Close
De nieuwe geboorte verlofregeling voor vaders

De nieuwe geboorte verlofregeling voor vaders

Over minder dan 9 maanden krijgen nieuwe vaders aanvullend geboorteverlof. Maar uit onderzoek bleek dat maar de helft van de mannen (en vrouwen) niet op de hoogte is van de nieuwe geboorte verlofregeling voor vaders. We vertellen er je meer over!

Lees ook: ‘Waarom slaapt een baby met zijn armen omhoog?

geboorteverlof regeling vaders

Geboorteverlof regeling vaders

Over minder dan 9 maanden krijgen nieuwe vaders een aanvullend geboorteverlof. Uit een representatieve steekproef van IPSOS in opdracht van Rutgers, kenniscentrum seksualiteit, en 24baby.nl blijkt dat maar de helft van de mannen en vrouwen met een kinderwens hier weet van heeft. Daarom introduceerden Rutgers en 24baby.nl op de Dag van de Man de Verlofplanner om aanstaande ouders beter te laten nadenken hoe zij de zorg voor hun baby willen regelen als ze ouders zijn geworden.

De nieuwe regeling

Momenteel hebben de partners van vrouwen die een baby hebben gekregen, recht op 5 dagen geboorteverlof tegen 100% van het loon. Vanaf 1 juli 2020 mogen ze in het eerste half jaar nog eens 5 weken aanvullend geboorteverlof opnemen. En wel tegen 70% van het loon.

De nieuwe verlofregeling zorgt er niet alleen voor dat vaders langer bij hun pasgeboren kind kunnen zijn. Maar ook om die verlofperiode zelf naar eigen inzicht in te delen. Samen met 24baby.nl, het platform voor aanstaande en jonge ouders, heeft Rutgers een onderzoek laten uitvoeren door IPSOS of aankomende ouders al met deze nieuwe regeling bekend zijn en of zij er gebruik van gaan maken.

Dat bleek niet zo te zijn. Bijna de helft van de mannen en vrouwen in de leeftijd van 18 tot 55 jaar met een kinderwens wist nog niets van de nieuwe regeling. Terwijl het aanvullend verlof gaat gelden voor stellen die nu ontdekken dat ze in verwachting zijn. Zij kunnen het verlof dus nu al samen plannen om zo de beste start te maken met hun newborn.

Vader Willem noemt deze start cruciaal:

We vergeten heel makkelijk hoe zwaar die eerste maanden met een baby zijn. Door die tijd thuis te zijn, heb je de rust om aan alle veranderingen te wennen. Hierdoor verdiept je relatie, zowel met elkaar als met je kind. Dat gun ik iedereen.

Solozorg beste voor gezin

Verder blijkt uit het IPSOS onderzoek dat 98% van de mensen die meewerkten, gebruik wil maken van de aanvullende verlofregeling. Ook werd hun gevraagd wanneer ze het partnerverlof denken in te plannen.

41% vindt verspreiding van het verlof over het eerste half jaar een goed idee. 40% denkt het verlof meteen na de geboorte op te nemen. Maar 6% van de partners wil het direct na het bevallingsverlof van de moeder opnemen. Uit meerdere onderzoeken bleek dat deze laatste mogelijkheid de meeste voordelen oplevert voor het hele gezin.

Door als partner alleen te zorgen voor de baby, ben je niet langer de assistent van de moeder, en dan zullen op de lange termijn de voordelen van dit verlof echt zichtbaar worden, binnen gezinnen en op de werkvloer,

zegt Ilze Smit, Projectleider Vaderschap bij Rutgers.

Als de vader namelijk een tijdje de primaire en dus enige verzorger van het kind is, heeft dit op de lange termijn veel positieve effecten:
Vaders krijgen zo de ruimte om vader te zijn. Als ze er op die manier achter komen dat ze heel goed alleen voor hun kind kunnen zorgen, krijgen ze meer zelfvertrouwen in hun vaderschap.

Bovendien kunnen moeders met een geruster gevoel terug naar hun werk. Hun baby is immers in de veilige en liefdevolle handen van de partner thuis is. Zo krijgt ze meer ruimte om weer tijd en energie in haar werk te steken, wat uiteindelijk kan zorgen voor betere carrièremogelijkheden.

Vaders die voor solozorg kozen, vertelden dat de band met hun kind hierdoor is versterkt.
Ook een ontzettend belangrijk punt is dat kinderen met een vader die in de eerste maanden na de geboorte betrokken was, zich sociaal-emotioneel beter lijkten te ontwikkelen.

De rolverdeling tussen vaders en moeders (mannen en vrouwen) ontstaat bij de geboorte van de baby. Uit onderzoek blijkt dat wanneer vaders kiezen voor solozorg, ze zich ook meer verantwoordelijk gaan voelen om huishoudelijk werk te doen. Dat leidt uiteindelijk ook tot een gelijkwaardigere rolverdeling binnen de relatie.

Meer informatie over de Verlofplanner vind je hier.

⇒ Was jij hiervan op de hoogte? Hoe hebben/hadden jullie het thuis geregeld met het verlof? Praat je mee op Facebook of Instagram?

Hier lees je meer artikelen over carrière & money.

* Uitgelichte foto ESB Professional via Shutterstock.

Close
Read previous post:
dragen kind aan de linkerkant
Waarom dragen de meeste moeders hun kind aan de linkerkant?

Is het je wel eens opgevallen? Of misschien heb je je het al afgevraagd. Waarom dragen de meeste moeders hun...

Close