Close
Nieuwe plant in de tuin? Deze tuinplanten zijn giftig voor kinderen

Nieuwe plant in de tuin? Deze tuinplanten zijn giftig voor kinderen

Ga je je tuin (opnieuw) inrichten? Ben je op zoek naar nieuwe planten? Houd je er dan rekening mee dat sommige planten giftig zijn? Vooral voor (kleine) kinderen (en huisdieren)? We hebben er een aantal voor je op een rij gezet: Deze tuinplanten zijn giftig voor kinderen! Plus we geven je tips al je kind ‘m toch heeft gegeten..

Deze tuinplanten zijn giftig voor kinderen

Als je kleine kinderen hebt (gehad), dan herken je het vast wel. Ze stoppen van alles in hun mond. Maar ook de grotere kinderen willen wel eens experimenteren met mooie bloemen, besjes en vrolijke blaadjes. Kinderen weten het verschil niet tussen planten die je kunt eten, voedingsmiddelen zoals sla, spinazie en planten die giftig zijn. Daarom is het verstandig om rekening te houden met de planten in je tuin en deze te vermijden:

Taxus

De Taxus is een populaire haag, die je vaak ziet, vooral als tuinafscheiding. Een ideaal plekje voor kinderen om te verstoppen of om doorheen te kruipen naar de buren. Best gevaarlijk, want bijna alle onderdelen van de Taxus zijn giftig (alleen het vruchtvlees van de bessen niet). Vooral de pit die in de rode heerlijk uitziende bessen zit, is extreem giftig.

Buxus

Nog een haag die je veel ziet en giftig is. Bovendien kan het sap van de blaadjes zorgen voor huidirritatie. Pas dus op met de keuze voor je tuinafscheiding.

Wolfsmelk (Euphorbia)

De naam ervan klinkt al spannend en dat is de plant met de veelal prachtige gele bloemen ook. Want de zaden ervan zijn dodelijk en het melksap uit de plant zorgt bij contact voor extreme irritatie van de huid en ogen.

Monnikskap (Aconitum)

Het is een prachtige plant met mooie paarsblauwe bloemen, maar alle onderdelen van deze plant zijn giftig. Vooral de knollen en het zaad van de uitgebloeide bloemen ervan. Voor jezelf is het al belangrijk om handschoenen aan te trekken als je deze plant gaat aanraken en kinderen moeten er helemaal vanaf blijven.

Gouden regen (Laburnum)

De gouden regen is een super mooie boom met hangende trossen met gele bloemen. Helaas zijn alle onderdelen ervan giftig. Vooral de peulen zijn gevaarlijk voor kinderen (en honden).

Wonderboom (Ricinus communis)

Hoe leuk de naam van deze plant ook is en hoe mooi de grote bloemen ervan ook zijn, de zaden van deze zijn extreem giftig. Je kind kan al doodgaan door een paar zaden op te eten.

Vingershoedskruid (Digitalis purpurea)

Je ziet deze plant met de prachtige bloemen in veel tuinen. In het blad en de zaden ervan zit de stof Digitalis, wat invloed heeft op de werking van het hart. Vroeger werd dit stofje gebruikt om hartmedicijnen van te maken. Als medicijn kan het prima werken, maar voor een ‘gezond’ hart is het hartstikke gevaarlijk.

Oleander (Nerium Oleander)

Dit is vooral een terras- of balkonplant die voornamelijk in bakken staat. Alle onderdelen van deze plant zijn giftig. Als je zelf gaat tuinieren, trek dan je handschoenen aan en laat kinderen ervan afblijven.

Lupine (Lupinis Species)

Het is echt een prachtige plant met mooie bloemen die omhoog groeien in verschillende kleuren. Maar in de zaden ervan zit gif en zijn dus gevaarlijk.

