Close
Boektip | ‘Eerste Hulp Bij Kleine Kinderen’ van Sofie Vanderoost

Boektip | ‘Eerste Hulp Bij Kleine Kinderen’ van Sofie Vanderoost

Onze boekenrecensent Daphne heeft een waardevolle boekentip voor je in de aanbieding. ‘Eerste Hulp Bij Kleine Kinderen’ van Sofie Vanderoost leert je wat je moet doen bij een ongeluk. Wat Daphne betreft echt een boek dat iedereen in de kast moet hebben staan. Een ongeluk zit in een klein hoekje…

Lees ook: ‘Nieuwe plant in de tuin? Deze tuinplanten zijn giftig voor kinderen + tips bij vergiftiging

eerste hulp bij kleine kinderen

Eerste Hulp Bij Kleine Kinderen

Iets vaker dan ik wil roep ik “pas op… voorzichtig!” Ik weet dat het voor kinderen goed is om zelf de grens te ontdekken. Dat je leert met vallen en opstaan.

En dus knijp ik af en toe een oogje dicht. Bijt ik bijna mijn tong eraf als mijn kleinste (9 maanden) bedenkt dat ze heus wel zelf van de bank naar de tafel kan ‘lopen’ en snel ik naar haar toe om haar van een zachte landing te voorzien. Zoals elke ouder wil ik mijn kinderen graag beschermen maar hier en daar misschien een beetje te veel.

Sinds dat hele moederschap begonnen is, zie ik een keukentrapje als een levensgevaarlijk object en verruil ik mijn mooie houten vloer liever voor van die speeltuin tegels waar kinderen lekker zacht op kunnen vallen. In tegenstelling tot mijn dochters trouwens, die lijken een blinde vlek te hebben voor het grote gevaar van het klimmen en klauteren…

eerste hulp bij kleine kinderen tussenbeeld 1

(Alhoewel ik de oudste misschien hier en daar een ietsiepietsie beïnvloed heb met mijn ge-pas-op!) Om mezelf iets geruster te stellen ging ik dan ook naar een EHBO-cursus voor kinderen. De cursusleider was duidelijk géén kersverse-moeder maar beschikte wél over een goed gevoel voor drama dus ik kan niet zeggen dat ik gerustgesteld naar huis ging… maar nuttig was het zeker. Wat mij betref een must voor elke ouder.

Lees ook: ‘Het belang van een kinder EHBO cursus’

Must voor elke ouder

Ook een absolute must voor elk huishouden met kinderen: EHBK* Eerste Hulp Bij Kleine Kinderen van Sofie Vanderroost. Een hele fijne geheugensteun voor alles wat er besproken wordt bij een EHBO-cursus en een overzichtelijk naslagwerk voor paniekerige ouders als ik.

In het begin van het boek wordt uitgelegd hoe je het boekt kunt ontcijferen. Er wordt gebruik gemaakt van flink wat symbolen. Dit maakt het geheel wat luchtiger en bespaart heel veel uitleg. Zo wordt er geïllustreerd of de aandoening vaak voorkomt bij baby’s, peuters, kleuters of lagere-school kinderen. En wordt er met de paniekschaal aangegeven of jij je geen-een beetje-veel of heel veel zorgen moet maken. Dit alles afgewisseld met herkenbare verhalen van mede-moeders. Het boek is helder en fris vormgegeven.

eerste hulp bij kleine kinderen tussenbeeld 2

En hoera! Wij hadden dit boek net in huis en we konden er meteen mee aan de slag. De kleinste van het stel werd op een dag wakker met rode vlekken op haar buikje. Waterpokken… zeker weten, toch? Even bladeren naar pagina 173… waar ons vermoeden bevestigd wordt en we meteen ons geheugen kunnen opfrissen betreft de do’s and don’ts rondom die jeukende blaasjes. Dochter twee komt er overigens vrij soepel door heen, een geluk voor haar (en voor ons).

Het boek behandelt kleine ongelukjes die je snel onder controle hebt met een pleister en een extra kusje van papa of mama maar ook grote levensbedreigende situaties waar elke ouder van gruwelt en niet (ik herhaal NIET) aan moet denken een kind ooit in zo’n situatie te vinden. Desalniettemin is het wel nuttig om hier toch over te lezen want in zo’n situatie is snel en adequaat handelen vanzelfsprekend meer dan gewenst.

Terwijl mijn jongste dochter vrolijk verder klautert en mijn oudste dochter als superheld op het bed springt, stel ik mezelf (tijdelijk) gerust met de gedachten dat ik pleisters nu goed kan plakken, kinderen eigenlijk verrassend flexibel zijn en mijn dochters tot nu toe altijd op hun pootjes terecht zijn gekomen.

Eerste Hulp Bij Kleine Kinderen‘ van Sophie Vanderoost is o.a. te koop bij de (online) boekhandel en kost €20,99.

⇒ Volg je ons al op Facebook en Instagram?

Hier lees je meer lifestyle artikelen.
En hier lees je meer van en over Daphne.

Beeld © Daphne Meijer

Wil je dit artikel bewaren op Pinterest? Deze afbeelding kun je pinnen:

eerste hulp bij kleine kinderen pinterest

 

Close
Read previous post:
kind naar de basisschool
‘Hij is er misschien wel aan toe. Maar of ik dat ben?’

Je kind naar de basisschool. Het is zo'n moment waar elk kind en iedere ouder naar toe leeft. Echt een...

Close