Close
7 tips om de emoties de baas te blijven tijdens een vruchtbaarheidstraject

7 tips om de emoties de baas te blijven tijdens een vruchtbaarheidstraject

Emoties tijdens een vruchtbaarheidstraject, ze spelen een grote rol. Heb je hierin hulp of advies nodig? Wellicht heb je wat aan dit artikel met 7 tips om de emoties de baas te blijven tijdens een vruchtbaarheidstraject.

Lees ook: ‘Als zwanger worden niet lukt | 12 alternatieven & behandelingsmogelijkheden’

emoties tijdens vruchtbaarheidstraject7 tips om de emoties de baas te blijven tijdens een vruchtbaarheidstraject

Elk jaar komen er 50.000 mensen bij de huisarts omdat zwanger raken op de natuurlijke manier (nog) niet gelukt is. Bij een deel hiervan zal een reden geconstateerd worden waarom dit niet lukt en/of zal er een doorverwijzing plaatsvinden naar het ziekenhuis.

Wanneer je te horen krijgt dat je verminderd vruchtbaar bent kan dit hard aankomen. De kinderwens is sterk aanwezig en ineens weet je niet meer zeker of die in vervulling kan gaan.

De reden van verminderde vruchtbaarheid kan verschillend zijn, de behandelingen hierbij ook. De één zal hier ook weer anders mee omgaan als de ander. Toch zijn er ook veel overeenkomsten bij deze nieuwsberichten en de medische mallemolen die hierop kan volgen. Er komen veel verschillende emoties bij kijken waar niet iedereen even goed mee om kan gaan. Daarom delen we hier een aantal tips welke kunnen helpen om door deze zware periode heen te komen.

1. Praat, praat, praat

Praat over je gevoelens en het traject. Doe dit met iemand waar je je prettig bij voelt, dit kan 1 vertrouwenspersoon zijn, maar ook de hele wereld, wat voor jou goed voelt. Zorg dat je je ei kwijt kan bij deze persoon/personen om ruimte te scheppen voor het vervolg van het traject en de nasleep hiervan.

2. Licht tenminste 1 iemand van het werk in

Zorg ervoor dat tenminste 1 collega of vertrouwenspersoon van de situatie weet. Een vruchtbaarheidstraject vergt veel van iemand en dit zal hoogstwaarschijnlijk invloed hebben op de prestaties op de werkvloer. Wanneer er iemand in de buurt is die hiervan op de hoogte is kan je én ergens je verhaal kwijt én komen er geen scheve gezichten.

3. Zoek steun bij lotgenoten

Zoek bijvoorbeeld op social media of fora naar groepen vrouwen die in hetzelfde schuitje zitten. Hier kan je je verhaal kwijt, tips vragen en gewoon even klagen. Niemand zal je iets kwalijk nemen en je zal veel steun en begrip ontvangen, doordat zij wéten hoe het is.4. Zoek professionele hulp als dit nodig is

Nogmaals, een vruchtbaarheidstraject is ontzettend zwaar. Wanneer je denkt dat praten met bekenden niet voldoende werkt is het echt niet gek om met een professional te gaan praten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een psycholoog in het ziekenhuis die vaker gesprekken heeft met vrouwen die in zo’n traject zitten. Vraag eventueel aan je fertiliteitsarts of gynaecoloog naar de mogelijkheden.5. Vecht, huil, bid, lach

Geef toe aan al je emoties, ze mogen er zijn. Wanneer je de behoefte voelt om even lekker te huilen, laat dit dan toe. Ook boosheid mag er zijn. Zoek een uitlaatklep voor je emoties, sporten kan hier goed bij helpen, denk bijvoorbeeld aan een lesje boksen/kickboksen om alles er uit te gooien. Dit geeft weer ruimte in je hoofd om er weer tegenaan te kunnen.6. Blijf bij jezelf

Wanneer je open bent over een vruchtbaarheidstraject zul je veel opmerkingen en goed bedoeld advies vanuit je omgeving krijgen. Denk hierbij aan ‘laat het los’, ‘bij het achternichtje van mijn buurvrouw ging het ook niet, totdat…’ of die grappige kennis van je man die het nodig vindt om te vragen of ‘hij het even moet proberen’. Probeer de opmerkingen en advies waar je niks mee kan naast je neer te leggen en blijf je eigen (en die van de artsen) weg volgen. Elke situatie is anders en per situatie zal de behandeling verschillen, verhalen over andermans situatie kunnen hierdoor onzeker maken.

7. Neem tijd voor jezelf

Zorg dat je in deze hectische periode tijd voor jezelf inplant. Even wat anders dan ziekenhuizen en medicatie, even weer jezelf zijn. Denk hierbij ook aan samen met je partner zijn, ook voor hen is het een zwaar traject. Door samen iets leuks te gaan doen kunnen jullie er daarna samen weer tegenaan.

⇒ Heb je zelf nog tips over emoties tijdens een vruchtbaarheidstraject? Deel ze gerust. Sharing is caring! Praat je mee op Facebook en/of Instagram?

Hier lees je meer artikelen die te maken hebben met een kinderwens en vruchtbaarheid.

* Uitgelichte afbeelding Shaynepplstockphoto via Shutterstock.

Close
Read previous post:
puber en seksualiteit
Opvoeding | Help! Mijn puber wil privacy

Naomi Dessaur heeft een achtergrond in de jeugdzorg. Inmiddels geeft ze trainingen en ondersteunt ze ouders en verzorgers met het...

Close