Close
10 dingen waar moeders zich schuldig over voelen

10 dingen waar moeders zich schuldig over voelen

De meeste moeders zullen het wel herkennen. Zodra je moeder wordt, ga je twijfelen of je het allemaal wel goed doet inclusief schuldgevoel. Kan dit en dat niet beter? Maar waar voelen we ons allemaal schuldig over? Wij deden wat rondvraag bij andere moeders en in dit artikel lees je 10 dingen waar moeders zich schuldig over voelen. Herkenbaar? 

Lees ook: ‘10 geboden voor werkende moeders voor een goede balans tussen werk en gezin

dingen waar moeders zich schuldig over voelen

10 dingen waar moeders zich schuldig over voelen

1. Dat ze (te veel) werken

Natuurlijk voelt niet elke werkende moeder zich schuldig. Alhoewel wel veel werkende moeders zich schuldig bleken te voelen over het combineren van werk en gezin. Moeders van jonge kinderen zijn soms bang dat ze dingen missen. En de moeders van pubers maken zich zorgen dat hun kind het ‘ei niet altijd kwijt kan’.

2. Te vaak op de laptop / telefoon / tablet

Veel werkende moeders biechtten op dat ze toch vaak nog even werkdingen checken als ze met de kinderen zijn. Maar ook veel moeders vertellen zich toch schuldig te voelen te veel tijd aan social media te besteden.

3. Tablet / tv / laptop /smartphone als oppas

Sommige MOMs vinden dat ze zelf te veel achter hun scherm zitten en tegelijkertijd voelen veel moeders zich schuldig dat ze hun kinderen te vaak achter de tablet of een ander scherm installeren. “Soms wil je even niet gestoord worden en dan is zo’n tablet wel een ideale oppas.”

4. Geen borstvoeding (meer) geven

Vaak genoemd: Moeders die geen borstvoeding hebben gegeven of er (voor hun gevoel te vroeg) mee gestopt zijn. Een van de MOMs zegt: “Ik ben me ervan bewust dat het schuldgevoel voortkomt uit maatschappelijke druk, maar toch voel ik me er schuldig om. Stom hè?”

5. Makkelijke of ongezonde voeding 

Te veel zoet en/of snoep of drinken waar veel suiker in zit voorschotelen aan de kinderen. Het werd best vaak genoemd. Maar ook kant-en-klare maaltijden zoals babyvoeding uit een potje, of diepvriespizza op tafel zetten, daar voelen veel moeders zich niet goed over. “Dan kom ik uit mijn werk en dan is iedereen moe. Het lukt me dan echt niet altijd om nog een voedzame maaltijd op tafel te zetten. Achteraf vraag ik me af of ze wel genoeg vitamines binnen hebben gekregen. Vervolgens maak ik op mijn vrije dag een grote pan groentesoep en dan heb ik het idee dat die soep het vitaminegebrek van de dag ervoor wel compenseert.”

6. Te streng of te makkelijk

Grappig om te concluderen, er zijn moeders die zichzelf te streng vinden, maar ook juist moeders die vinden dat ze zich het er soms te makkelijk vanaf maken. “Om maar van het gezeur af te zijn”, of “om een drama te voorkomen”. De te strenge moeders zijn bang dat ze hun kind niet genoeg ruimte geven. En dan bestaan er ook nog de inconsequente moeders (niet onze benaming) die zichzelf soms te streng en soms te makkelijk vinden, waardoor ze zich zorgen maken of hun kind wel snapt wat er nou wel en wat er nou niet mag.

7. Te kort lontje

Een paar moeders geven toe dat ze vinden dat ze af en toe een te kort lontje hebben en dan wel eens gillen tegen hun kinderen of te snel straf geven. “Ik ben ook maar een mens en soms kan ik het even niet meer aan. Achteraf voel ik me schuldig. Gelukkig is mijn zoon het meestal al weer snel vergeten”.

8. Meer me-time willen

“Ik was niet een van die vrouwen die meteen zwanger werd en ik kan me nog goed herinneren hoe erg ik het vond om moeders te horen klagen. Dus ik voel me nu schuldig als ik zelf klaag. Af en toe zou ik best wat meer me-time willen. Gewoon even een moment voor mezelf dat ik niet met mijn kind bezig ben, aan het werk ben of het huishouden aan het regelen ben. Dan neem ik me voor om een tijdschrift te lezen als mijn kind een dutje doet en dan hoor ik de babyfoon weer. Soms voel ik me dan echt ‘gestoord’.”

Veel vrouwen gaven net zoals deze MOM aan best wat meer tijd voor zichzelf te willen. Tegelijkertijd voelen ze zich daar schuldig om.

9. Te weinig helpen op KDV / school

Veel gehoord: “Ik zou wel willen, maar ik heb er de tijd niet voor.”  Een andere moeder voelde zich vervelend dat ze was gevraagd om mee te gaan op schoolreis. “Daar moet ik dan een vakantiedag voor opofferen en dat vind ik zonde. Ik heb het wel gedaan, maar mijn vrije dag besteed ik liever echt aan mijn gezin.”

10. Speelafspraakjes weigeren

Niet alle moeders hebben altijd zin in speelafspraken. Daarvoor worden verschillende redenen genoemd. Van vriendjes die niet leuk gevonden worden, te druk zijn of ruzie maken met broertjes en zusjes. Maar ook moeders die vertellen het fijn vinden om de vrije woensdagmiddag met de eigen kinderen te besteden. “Soms verzin ik dat we bij oma langsmoeten, om van het gezeur af te zijn”, vertelt een van de moeders. Een andere moeder zegt: “Er is een moeder van een vriendin van mijn kind die het altijd zo manipuleert dat haar kind bij ons moet spelen. Ik heb daar niet altijd de puf voor en af en toe gebruik ik dan een smoes. Tegelijkertijd vind ik het wel vervelend voor dochter, die daar de dupe van is.”

Kortom: Elke moeder lijkt zich soms schuldig te voelen om uiteenlopende en af en toe dezelfde redenen.

Herken jij (een van) bovenstaande redenen? Voel jij je wel eens schuldig ten opzichte van je kinderen en zo ja, waarom? Praat je mee op onze Facebook pagina?

* In overleg met alle moeders die mee hebben gewerkt, hebben we besloten de antwoorden anoniem te plaatsen. Wij willen alle moeders die hebben meegewerkt bedanken voor hun oprechte input.

* * Uitgelichte foto Rido via Shutterstock

Close
Read previous post:
geboortekaartjes inspiratie
Alles wat je wil weten over geboortekaartjes

Eén van de vele dingen om te regelen tijdens de zwangerschap zijn toch ook zeker de geboortekaartjes. En de keuze...

Close