Close
10 dingen die je niet wil horen na een keizersnee

10 dingen die je niet wil horen na een keizersnee

Een jaar geleden werd ze moeder van een prachtige dochter via een keizersnee. “Ik had even tijd nodig om alles te verwerken”, mailde ze. “Vooral de dingen die je niet wil horen na een keizersnee”. Martine maakt in dit gastartikel daarvan een opsomming.

Lees ook: ‘Column | De reacties op mijn zwangerschap van ons vierde kind

dingen die je niet wilt horen na een keizersnee

10 dingen die je niet wilt horen na een keizersnee

Na de geboorte van mijn dochter stond mijn leven op zijn kop. Mijn vriend en ik moesten ons aanpassen aan de nieuwe situatie. Je bereidt je wel voor, maar niemand kan je echt GOED vertellen wat je precies te wachten staat. Het gevoel denk je te snappen, maar dat was bij mij toch niet zo.

Onze dochter kwam ter wereld door middel van een keizersnee. Daar was ik ook niet op voorbereid. Al helemaal niet op de opmerkingen die ik achteraf kreeg. Dus om andere moeders alvast te waarschuwen of mensen wat meer bewust te maken van wat ze zeggen, dit gastartikel op MOMmag. En voor al die andere moeders die wel een natuurlijke bevalling via het geboortekanaal hebben meegemaakt. ‘I feel you‘. Maar het is geen wedstrijd hè?

1. ‘Wat fijn dat je geen normale bevalling hebt gehad’

Alsof een keizersnee een fijne bevalling is. Nee dus. Tel daarbij op dat je achteraf nog moet herstellen van een operatie en zelfs je eigen kind niet mag optillen. Een keizersnee is echt geen peuleschil.

2. ‘Telt een keizersnee als bevalling? Niet toch?’

Jawel toch. Mijn dochter is toch niet door de ooievaar gebracht? Waarom denken mensen dit? Waarom denken veel mensen dit? Want die vraag is toch meerdere keren aan me gesteld.

3. ‘Je vriend zal wel blij zijn’

Eerst dacht ik nog ‘waarmee’. Mijn vriend zou blij moeten zijn dat mijn vagina nog intact is. Dat mijn buik opengesneden is en mijn ingewanden even opzij zijn geduwd en vervolgens een kind uit mijn baarmoeder is gehaald, dat telt verder niet. Als je punanie maar onbeschadigd is.

4. ‘Jij hebt straks tenminste geen last van ongewenst urineverlies’

Oh nee? Een verzwakte bekkenbodem (wat kan zorgen voor ongewenst urineverlies) wordt vaak veroorzaakt door de zwangerschap, niet door de bevalling. Dat vertelde mijn gynaecoloog, dus dat zal wel kloppen.

5. ‘Ben je nu niet bezorgd dat je kind last krijgt van een slechtere gezondheid? Dat zeggen ze toch?’

Ik ben net moeder geworden mens. Mijn bezorgdheid kent geen grens. Ik ben OVERAL bezorgd over momenteel. Dat hoef jij niet extra aan te wakkeren, dus houd die overbodige opmerking gewoon voor je. Daarnaast heb ik hier niet voor gekozen. Maar zelfs als ik dat had gedaan, hoef ik die vraag niet te horen.

6. ‘Jouw kindje ziet er tenminste niet zo lelijk en verfrommeld uit’

Klopt als een bus. Ik heb een prachtige dochter op de wereld gezet. Net zoals alle andere moeders prachtige kinderen krijgen. Geen een kind is lelijk namelijk.

7. ‘Misschien kan je de tweede keer natuurlijk bevallen’ 

Goed bedoeld, dat weet ik, maar er is zo veel mis met deze opmerking. Wie weet willen we maar een kind? Je weet ook helemaal niet of het bij de eerste allemaal makkelijk is gegaan?
Dan hebben we ook nog de uitdrukking ‘natuurlijk’ bevallen. Vaginaal bevallen, bedoel je. Ik weet van veel ouders met kinderen die ontstaan zijn door IVF dat ze het ook vervelend vinden dat dat niet op ‘de natuurlijke manier’ wordt genoemd. Zullen we ophouden met alles maar natuurlijk te noemen, tenzij we natuurlijk bedoelen zoals in een bevestiging?

8. ‘Mag ik je litteken zien?’

Nee. Gewoon nee. Ik vraag jou toch ook niet naar het litteken van je blindedarmoperatie?

9. ‘Wat vervelend voor je geen normale bevalling hebt gehad’

Ik noemde het al aan het begin. Het is geen wedstrijd. Een normale bevalling is niet de Champions league en dat ik in de Eredivisie mocht meespelen.

10. ‘Onze dochter is op de natuurlijke manier geboren en zelfs zonder pijnbestrijding’

Vaak wordt dit aangevuld met hoeveel respect men dan heeft voor de partner, omdat ze dit doorstaan heeft. Ik kan niet vaak genoeg zeggen dat het dus geen wedstrijd is en dat je meer bewondering moet hebben voor een vrouw die vaginaal bevalt  zonder pijnbestrijding dan voor vrouwen die bevallen met een ruggenprik en, of door middel van een keizersnee. Natuurlijke bevalling had ik al aangestipt, maar dat kan ik natuurlijk (snap je ‘m) ook niet vaak genoeg vermelden..

Dit is een gastartikel van Martine d.V. We willen haar graag bedanken voor haar waardevolle, leerzame en leuke bijdrage! En we hopen dat mensen zich deze ‘dingen die je niet wilt horen na een keizersnee’ zullen herinneren 🙂

⇒ Volg je ons al op Facebook en Instagram?

Hier lees je meer artikelen met als thema geboorte.

Beeld via Shutterstock.

Wil je dit artikel bewaren op Pinterest? Deze afbeelding kun je pinnen:

10 dingen die je niet wilt horen na een keizersnee

Close
Read previous post:
Bernstein regenlaarzen
Trend alert | Bergstein regenlaarzen in prachtige pastelkleuren

Van sommige persberichten worden wij heel blij. Zoals van deze Bergstein regenlaarzen in prachtige pastelkleuren. Zeker met de lente en...

Close