Close
Ka’s Column | ‘Deze jongen is toch ook ooit een kind geweest?’ (over de peuter en een zwerver)

Ka’s Column | ‘Deze jongen is toch ook ooit een kind geweest?’ (over de peuter en een zwerver)

Voor de supermarkt stond een zwerver. Het is nog een vrij jonge jongen en hij is duidelijk onder invloed van iets. Als hij de peuter een hand wil geven, speelt er opeens van alles door Karen’s hoofd. Ze vertelt in deze column over de peuter en een zwerver.. 

Lees ook: ‘Ka’s column | Baby’s stinken

de peuter en een zwerver

‘Deze jongen is toch ook ooit een kind geweest?’

We hebben nog kaasstengels nodig voor het Kerstontbijt op het kinderdagverblijf. Ik had me er dit jaar makkelijk vanaf gemaakt en me daarvoor ingetekend. Maar omdat ik ze niet in huis heb, moet ik er nog even voor naar de supermarkt met de peuter. Dat is prima, want inmiddels durf ik hem de verantwoordelijkheid te geven van een eigen kinderkarretje en vindt hij de Appie echt een uitje.

Bij de kassa verovert hij de harten van de oudere dames in de rij én van de caissière en krijgt hij een doosje met rozijntjes. Daarvan laat hij er uiteraard een aantal van op de grond vallen, die hij gewoon opraapt en oppeuzelt. Onder grote hilariteit van de dames in de rij. Op dat moment sta ik natuurlijk net af te rekenen waardoor ik geen actie kan ondernemen. “Goed voor zijn weerstand”, roept een van de dames.
“Als dat zo is, zou zijn weerstand inmiddels in topvorm moeten zijn”, antwoord ik lachend.

Nadat we hebben afgerekend, ingepakt en het kinderkarretje weer bij de andere kinderkarretjes hebben gezet, wil ik met de peuter richting parkeergarage. Maar hij wil graag in het hamster autootje. Gelukkig heb ik nog een euro in mijn portemonnee, dus hij heeft geluk. Kan hij meteen twee rondes. Vervolgens wil hij ook nog even op het pleintje kijken. Onze supermarkt ligt midden in het dorp aan het dorpsplein en daar is nu een schaatsbaantje, compleet met muziek en oliebollenkraam. Dus ik begrijp wel dat hij dat graag wil zien en ik heb toch geen haast.

Heeft u nog wat centjes mevrouw?

Als we naar buiten lopen, hoor ik in mijn linkeroor: “Heeft u nog wat centjes mevrouw?” De woorden komen van een zwerver. Het is een jonge jongen die duidelijk onder invloed van iets is. Hij ziet er nog al vies en verschrompeld uit. “Hé maatje”, zegt hij tegen de peuter en hij steekt zijn hand uit. De peuter is dol op high fiven en ik zie hem vrijwel meteen zijn handje uitsteken naar de zwerver.

Mijn peuter, die nog niets of niemand beoordeelt op uiterlijk. De peuter, die mensen altijd met een glimlach van oor tot oor begroet. Mijn peuter maakt van het aanbod van de zwerver graag gebruik en slaat hem op zijn hand.

Terwijl hij dat doet, schieten er wat woorden door mijn hoofd. ‘Getver’. ‘Smetvrees’. ‘Weerstand’. ‘Gevaar’. ‘Drugs’. ‘Alcohol’. En ‘glimlach’. Want die zie ik op het gezicht van de zwerver verschijnen als mijn vrolijke peuter hem fanatiek op zijn hand heeft geslagen terwijl hij ‘hallooo’ roept.

Ik zie opeens geen zwerver meer.

En door die glimlach heen, zie ik opeens geen zwerver meer. Maar de jongen die hij ooit was voordat hij zwerver werd. De jongen met de jeugdige blik, die het net als ieder ander mens fijn vindt om als mens te worden behandeld. Dat moment raakt me. De jongen aait mijn zoon over zijn bol. Mijn zoon die graag nog een keer wil high fiven, en zijn armpje al weer heeft uitgestoken. De jongen die zijn hand uitsteekt en mijn peuter die zijn vinger omklemt terwijl de jongen zijn hand wiegt. Ik slik een traan weg en bied de zwervende jongen een pak kaasstengels aan.

“Liever wat centjes mevrouw”, zegt hij bescheiden. Omdat ik net in mijn portemonnee heb gezocht op zoek naar kleingeld voor het hamsterkarretje, weet ik dat ik alleen nog heel klein geld heb en eigenlijk ben ik geen fan van daklozen geld geven. Ik koop liever een krantje of geef wat te eten.
“Ik heb alleen nog maar 20 cent”, zeg ik hem terwijl ik hem de twee muntstukken van 10 cent geef. “Sorry.”
“Geeft niet”, mompelt hij. “Het moment met uw zoontje was onbetaalbaar”.

De hele dag denk ik nog aan de jongen. ‘Deze jongen is toch ook ooit kind geweest?’ Waar is zijn moeder en weet zijn moeder waar hij is? Je gunt toch niemand een leven op straat en al helemaal je eigen kind niet?

***

Praat je mee over deze column onder het bijbehorende bericht op Facebook?

Uitgelichte afbeelding Matva via Shutterstock.

 

Close
Read previous post:
CASA shop interieur
Shop tip | CASA (betaalbare interieur accessoires)

Er is online heel erg veel te vinden, maar soms kan je door de bomen het bos niet meer zien....

Close