Close
ZZP’er en tussen 2005 en 2008 bevallen? Let op!

ZZP’er en tussen 2005 en 2008 bevallen? Let op!

Ben jij tussen 2005 en 2008 bevallen en was je toen zelfstandig ondernemer? Dan kan je vanaf 15 mei alsnog de compensatie zwangere ondernemers aanvragen bij het UWV. In die periode kon je nog geen aanspraak doen op een zwangerschapsuitkering, maar dit kan je alsnog met terugwerkende kracht doen laat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid weten. 

Compensatie zwangere ondernemers

Voordat de ZEZ-uitkering werd gelanceerd bestond er een zwangerschapsregeling voor zwangere zelfstandigen (de WAZ) en het vervallen van die regeling in 2004 leidde tot veel kritiek. Vier jaar later, in 2008, werd de ZEZ (Zelfstandig en Zwanger) uitkering in het leven geroepen en er werd toen vermeld dat dit niet met terugwerkende kracht zou zijn.

Goed nieuws, want dat blijkt dus wél zo te zijn! De Centrale Raad van Beroep (CrVB) bepaalde vorig jaar al dat deze groep ondernemers wel degelijk recht hadden op een vergoeding en hier is nu een compensatieregeling voor getroffen. Volgens het ministerie komen zo’n 20.000 vrouwen alsnog in aanmerking voor een compensatie van ongeveer €5.600,- bruto.

Enkele vrouwen die in de tussenliggende jaren bevielen van een kind, vonden het onterecht dat zij geen beroep konden doen op een publieke zwangerschaps- en bevallingsuitkering en stapten naar de rechter. De afgelopen jaren heeft dit tot verschillende uitspraken geleid. Zo stelde de Hoge Raad in 2011 de vrouwen in het ongelijk, maar de rechtbank Midden-Nederland kwam in 2016 tot een ander oordeel. Na een tussenuitspraak van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) in juli vorig jaar besloot de vorige minister een compensatieregeling te treffen.

Het aanvragen van deze compensatie kan alleen als je tussen 7 mei 2005 en 3 juni 2008 een kind hebt gekregen en toen ook al zelfstandig ondernemer was. Aanvragen kan vanaf 15 mei 2018 tot 1 oktober 2018 en het geld zal vanaf januari 2019 worden uitgekeerd. Het aanvraagformulier voor deze compensatie is vanaf 15 mei te downloaden op de website van UWV.

Wist jij van deze compensatie zwangere ondernemers af? Tip vooral ook andere ondernemende moeders hierop. Sharing is caring!

* Foto via Shutterstock.

Close
Read previous post:
RVS drinkflessen van Pura

Dit is nieuws waar wij direct enthousiast van worden en wat we graag met je willen delen. De oersterke RVS...

Close