoorden en zonder postzegel helaas ook niet. We zijn een vrijwilligersorganisatie zonder subsidie, dus er is helaas geen geld voor extra postzegels.”

PostNL zegt zelf in een reactie nog dit: “Hoewel we dagelijks acht miljoen brieven in de Benelux bezorgen, zitten er soms enveloppen in onze posttassen waar we geen raad mee weten. Zoals brieven die ongeadresseerd zijn of waar alleen aan ‘de kerstman, God, Afrika en opa & oma’ op staat. Gelukkig hebben we wel een goed adresje voor brieven aan de goedheiligman.”

Interessant om te weten: Het Sinterklaashof doet meer dan alleen brieven beantwoorden. In de periode tussen de intocht en pakjesavond wordt de kinderboerderij omgetoverd tot de verblijfplaats van Sinterklaas. Kinderen mogen op bezoek komen en onder meer de slaapkamer van Sinterklaas bekijken. Wellicht een tip voor volgend jaar om heen te gaan met de kinderen?

Wil je de kinderboerderij ondersteunen? Dan vind je hier meer informatie.

Uitgelichte foto Yuganov Konstantin via Shutterstock.
Bron artikel AD.

Close
Read previous post:
kerstkaarten versturen met kaartje2go
Wil je een (persoonlijke) kerstkaart versturen? | Dat kan met Kaartje2go!

Wilde jij dit jaar nog kerstkaarten aan vrienden en familie schrijven? Misschien wil je wel een persoonlijke kerstkaart versturen? Dan...

Close