Peperboompje (Daphne Mezereum)

Dit boompje heeft schattige roze bloempjes en besjes die er heerlijk uit zien. Alleen zijn alle onderdelen van deze plant giftig. De bessen en zaden zijn zelfs dodelijk. Het hars van de plant kan de huid irriteren. Laat dit boompje dus maar staan in het tuincentrum.

Rhododendron

Nog een plant die veel voorkomt en prachtig bloeit. Je kan hem best aanraken, maar je moet ‘m niet opeten, want dan is ‘ie giftig. Ook voor dieren trouwens.

Reuzenbereklauw (Heracleum mantegazzianum)

Dit is eigenlijk meer onkruid, dan dat het een tuinplant is, maar we nemen ‘m toch mee, want hij ziet er prachtig uit, maar is hartstikke gevaarlijk. Leer je kind, deze planten niet aan te raken. Het sap ervan kan verschrikkelijke brandblaren veroorzaken en door aanraking kun je enorme huidirritatie krijgen. Er zijn zelfs gevallen bekend dat kinderen erdoor blind werden.

OOK INTERESSANT OM TE LEZEN >>> Het belang van een kinder EHBO curus

deze tuinplanten zijn giftig voor kinderen 2

Giftige tuinplanten vanwege de bessen

Hierboven lees je een uitgebreid lijstje van giftige tuinplanten. Van sommige planten zijn alleen de bessen giftig. Hier een aantal op een rij:

 • Gelderse Roos
 • Hulst
 • Kamperfoelie
 • Kardinaalsmuts
 • Klimop
 • Laurierkers
 • Lijsterbes
 • Salomonszegel
 • Sneeuwbes
 • Wilde Wingerd

Van de Vlierbes en de Karmozijnbes zijn de bessen giftig als ze onrijp zijn.

Het is sowieso om je kind te leren dat hij/zij niet zo maar bessen in haar mond steekt.

Symptomen vergiftiging door een plant

Soms weet je niet zeker wat er gebeurd is. Vooral met de allerkleinsten die nog niet kunnen praten, wil dat wel eens onduidelijk zijn. Voor de volledigheid zijn dit een aantal symptomen:

 • Buikpijn
 • Overgeven
 • Diarree
 • Niet willen eten
 • Bleke tong en tandvlees
 • Zwellingen in de mond en/of keel
 • Stuiptrekkingen

Wat moet je doen als je kind een giftige plant heeft gegeten?

Bel direct je huisarts. Probeer te achterhalen welke plant je kind heeft gegeten. Als het een dodelijke plant is geweest, bel dan meteen 112. Neem als het mogelijk is, een stukje van de plant mee zodat men kan zien welke plant het was.

Als het een giftige, dodelijke plant was en je bent nog binnen het uur, probeer je kindje dan water te laten drinken en overgeven. Als het alleen huidirriterende plant was, dan moet je je kind juist niet laten overgeven, want dan komt het irriterende sap weer langs de slokdarm. Je kunt dan beter de mond spoelen en je kind melk laten drinken (of slagroom of koffiemelk) zodat er een beschermend laagje op de maagwand gevormd wordt.

Hopelijk heb je wat in deze tips. We hebben natuurlijk niet alle giftige planten genoemd, dus als je nieuwe gaat kopen, is het altijd goed om je te laten informeren of ze wel of niet gevaarlijk zijn. Wil je een handig naslagwerk? Dan raden we je dit boek aan.

Heb jij rekening gehouden met eventuele gevaarlijke planten voor je tuin/terras of balkon? Ben je het van plan? Heb je zelf wel iets dergelijks meegemaakt met je kind(eren)? Praat hierover mee via onze Facebookpagina.

* Foto’s FamVeld via Shutterstock.
** Bronnen artikel o.a. EHBO, Plantnu.nl & Allesoverkinderen.nl.

Close
Read previous post:
zwangerschapsmasker
Alles wat je moet weten over een zwangerschapsmasker

Als je in verwachting bent is het aan te raden om niet in direct zonlicht te gaan zitten en je...

Close