Close
Waarom dragen de meeste moeders hun kind aan de linkerkant?

Waarom dragen de meeste moeders hun kind aan de linkerkant?

Is het je wel eens opgevallen? Of misschien heb je je het al afgevraagd. Waarom dragen de meeste moeders hun kind aan de linkerkant? Dat schijnt dus een hele logische verklaring te hebben..

Lees ook: ‘Fun Fact | Alle Finse baby’s hebben een kartonnen doos als wieg

dragen kind aan de linkerkant

Waarom dragen de meeste moeders hun kind aan de linkerkant?

Onderzoek toonde aan dat maar liefst 70 tot 85 procent van de mensen instinctief kinderen aan de linkerkant draagt. Dat kan geen toeval zijn en dat is het dus ook niet. Of het nou je eigen kind is, of een kind van iemand anders of een nichtje of neefje, je zal het zo’n 4 van de 5 keer aan de linkerkant optillen.

In eerste instantie werd gedacht dat moeders vaak links dragen om de dominante rechterhand vrij te houden, maar dat blijkt ook niet zo te zijn. Het gedrag komt voornamelijk bij vrouwen voor en ook bij vrouwelijke primaten, zelfs walrussen, orka’s en kangoeroes doen het. De reden dat we onze kinderen liever links dragen en zo geprogrammeerd zijn, is heel simpel. We willen onze baby’s beschermen en we willen het beste voor ze.

Onderzoekers aan de universiteit van Sint Petersburg noemen dit fenomeen een ‘linkerkant bias’ en er is een belangrijke reden dat we het zo doen. Het blijkt zo te zijn dat als je je kind links draagt, dat dat je helpt de band te versterken met je kind. Je krijgt dus een sterkere band. Dat komt omdat de rechterkant van je hersenen de informatie verwerkt die betrekking heeft op emoties en gezichtssignalen en -uitdrukkingen. Als je baby of kindje op je linkerheup zit, kan je beter zijn gezichtsuitdrukkingen lezen en sneller en gerichter reageren op wat je kind nodig heeft. Bovendien kunnen je hersenen zo goed verwerken welk gezicht bij wat hoort en leer je hem beter kennen.

Bijzonder toch?

⇒ Draag jij je kind ook vaak links? Heb je je wel eens afgevraagd waarom je dat doet? Praat je mee via Facebook en Instagram?

Hier lees je meer artikelen met interessante weetjes.

* Uitgelichte foto Halfpoint via Shutterstock.
** Bronnen artikel: RD.com & Nature.com.

Close
Read previous post:
gevaar van lachgas
Pubers | Wat is het gevaar van lachgas? Wat kun je hieraan doen als ouder?

Je kan er niet omheen. Veel jongeren gebruiken tegenwoordig lachgas. Maar wat is nou precies het gevaar van lachgas? En...

Close