Close
Hoe voorkom je decemberstress? 10 tips!

Hoe voorkom je decemberstress? 10 tips!

Het was weer even spannend, maar hij is er weer. De goedheiligman is in alle steden en dorpen weer in het land. En daarmee start een hele drukke periode. Een hectische tijd waarin je nóg meer ballen hebt om hoog te houden. Patricia geeft je tips hoe decemberstress kunt voorkomen.

Lees ook: ‘Zo help je je huisdier Oud & Nieuw door

decemberstress voorkomen

Hoe voorkom je decemberstress?

December, de een kijkt er al maanden naar uit, de ander ziet er als een berg tegenop. En sommigen kijken er naar uit én zien er tegenop. Heel logisch, want ook al is het een hele drukke maand die voor stress en onrust kan zorgen, het is vooral een hele leuke maand. Eén die staat voor tradities en tijd doorbrengen met de mensen die jou dierbaar zijn.

Feit blijft dat er veel op de to-do lijst staat, daar verander je weinig aan. Waar je wel iets aan kunt doen, is hoe je ermee omgaat.

10 tips om decemberstress te voorkomen:

1. Planning

Een goede voorbereiding is het halve werk. Van lastminute naar de supermarkt racen om de kerstboodschappen in huis te halen is nog nooit iemand blij geworden. Begin ruim van tevoren met de voorbereidingen en zorg ervoor dat je alles op tijd in huis hebt.

2. Rustmomenten

Bouw voldoende rustmomenten in voor jezelf en jouw gezin. Zet af en toe een groot kruis in de agenda. Deze dagen houd je vrij voor het gezin. Geen afspraken, alleen doen waar jullie zin in hebben.

3. Keuzes maken

Voel je niet verplicht om bij alle feestelijke activiteiten aanwezig te zijn. Kies voor de activiteiten die jullie en jullie kinderen het leukst vinden en in jullie agenda passen.

4. Structuur

Dat kinderen gebaat zijn bij structuur is bekend. Houd zoveel mogelijk jullie normale ritme aan. Dus eet op het gebruikelijke tijdstip en breng de kinderen op tijd naar bed.

Zorg daarnaast voor duidelijkheid, zodat de kinderen weten waar ze aan toe zijn. Gebruik bijvoorbeeld een (aftel)kalender om inzichtelijk te maken hoeveel nachtjes het nog duurt tot het pakjesavond is.

5. Even wachten

Sinterklaas is nog maar net op zijn stoomboot gestapt en de kerstbomen worden alweer in huis gehaald. Wacht gerust een weekje met het optuigen van de kerstboom. Geniet nog even na van het sinterklaasfeest.

6. Minder is meer

Gezelligheid hoeft niet groots en duur te zijn. Bedenk wat de feestdagen voor jullie betekenen en wat jullie willen overbrengen aan jullie kinderen.

Ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Koop bijvoorbeeld één goed cadeau waar jouw kind echt iets aan heeft, in plaats van een berg kleine cadeautjes waar al snel niet meer naar wordt omgekeken. Bezoek minder activiteiten en feestjes, door de leukste te selecteren. En nodig alleen mensen uit voor Kerst en/of Oud en Nieuw die echt iets voor jullie betekenen.

7. Betrekken

Voorkom onrust in huis door de kinderen zoveel mogelijk te betrekken bij de voorbereidingen. Vertel wat er gaat gebeuren, wat jullie gaan doen en wie daarbij aanwezig zijn. Laat hem/haar bijvoorbeeld helpen bij het optuigen van de kerstboom of het bereiden van een gerecht en zoek samen de kerstoutfit uit.

8. Niets moet

Voor veel mensen is december de maand van de verplichtingen. Onthoud: niets moet. Alle sinterklaasfeestjes bijwonen, dure cadeaus, uitgebreide diners, een volledig versierd huis, een nieuwe kerstoutfit… Wie zegt dat dit allemaal moet? Doe alleen de dingen waar jij en jouw gezin blij van worden.

Komen jullie echt niet onder bepaalde moetjes uit? Bedenk een alternatief of combineer het met iets leuks. Een fijne wandeling in de buurt van het familielid waar jullie op bezoek gaan bijvoorbeeld.

9. Delegeer

Je hoeft echt niet alles zelf te doen. Vraag of je partner of kind(eren) een paar taken op zich kunnen nemen. Organiseer je een kerstdiner of feestje? Vraag dan of de gasten een gerecht of hapje meenemen.

10. Verlaag de lat

En dan de laatste en belangrijkste tip: leg de lat niet te hoog voor jezelf. Het gaat tijdens de feestdagen om het samenzijn en de gezelligheid. Niet om het perfecte kerstdiner of het beste feestje van het jaar. Niemand heeft er iets aan als jij gestrest aan tafel zit, en jij al helemaal niet.

 Volg je ons al op Facebook of Instagram?

Hier lees je meer van en over Patricia.
En hier lees je meer leuke artikelen over de feestdagen.

* Uitgelichte afbeelding Kaspars Grinvalds via Shutterstock.

Wil je dit artikel delen op Pinterest? Deze afbeelding kun je pinnen:

10 tips om december stress te voorkomen #pinterest

Close
Read previous post:
crayola washimals
Crayola Washimals | Kleuren, spelen, wassen en opnieuw gebruiken

De peuter van Karen is dol op dieren, kleuren én op schoonmaken. Deze Crayola Washimals bleken dan ook een groot...

Close