Close
Alles dat je wilt weten over een keizersnede op een rij

Alles dat je wilt weten over een keizersnede op een rij

Wist je dat bijna 20% van de baby’s in Nederland op de wereld komen door middel van een keizersnede? Toch hoor je in de praktijk er vrij weinig over. Wat is nu precies een keizersnede? Mirjana zet een aantal feiten over een keizersnede op een rij.

Lees ook: ‘Het leven met een drieling druk? Oordeel zelf!

feiten over een keizersnede

Een keizersnede, je hebt er vast wel eens van gehoord, of zelf meegemaakt dat kan natuurlijk ook. In 2019 verliep 17% van de bevallingen in Nederland door middel van een keizersnede. In de praktijk hoor je er echter een stuk minder over dan over de vaginale bevalling. Maar wat is dat nu precies een keizersnede?

Feiten over een keizersnede op een rij

Een keizersnede, ook wel sectio genoemd, is een manier om te bevallen waarbij de baby operatief via een snede in de buikwand geboren wordt. De keizersnede is niet een standaard wijze van bevallen in Nederland, er moet in tegenstelling tot andere landen een medische reden zijn voor zijn.

De verschillende soorten keizersnedes

Er zijn drie soorten keizersneden te onderscheiden. We zetten ze hieronder uiteen.

Spoedkeizersnede

In dit geval is de bevalling vaak natuurlijk gestart. De weeën zijn begonnen, de bevalling vindt plaats. Echter door medische complicaties dreigt de baby of moeder in nood te komen waardoor er tot een spoedkeizersnede wordt overgegaan. Dit is dan ook een onvoorbereide operatie en komt vaak rauw op het dak van de zwangere in kwestie vallen.

Vrouwen die een spoedkeizersnede ondergaan hebben hier achteraf regelmatig mentaal (en fysiek) last van. Ze wisten vooraf niet goed wat ze konden verwachten en moesten mee in het moment. Controle bestaat dan niet meer, je moet je overgeven aan de situatie. Door de bank genomen worden (spoed)keizersneden niet vooraf besproken tenzij hier een gegronde reden voor is. Je hebt in verhouding bij een spoedkeizersnede amper informatie gekregen over de gang van zaken.

Wel bestaat er tegenwoordig een zogenaamde keizersnedeclub die informatie verstrekken over de keizersnede aan zwangere vrouwen.

Geplande keizersnede

De geplande keizersnede vindt plaats op afspraak. Door te verwachten medische complicaties bij een vaginale bevalling kan besloten worden om een keizersnede te plannen. Denk hierbij aan instabiliteit van het vrouwelijk lichaam of bijvoorbeeld een stuitligging van de baby. Als je eerder een keizersnede hebt gehad, mag je bij een eventuele volgende zwangerschap kiezen hoe je wenst te bevallen.

Meestal hoor je een week voor de geplande datum op welke dag het plaats gaat vinden. Je gaat in de ochtend vroeg naar het ziekenhuis waar je in principe de eerste op de operatieplanning bent.

De keizersnede vindt plaats, de zwangere zelf kiest de vorm van verdoving. In de meeste gevallen wordt er voor de ruggenprik gekozen omdat je dan bij bewustzijn bent en de geboorte van je kindje meemaakt. Na de geboorte mag de baby even bij de moeder, maar hij of zij gaat hierna in een wiegje met de partner van de operatiekamer af. Het is hier namelijk hartstikke koud en dat is voor de kleine geen fijne omgeving. Zodra je netjes bent gehecht, ga je naar de verkoeverkamer en mag je als alles in orde is, terug naar jouw kamer waar de baby en partner op je wachten.

Gentle sectio

De gentle sectio is net als de geplande keizersnede vooraf besproken. Het verschil met de geplande keizersnede is dat de operatiekamer een stuk warmer is. De artsen zweten zich te pletter, met als doel dat de baby bij de moeder kan blijven en niet van de ok hoeft. Fijn voor de moeder en de baby. Ook kan je als moeder meekijken tijdens de geboorte. Dit kan doordat ze het gespannen zeil om de buik af te schermen laten zakken of juist een deel omhoog klappen waardoor er een soort raam ontstaat. Op deze manier kan je meekijken hoe de baby uit de buik gehaald wordt. In sommige gevallen mag je dit zelfs eigenhandig doen.

Zodra de baby gecheckt is mag het lekker bloot op bloot op de borst van de moeder liggen. En daar kan de baby net zolang blijven liggen als je zelf wilt. De setting is vriendelijk en ontspannen.

Het herstel na een keizersnede

Het herstel van een keizersnee verloopt bij iedere vrouw anders. Echter wordt het gezien als buikoperatie waar zo’n 5-6 weken recovery voor staat. De onderkant is dan weliswaar in tact gebleven, de buikwand heeft een flinke optater gekregen en heeft tijd nodig hier van te helen.

Dat heeft consequenties. Je mag bijvoorbeeld enkel het gewicht van de baby tillen. Dus eventuele andere oudere kindjes of zware boodschappentassen mag je niet optillen. Stofzuigen en andere lichamelijk inspannende klussen zijn een ‘no go’ gebied.

Ook kan opstaan een uitdaging zijn omdat alle buikspieren horizontaal doorgehaald zijn. Die buikspieren hebben tijd nodig weer aan te sterken.

Wel heb je, net als bij een vaginale bevalling, last van bloedverlies. Dus die charmante maandverbanden heb je evengoed nodig. Je kan wel gewoon gaan zitten zonder dat je diep hoeft adem te halen. Want de hechtingen zitten op een andere plek.

Elke vrouw ervaart de keizersnede anders. Daar waar de een falen ervaart omdat haar lichaam geen vaginale bevalling kon doorstaan heeft de ander hier helemaal geen last van. Het gaat er uiteindelijk om dat zowel moeder als baby gezond zijn en blijven. Maar een feit blijft dat de keizersnede best een pittige buikoperatie is die je niet moet onderschatten. Als je daar rekening mee houdt, kan het een mooie manier van bevallen zijn.

Tot zo ver de feiten over een keizersnede op een rij. Ben je via een keizersnee bevallen of staat er een op de planning. Dan is dit artikel wellicht nog leuk om te lezen zodat je weet wat je kunt verwachten qua opmerkingen:

Lees ook: ‘10 dingen die je niet wilt horen na een keizersnee

⇒ Volg je ons al op Facebook en Instagram?

Hier lees je meer artikelen met als thema geboorte.
En hier lees je meer van en over Mirjana.

Beeld  ‘newborn baby hospital’ via Shutterstock.
Bronnen artikel via het Spaarne Gasthuis in Haarlem en eigen kennis.

Wil je dit artikel bewaren op Pinterest? Deze afbeelding kun je pinnen:

alle feiten over een keizersnede op een rij pinterest

 

Close
Read previous post:
wordt grote broer
‘Sssst… Ravi wordt grote broer!’

Karen S. en haar vrouw Simone hebben leuk nieuws! Ze krijgen namelijk een tweede kindje. Ravi wordt grote broer. In...

Close