Close
Het consultatiebureau | Waarom, waarvoor en wanneer?

Het consultatiebureau | Waarom, waarvoor en wanneer?

Vaak denken we er eigenlijk helemaal niet bij na en volgen we zo’n beetje alles op wat er over ons heen komt zodra we een kind krijgen. Voor je het weet maak je kennis met het consultatiebureau. Waarom is dit er eigenlijk, is het verplicht, wanneer wordt je er verwacht en wat is het schema wanneer je moet gaan en wanneer worden eventuele vaccinaties gegeven? Hierbij de antwoorden! 

‘Lees ook: Alles dat je moet weten over de kinderbijslag 2019.’

consultatiebureau schema

Alles dat je moet weten over het consultatiebureau

Waarom moet je naar het consultatiebureau toe?

Zodra je je kind na de geboorte aangegeven hebt bij de gemeente, krijgt het consultatiebureau in de buurt daar bericht van en zal de wijkverpleegkundige hiervan bij je thuis langskomen voor een kennismaking. Bij de vervolgbezoeken aan het consultatiebureau zal je afwisselend met deze verpleegkundige (meer gericht op opvoeding) of met een arts (meer gericht op de medische kant) of een assistent van één of beide te maken krijgen. Bij ieder bezoek zal sowieso je kind gewogen en gemeten worden, er volgt een ontwikkelingsonderzoekje en hier en daar een lichamelijk onderzoek. Alles wordt vervolgens bijgehouden in een Groeiboekje. Wellicht overbodig om te vermelden, maar het bezoeken van het consultatiebureau is volledig gratis.

Let op: je bent niet verplicht om naar het consultatiebureau toe te gaan. Maar het is wel aan te raden omdat het consultatiebureau in de gaten houdt of alles goed gaat met je kind. Ze kunnen een eventuele stoornis, medische problemen of een achterstand sneller oppikken dan jij dat als ouder kan. Maar bedenk je altijd dat ze slechts een adviserende rol hebben geen enkele zeggenschap over jouw manier van opvoeden. Je bent dus nooit verplicht om een advies op te volgen.

De voordelen van het consultatiebureau

Er komt nogal wat over je heen als nieuwe ouder, dus het is fijn om een instantie te hebben waar je terecht kan met je vragen. Deze kunnen en mogen dan ook over van alles gaan! Denk hierbij aan:

– voeding, zowel borstvoeding als flesvoeding, vitamines, eerste hapjes, drinken, eventuele eetproblemen en dergelijke
– verzorging van je baby en/of kind(je)
– slaap, ritme en invulling van dutjes, doorslapen en dergelijke
– inentingen, het schema, het bespreken van twijfels en of er voor een bepaalde vakantie bijvoorbeeld een extra vaccinatie nodig is
– ontwikkeling, of je baby/kind wel goed groeit maar ook of hij of zij mentaal goed meekomt
– ouderschap, over keuzes, de nieuwe rol als ouder, onzekerheid wat erbij komt kijken en dergelijke.

Schema voor het consultatiebureau

De eerste kennismaking zal zijn met een huisbezoek als je kindje ongeveer twee weken oud is. Hierbij worden wat algemene dingen doorgenomen en er wordt wat informatie over het bureau verteld. Hierna zal je zelf naar het consultatiebureau moeten gaan en zal onderstaand schema worden aangehouden inclusief het bijbehorende vaccinatieschema, mits je daarvoor kiest.

– 4 weken; jeugdarts
– 2 maanden; verpleegkundige (DKTP, Hepatitis B/HIB en pneumococcen vaccinaties)
– 3 maanden; jeugdarts (DKTP en Hepatitis B/HIB vaccinatie)
– 4 maanden; verpleegkundige  (DKTP, Hepatitis B/HIB en pneumococcen vaccinaties)
– 6 maanden; jeugdarts
– 7,5 maanden; verpleegkundige
– 9 maanden; jeugdarts
– 11 maanden; verpleegkundige (DKTP, Hepatitis B/HIB en pneumococcen vaccinaties)
– 14 maanden; jeugdarts (BMR en meningococcen vaccinaties)
– 18 maanden; verpleegkundige
– 2 jaar; jeugdarts
– 3 jaar; verpleegkundige en ogentest
– net voor de 4e verjaardag; jeugdarts, ogentest en overdracht naar basisschool (DKTP vaccinatie).

Dit moet je meenemen naar het consultatiebureau

Als je zorgt dat je het Groeiboekje van je kind standaard in de luiertas hebt zitten, dan kan er eigenlijk niks verkeerd gaan. Stop hier dan wel ook de vaccinatiekaarten in zodat je alles bij de hand hebt. Vanwege het aan- en uitkleden bij het consultatiebureau is het verder heel handig om schone luiers, billendoekjes en een omslagdoek of badjasje bij je te hebben.

–> Wat zijn jouw ervaringen met het consultatiebureau? Praat erover mee via onze Facebook community!

* Uitgelichte afbeelding van Africa Studio via Shutterstock

Close
Read previous post:
mommagmoments 8
MOMmagMOMents #8: Feestmaand, bezinning, gezinsuitbreiding & doelen

Wat gebeurde er in de allerlaatste maand van het jaar allemaal in onze persoonlijke levens? Door middel van een briefwisseling...

Close