Close
6 dingen die je na de geboorte met de placenta kunt doen

6 dingen die je na de geboorte met de placenta kunt doen

In de westerse wereld wordt de placenta na de geboorte vaak weggegooid. Dat is in andere culturen not done. En inmiddels zijn er hier ook best veel mensen die besluiten er iets anders mee te doen. Benieuwd wat je ermee kunt?

Lees ook: ‘Medicatie toedienen aan kinderen? 7 antwoorden op algemene vragen

dingen die je met de placenta kunt doen

6 dingen die je met de placenta kunt doen

In westerse landen wordt de placenta na de geboorte vaak weggegooid. Als je in het ziekenhuis bevallen bent, gaat de placenta dan mee met het medisch afval. Bij een thuisbevalling zal de verloskundige of kraamverzorgster de placenta meenemen en ervoor zorgen dat het wordt weggegooid.

Vroeger werd in Nederland de placenta ook vaak begraven en soms zelfs aan de hond gevoerd. Het idee daarachter was dat de hond dan meteen een band met het kind zou hebben.

In andere culturen wordt er na de geboorte nog wel wat met de placenta gedaan. En dat begint hier nu ook steeds populairder te worden. Mocht je op zoek zijn naar ideeën. Wij sommen een aantal opties voor je op en vertellen je de achtergrond ervan.

1. Opeten

Dat klinkt niet echt smakelijk hè? Toch gebeurt het best vaak. Er worden dan pillen van gemaakt, of de placenta wordt in een smoothie verwerkt. Wist je dat zelfs beroemdheden zoals Hilary Duff of Kylie Jenner dat hebben gedaan?

Er is geen wetenschappelijk bewijs voor, maar het idee erachter is dat het allerlei gezondheidsvoordelen heeft. Veel moeders zeggen dat ze daarna veel energie hebben en andere beweren dat het ervoor zorgt dat de hormoonbalans iets beter in tact blijft. Waardoor je minder last zou hebben van kraamtranen of zelfs een postnatale depressie. Weer anderen zeggen dat het zou helpen bij de productie van moedermelk.

Het is wel goed om in gedachten te houden dat het ook risico’s voor je gezondheid kan hebben, omdat het bacteriën kan bevatten. Er is zelfs een geval bekend van een gezonde baby die heel erg ziek werd omdat de moeder haar placenta had geconsumeerd.

2. Planten

We noemden het net ook al even, vroeger gebeurde het in onze cultuur ook. Veel mensen zien de placenta als iets ‘heiligs’ en vinden het een naar idee dat het met het afval mee zou gaan. Vaak wordt er tegelijk ook een boom geplant.

In bepaalde culturen symboliseert het planten van de placenta de band van de baby met de aarde. Andere moeders vinden het idee heel mooi dat de boom ‘van de’ placenta tegelijk met de baby zal groeien en zo een visuele herinnering is aan hoe MOM en baby ooit fysiek met elkaar verbonden waren.

3. Zalf van maken

Het is eigenlijk het alternatief voor de placenta consumeren. Sommige vrouwen vinden dat toch geen prettig idee, maar hebben het idee dat de placenta wel gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Je kunt er dan een zalf van laten maken. Die zou kunnen helpen bij het herstellen van littekens na de keizersnee en beschermen tegen en het genezen van tepelkloven.

4. Sieraad van laten maken

Waarom ook niet? Vrouwen maken tegenwoordig ook sieraden van hun moedermelk? Je kunt er van alles laten maken, van oorbellen, tot een ring, armband of ketting. Zo heb je met je placenta sieraad altijd een mooie herinnering aan dat wat jou en je kind met elkaar verbond.

5. Kunst van laten maken

Een andere optie is om het in een kunstwerk te verwerken. Handige moeders kunnen er zelf een afdruk van maken, inlijsten en ophangen. Je kunt er ook een Tree of Life ontwerp van laten maken. De boom symboliseert dan het begin van het leven van jouw kind.
Zo heb je altijd een herinnering en iets om over te praten met mensen die op bezoek komen!

6. Verwerken in een fotolijst

Wij wisten ook niet dat het kon, maar je kan er dus ook een fotolijst van laten maken waar je de foto van je kindje in doet. Zo’n placenta fotolijst ziet er nog best leuk uit, ook! Zo is een fotolijst niet gewoon een fotolijst, maar heeft het een bijzondere betekenis.

Wil je zelf iets met je placenta gaan doen in plaats van weg laten gooien? Bedenk dan al tijdens je zwangerschap wat en laat het meenemen in je geboorteplan.

⇒ Volg je ons al op Facebook en Instagram?

Hier lees je meer artikelen voor en over baby’s.

Uitgelichte foto Shutterstock.

Wil je dit artikel bewaren op Pinterest? Deze afbeelding kun je pinnen:

6 dingen die je met de placenta kunt doen na de geboorte

Close
Read previous post:
Sterrenhemel posters van MrStarsky
Sterrenhemel posters van MrStarsky | Een bijzonder mooi cadeau

Wat waanzinnig mooi en origineel zijn de sterrenhemel posters van MrStarsky. Echt een bijzonder cadeau om te geven of te...

Close