Close
Fun Fact | Je draagt je kind voor altijd met je mee (letterlijk en figuurlijk)

Fun Fact | Je draagt je kind voor altijd met je mee (letterlijk en figuurlijk)

‘Je draagt je kind voor altijd met je mee’, zeggen we. Maar wist je dat dat ook echt zo is? Dat het niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk klopt dat je je kind(eren) altijd bij je zal dragen? En dat nog voordelen kan hebben ook..In dit artikel vertellen we je er meer over.

Lees ook: ‘Tips om minder afhankelijk te worden van jouw smartphone

e draagt je kind voor altijd in je hart mee

Je draagt je kind voor altijd in je hart mee

Er is een bekend Engels gezegde dat zo gaat: ‘We hold our children in our arms for a little while, and in our hearts forever‘. Elke ouder weet dat dat klopt. Maar voor (de meeste) moeder klopt het niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk.

Dat vrouwen een soort superhelden zijn, dat hoeven we je vast niet te vertellen. Tijdens een zwangerschap kunnen een baarmoeder en buik enorm groot worden en sowieso het feit dat er een nieuw leven in je kan groeien. Moeders kunnen dagen zonder slaap. Beginnen melk te geven als hun kind huilt. En moeders die niet zwanger zijn geweest, maar wel een kind krijgen, maken bepaalde hormonen aan die vrouwen ook aanmaken door een zwangerschap. Alle moeders dragen hun kind voor altijd in hun hart, maar moeders die een zwangerschap hebben meegemaakt hebben een bepaalde toverkracht die microchimerisme wordt genoemd. Dat betekent dat vrouwen cellen van hun kind opslaan in hun lichaam die zijn ontstaan tijdens de zwangerschap. Deze cellen blijven jaren na de geboorte nog in het lichaam aanwezig.

DNA

Deze cellen bevatten veel van het DNA van je kind en sla je niet eens alleen in je hart op, maar ook in je hersenen en in de rest van je lichaam. Ze blijven onderdeel van je, zelfs als het kindje uiteindelijk niet geboren mocht worden.

De volledige impacht van microchimerisme is nog niet bekend, maar er zijn aanwijzingen dat deze foetale cellen je zelfs in zekere mate zouden kunnen beschermen tegen sommige vormen van kanker. Ze komen bijvoorbeeld veel vaker voor in het borstweefsel van gezonde vrouwen dan in vrouwen met borstkanker. Foetale cellen komen minder vaak voor bij vrouwen die de ziekte van Alzheimer hebben gekregen, wat suggereert dat ze ook later in het leven tegen ziektes en aandoeningen beschermen.

Foetale cellen kunnen bijdragen met stamcellen, ze kunnen nieuwe neuronen in de hersenen van de moeder maken, en zelfs helpen om haar hart te helen. Want wanneer het hart beschadigd is, lijken foetale cellen samen te komen op de plek van het letsel en te kunnen veranderen in verschillende soorten special hartcellen. Sommige van deze cellen kunnen uiteindelijk zelfs gaan kloppen. Dat werd aangetoond in een onderzoek dat uitgevoerd werd onder muizen.

Maar… vertellen de wetenschappers.. familie dynamiek is niet alleen in het dagelijks leven complex, maar ook op celniveau. In veel gevallen bleek bijvoorbeeld dat de aanwezigheid van een grote hoeveelheid foetale cellen ervoor zorgde dat auto-immuunziektes zoals multiple sclerose en reumatoïde artritis afnamen. Echter in andere gevallen bleek dat de aanwezigheid van deze cellen een trigger of verergering veroorzaken in auto-immuunziektes.

Wetenschappers onderzoeken nog steeds mogelijke verklaringen voor deze verschillende uitkomsten. Mocht er meer nieuws over zijn, houden we je vanzelfsprekend op de hoogte.

⇒ Volg je ons al op Facebook en Instagram?

Hier lees je meer artikelen met interessante weetjes.

* Uitgelichte foto Halinskyi Maksym via Shutterstock.
** Bron artikel: o.a. The Atlantic, md Laura Grace Weldon, Science Daily, New Scientist.

Wil je dit artikel delen op Pinterest? Deze afbeelding kun je pinnen:

Je draagt je kind altijd met je mee #pinterest

 

Close
Read previous post:
fertiliteitstraject na een miskraam
‘Hoe nu verder?’ | Column over het fertiliteitstraject na een miskraam

Renske schrijft op MOMmag. onder andere columns over haar kinderwens, het fertiliteitstraject dat zij en haar man doorliepen en alles...

Close