Close
Gebarentaal leren aan kinderen | tips + uitleg

Gebarentaal leren aan kinderen | tips + uitleg

Gebarentaal leren aan kinderen. Soms is het noodzakelijk, maar het is ook leuk om te leren. Bovendien kan het heel nuttig zijn, bijvoorbeeld bij baby’s. Mirjana ging er mee aan de slag thuis met haar kinderen. Ze geeft meer uitleg over de voordelen ervan en tips hoe en waar je het kunt leren.

Lees ook: ‘Je kindje in een week zindelijk met de Zindelijkheisbox

gebarentaal leren

Gebarentaal leren aan kinderen

We hebben het de laatste tijd vaker voorbij zien komen, gebaren. Mede door alle persconferenties de afgelopen weken pikken we vooral de meest opvallende of hilarische gebaren op. Ik denk dat iedere Nederlander die een beetje het nieuws volgt het gebaar voor hamsteren uit kan beelden. Ook de ‘als je het thuis niet meer houdt’ waarbij de gebarentolk naar haar keel grijpt, is inmiddels als meme veelvoudig ingezet.

Naast het belang van de gebarentolk, voor dove en slechthorende mensen, is het leuk om te zien hoe snel je de gebaren herkent. Het hamsteren had niet beter uitgebeeld kunnen worden. Graaien alsof je leven er vanaf hangt is precies wat het is. Ook het grijpen naar de keel geeft een helder beeld van een onhoudbare situatie. Aangestoken door de gebarentolk ging ik op onderzoek uit op gebied van gebaren.

We hebben in Nederland de officiële Nederlandse Gebarentaal (NGT). De taal die de gebarentolk tijdens de persconferentie toepast. Er bestaan naast deze taal ook baby- en kindergebaren. Deze worden logischerwijs gebruikt bij medisch kinderdagverblijven en speciaal onderwijs. Maar ook voor kinderen zonder beperking in spraak of gehoor kunnen gebaren een uitkomst zijn. Baby’s kunnen veel eerder aangeven wat ze bedoelen met een gebaar dan dat ze kunnen praten.

Gebaren worden ook gebruikt als ondersteuning in communicatie. Door wat je zegt te ondersteunen met een gebaar is het extra duidelijk. Ongemerkt gebruiken we allemaal gebaren. Denk maar aan de duim omhoog en armen in de lucht bij ‘hoera’. Omdat we nu toch fulltime thuis zijn met de kinderen dacht ik dat het aanleren van gebaren een leuke manier was om iets nieuw te leren. En het werkt aanstekelijk.

Tips voor gebarentaal leren aan kinderen

Op YouTube is een groot aanbod aan filmpjes met gebaren. Ik ben er door mijn studie en werkachtergrond wel eerder mee in aanraking geweest, maar kan gebarentaal niet als zodanig toepassen. Gebaren op papier vind ik moeilijker uit te beelden dan gebaren die je vanaf een filmpje kan nadoen. Dus ik dook ik het net op, samen met mijn oudste dochter Lynn.

Al snel stuitten we op ‘het gebaar van de dag’ en filmpjes van ‘Lotte en Max’. Handig want op die manier wordt er één gebaar getoond, dat houdt het lekker overzichtelijk. Als snel pik je de gebaren op. Sommigen zijn wat moeilijker dan anderen, maar herhalen werkt goed om ze te onthouden.

Ons gebaren vocabulaire is al aardig uitgebreid, al zeg ik het zelf. Van vele dieren (paard, koe, geit, kip, vogel) tot omgangsvormen (alsjeblieft, dankjewel) en familieleden (papa, mama, broer en zus). Sommige woorden zijn heel vanzelfsprekend. Als je wilt zeggen dat iets lekker is zwaai je met vlakke hand langs je wang.

Lijkt het je ook leuk om gebaren te oefenen? Kijk dan op:

Ook bestaan er leuke gebaren apps.

In deze app vind je basis gebaren van de NGT.

In deze app vind je in allerlei categorieën kindergebaren uitgebeeld door kinderen.

Er zijn natuurlijk ook betaalde apps zoals Kwebl. Misschien dat die uitbreiding leuk is als we de basis gebarentaal leren onder de knie hebben. We zijn pas net begonnen dus voorlopig hebben we nog genoeg om handen 😉

⇒ Volg je ons al op Facebook en Instagram?

Hier lees je meer over baby & kind.
En hier lees je meer van en over Mirjana.

Beeld ‘sign language children’ via Shutterstock.

Wil je dit artikel bewaren op Pinterest? Deze afbeelding kun je pinnen:

gebarentaal leren aan kinderen pinterest

Close
Read previous post:
deze sterren hebben babynieuws
Babyboom | Deze sterren hebben babynieuws!

Deze sterren hebben babynieuws! Tussen al het corona leed door, worden er ook gewoon nog baby's geboren. Bij de BN'ers...

Close