Close
De coronaregels per Europees vakantieland

De coronaregels per Europees vakantieland

Wat zijn de coronaregels per Europees vakantieland? Vanaf 15 juni mag er binnen Europa weer meer gereisd worden en mogen Nederlanders in sommige landen op vakantie. Maar dan moeten ze zich wel aan de coronaregels van het land houden. Wij zetten de regels voor je op een rij. En we vertellen je ook in welke landen we als Nederlanders niet welkom zijn.

Lees ook: ‘Naar het strand met je kinderen? 12 tips!

coronaregels per Europees vakantieland

De coronaregels per Europees vakantieland

De een gaat op vakantie, terwijl de ander deze zomer thuis blijft. Weer een ander twijfelt nog. Als je op vakantie gaat, moet je in het land waar je naar toe reist, rekening houden met de regels rondom het coronavirus. Deze regels gelden bovenop de Nederlandse regels.

Elk land heeft een bepaalde kleurencode. Normaliter hebben deze codes betrekking op de veiligheidssituatie van het desbetreffende land. Tijdens deze pandemie, hebben de kleurcodes ook te maken met de mate waarin landen maatregelen tegen het coronavirus hebben genomen.

Uitleg kleurcodes

Groen: In dit land of gebied zijn op dit moment geen coronamaatregelen die van invloed zijn op uw reis of verblijf.

Geel: In verband met corona hebben deze landen maatregelen getroffen die weinig invloed hebben op het dagelijks leven en zijn er dus coronaregels van toepassing.

Oranje: In deze landen is het dagelijks leven ontwricht. Het kan zijn dat er een inreisverbod voor deze landen geldt.

Rood: Dit land of gebied is totaal afgesloten. Je mag er niet in en niet uit.

België

België is een van de landen waar vanaf 15 juni code geel geldt. Net als in Nederland moet je in België 1,5 meter afstand van anderen houden. Een gezichtsmasker is soms verplicht. Op plekken waar afstand houden niet mogelijk is, zoals in het openbaar vervoer en op luchthavens, moet je sowieso een mondkapje op. In winkels zijn gezichtsmaskers niet verplicht, maar het wordt wel geadviseerd ze daar te dragen.

Net als in Nederland mag je met maximaal twee personen in een auto zitten, tenzij je van hetzelfde gezin/huishouden bent. In principe mag je niet met meer dan 10 personen samenkomen. Er zijn wel uitzonderingen voor bepaalde bijeenkomsten, zoals huwelijken en begrafenissen.

Het strand mag je vanaf 15 juni ook weer bezoeken in België. De meeste horecagelegenheden zijn 8 juni weer open gegaan, maar nachtclubs blijven nog wel dicht. De hoogte van een boete varieert in België per overtreding.

Duitsland

In Duitsland moet je je echt even goed verdiepen. Want hier kan de afstand die mensen van elkaar moeten houden per regio verschillen en zo ook de coronaregels. In sommige delen van het land geldt een minimale afstand van 1,5 meter, in andere delen geldt weer een afstand van 2 meter.

Het dragen van een mondkapje is verplicht in het openbaar vervoer en in winkels. In restaurants moeten gasten een mondkapje dragen als ze het restaurant binnenkomen en wanneer ze door het restaurant lopen. Bijvoorbeeld als ze naar het toilet moeten.

Met hoeveel mensen je in een auto mag zitten, is niet vastgelegd. Er is wel een verbod op groepsvorming van kracht, maar ook daarover is geen precies aantal bepaald. Boetes voor het niet naleven van de maatregelen variëren per deelstaat en overtreding. De boetes lopen uiteen van 10 tot 10.000 euro.

Italië

In Italië is de afstand die mensen moeten houden minder dan bij ons. In principe moeten mensen 1 meter afstand houden, tenzij ze aan het sporten zijn. Dan moet er 2 meter afstand worden gehouden. Ook in een auto moet je op minimaal 1 meter afstand van elkaar af zitten, tenzij je van hetzelfde huishouden bent.

Gezichtsmaskers worden overal aangeraden, maar in een paar regio’s zijn ze ook echt verplicht. In het openbaar vervoer en in gesloten ruimtes zijn ze wel in heel Italië verplicht. Er is een verbod op groepsvorming en mensen die naar Italië op vakantie gaan, moeten rekening houden met beperkingen in het hele land. Veel faciliteiten zijn niet of maar gedeeltelijk open. Ook stranden zijn alleen open met beperkingen. Boetes variëren afhankelijk van de overtreding van 400 euro tot 5.000 euro.

Nederlanders die in Italië op vakantie willen, moeten een eigen verklaring (in het Italiaans) invullen, voordat zij zich binnen Italië mogen reizen of terug mogen reizen naar Nederland. Dit formulier (inclusief een Nederlandse vertaling) kun je vinden op Nederlandwereldwijd.nl.

Kroatië

Ook in Kroatië is er vanaf 15 juni code geel. Hier is ook een minimale afstand van 1,5 meter van toepassing. Een mondkapje is niet verplicht, maar wordt binnen wel aangeraden. Bij de meeste faciliteiten, zoals restaurants en hotels, kunnen vakantiegangers deze zomer gewoon terecht. Ook het openbaar vervoer rijdt volledig. De stranden zijn open, maar ook daar moet men 1,5 meter afstand houden.

