Close
‘Hoe nu verder?’ | Column over het fertiliteitstraject na een miskraam

‘Hoe nu verder?’ | Column over het fertiliteitstraject na een miskraam

Renske schrijft op MOMmag. onder andere columns over haar kinderwens, het fertiliteitstraject dat zij en haar man doorliepen en alles dat daarom. In deze column ‘hoe nu verder’ neemt ze je weer even mee terug in de tijd naar de periode na haar miskraam.

Lees ook: ‘5 rustgevende apps voor drukke moeders

fertiliteitstraject na een miskraam

‘Hoe nu verder?’

Na de echo volgende een gesprek met de IUI arts, welke we gelaten over ons heen lieten komen. Ze gaf aan dat ze het nog een week wilde geven om te kijken of het vruchtje zou gaan groeien. En er misschien wel hartactiviteit zichtbaar zou zijn. Wel gaf zij meteen aan dat de kans hierop zeer, zeer klein zou zijn.

Een week later was er helaas niks veranderd en volgde er een volgend, moeilijk gesprek.
Kort gezegd kregen we drie keuzes: De natuur zijn gang laten gaan en wachten tot mijn lijf zelf een miskraam opgang zou brengen. Het inbrengen van tabletten om dit te bewerkstelligen. Of het uitvoeren van een curretage.

Ondanks dat ik wist dat dit het beste was

We kozen voor het tweede. De periode die volgende was heftig. Ondanks dat ik wist dat dit het beste was en er geen kans voor leven was kon ik dit maar moeilijk een plekje geven.
Door het er veel samen over te hebben en dit ook te ventileren naar onze omgeving lukte het om alle goede moed weer bij elkaar te rapen en op te gaan voor de volgende poging.

Pogingen 2, 3 en 4 volgden. Allen helaas zonder resultaat.

De hormonen waren ronduit klote, de echo’s waren vervelend en de inseminaties ongemakkelijk. Maar het allernaarst waren de 2 weken wachten tot we mochten testen. Twee weken die iedere poging wel langer leken te duren. 2 weken waarin je alles probeert te doen om je gedachten ergens anders op te brengen. Maar dit aan het einde van de dag toch gewoon niet lukt.

Voel ik mij misselijk?

2 weken waarin je bij ieder dingetje wat je voelt in je lichaam je denkt ‘zou dit erbij horen?’. Voel ik mij misselijk, of zit dit toch tussen mijn oren? Is mijn buik nou boller, of heb ik gisteren gewoon teveel gegeten? Als ik voor de testdatum ongesteld werd was het vervelend maar hoefde ik in ieder geval niet de teleurstelling van een negatieve test te verwerken.

Was ik nog niet ongesteld was het moeilijk om niet te enthousiast te worden om vervolgens weer van die blije wolk afgestoten te worden.
Tijdens mijn cyclus van poging 5 ben ik begonnen met accupunctuur, omdat ik hier artikelen had gelezen dat dit goede resultaten liet zien in combinatie met de IUI behandelingen.

Naast alle gezellige hormonen kreeg ik nu ook een paar keer per week een hele rits naalden in mijn lijf gestoken, maar alles voor het goede doel.

Het lukte beter om alles te relativeren

Of het nu tussen mijn oren zat of niet, maar ik voelde mij een stuk evenwichtiger tijdens deze poging. Het lukte beter om alles te relativeren en ik voelde mij ook rustiger.

Alleen na de inseminatie heb ik mij twee weken onwijs beroerd gevoel. Duizelig en een grieperig gevoel. ‘Gewoon ziek’ dacht ik.
Twee dagen voor wij mochten testen ging ik voor de laatste keer die cyclus naar de accupuncturist. Aan het einde van de behandeling vroeg hij wanneer wij mochten testen, waarop ik antwoordde dat dit over twee dagen was. ‘Komt wel goed zei hij’, alsof hij al meer wist dan ik.

En hij kreeg gelijk. Twee dagen later deden we vol met zenuwen de test, twee minuten later zagen wij de magische woorden staan: ZWANGER.

⇒ Heb je een vraag en/of opmerking over deze column van Renske? Praat gerust mee onder de Facebook of Instagram post!

Hier lees je meer van en over Renske.
Hier lees je meer artikelen met als onderwerp kinderwens.

* Uitgelichte afbeelding Andrii Yalanskyi via Shutterstock. 

Wil je deze column bewaren op Pinterest? Dan kun je deze afbeelding pinnen:

fertiColumn over fertiliteitstraject na een miskraam #Pinterest

Close
Read previous post:
tips voor een minimalistische kerst
Minimalistische Kerst. Extra genieten?

Groot, groter, grootst. Het lijkt elk jaar uitbundiger te 'moeten' met de feestdagen. En dan is het al vaak een...

Close