Er is niets vastgelegd over het aantal mensen dat samen in een auto mag zitten, dus daarin zijn geen restricties. Groepsvorming van meer dan veertig personen mag alleen als er genoeg afstand wordt gehouden. Boetes voor het niet naleven van de maatregelen variëren van 1.050 euro tot 15.800 euro.

Om Kroatië in en uit te reizen, moet men eerst een formulier invullen. Aanvullende medische documenten zijn niet nodig.

Portugal

Ook in Portugal mogen Nederlanders vanaf 15 juni weer op vakantie. Mensen moeten hier wel 2 meter afstand houden van elkaar. Gezichtsmaskers zijn verplicht in het openbaar vervoer en in gesloten ruimtes, zoals supermarkten en andere winkels. Er mag buiten gesport worden, maar contactsporten zijn verboden. Een maximaal aantal personen dat samen in een auto mag zitten is niet bekend en dus niet opgenomen in de coronaregels.

De Portugese stranden zijn open voor publiek. Ook campings zijn open, maar voor overnachtingen en sanitaire voorzieningen kunnen er strenge maatregelen gelden. Op de meeste plekken in Portugal mogen groepen niet groter zijn dan twintig personen. In Lissabon en omgeving zijn bijeenkomsten vanaf tien personen niet toegestaan.

Een boete voor het niet naleven van de coronamaatregelen kost je in Portugal 1.700 euro.

Tsjechië

In Tsjechië moeten mensen buiten 2 meter afstand moeten houden en binnen 1,5 meter. In een personenauto mogen maximaal twee personen zitten, waarvan er een op de achterbank moet zitten. Mensen uit dezelfde huishoudens mogen wel samen in een auto zitten. Mondkapjes zijn verplicht in het openbaar vervoer en binnen.

Zwembaden en stranden zijn gewoon open. Ook de meeste andere faciliteiten, zoals hotels, campings en restaurants zijn open. Voor restaurants gelden wel beperkingen. Bijeenkomsten van groepen tot maximaal driehonderd personen zijn in Tsjechië toegestaan. Een boete voor het niet naleven van de maatregelen bedraagt 380 euro.

Reizigers moeten een negatieve coronatest meenemen naar Tsjechië en deze mag niet ouder zijn dan drie dagen. Als je deze niet bij je hebt, moet je twee weken in quarantaine.

Code Oranje

Buiten Europa is er nog geen versoepeling van het reisadvies. Het besluit betekent dus dat voor landen als Turkije, Marokko en de VS code oranje blijft gelden. Dat wil zeggen dat het advies is om alleen te reizen als dat noodzakelijk is. Reizigers die uit deze gebieden komen moeten twee weken in thuisquarantaine bij aankomst in Nederland.

Niet toegestaan in te reizen of in afwachting van een beslissing

Andere landen, waaronder Frankrijk, Spanje, Griekenland, Oostenrijk en Zwitserland, moeten nog een formeel besluit nemen of Nederlandse toeristen welkom zijn deze zomer. Het kabinet heeft ‘goede hoop’ dat het reisadvies voor die landen tussen 15 juni en 5 juli naar ‘geel’ aangepast kan worden.

Reizen naar het Verenigd Koninkrijk en Zweden wordt vanwege de gezondheidsrisico’s ook na 15 juni nog afgeraden. Als je toch naar deze landen reist, moet je bij thuiskomst veertien dagen in thuisquarantaine. Sommige landen, waaronder Denemarken, weigeren Nederlandse toeristen en blijven daarom een ‘oranje’ advies houden

Update 15 juni 2020

Het kabinet heeft het reisadvies voor meer Europese landen versoepeld dan eerder werd aangekondigd dat het zou gebeuren. Ook Polen, Zwitserland, IJsland en Frankrijk worden nu bestempeld als locaties waar Nederlanders per direct naartoe kunnen reizen, zolang ze rekening houden met eventuele veiligheidsrisico’s.

Frankrijk heeft nu code groen en kan per direct naar toe gegaan worden. Spanje is open vanaf 21 juni. Griekenland verwelkomt al Nederlandse toeristen, maar zij moeten bij aankomst wel getest worden op het coronavirus, en daarna eventueel in zelfquarantaine.

Let op!

Een geel reisadvies is geen groen reisadvies. Geel kan zomaar weer oranje worden. Mocht het virus plotseling weer ergens oplaaien, gaat Nederland geen vakantiegangers repatriëren. Check dus voor vertrek het reisadvies en de coronaregels van het land waar je naar toe reist.

Annulering tijdens een eventuele tweede coronagolf wordt niet gedekt door verzekering. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau MoneyView, dat de polissen van de grote Nederlandse verzekeraars vergeleek. ‘Er is nu niet één verzekeraar meer die het coronavirus als gedekte annuleringsreden kent. De uitbraak van een nieuwe ziekte is nog wel gedekt’.

⇒ Volg je ons al op Facebook en Instagram?

Hier lees je meer artikelen over reizen & vrije tijd.

Beeld  ‘map Europa  via Shutterstock.
Bronnen artikel Nederlandwereldwijd.nl, Nu.nl & het Parool.

Wil je dit artikel bewaren op Pinterest? Deze afbeelding kun je pinnen:

de coronaregels per Europees vakantieland

Close
Read previous post:
interview met jillian emanuels
In gesprek met Jillian Emanuels (de Instant Pedagoog) over racisme

Jillian Emanuels is de Instant Pedagoog. Een van haar specialisaties is onder andere hoe je je kind bewust kan opvoeden...

Close