Close
Alles wat je wil weten over geboortekaartjes

Alles wat je wil weten over geboortekaartjes

Eén van de vele dingen om te regelen tijdens de zwangerschap zijn toch ook zeker de geboortekaartjes. En de keuze voor welk design, welke drukkerij of printservice je gaat wordt steeds lastiger aangezien er steeds meer zijn. Wij hebben enkele interessante weetjes over geboortekaartjes én waar je de leukste geboortekaartjes aan kan schaffen voor je op een rij gezet! 

‘Lees ook: Als zwanger worden niet lukt..

geboortekaartjes inspiratie

Wat zet je op een geboortekaartje?

Een geboortekaartje is dus niet alleen leuk om vol trots jouw verse zoon of dochter voor te stellen, maar wordt vaak ook jarenlang bewaard, komt in het baby album terecht etc. Best wel handig als er dan in ieder geval de volledige naam van het kind en de geboortedatum zelf op komt te staan 😉

Daarnaast is het mooi als de namen van eventuele broertjes en/of zusjes en die van de ouders erop staan, maar verder blijkt er toch veel afgewisseld te worden in verdere informatie. Redelijk standaard aanvulling op bovenstaande is dan nog het tijdstip van de geboorte, het gewicht van de baby en soms de lengte. Dit laatste wordt steeds minder gedaan omdat baby’s direct na de bevalling niet altijd meer gestrekt worden om op te meten. Verder komt er vaak nog het adres en telefoonnummer op te staan zodat het kraambezoek je weet te vinden, eventuele bezoektijden en een mooie tekst of gedichtje.

En iets wat echt van de laatste jaren is: er wordt steeds vaker een cadeauwens, envelopje of zelfs link naar een cadeaulijst op vermeld..

Weetjes omtrent geboortekaartjes

– De eerste geboortekaartjes die werden verstuurd waren er nog in de vorm van geboortebrieven in 1850
– er worden gemiddeld 50 tot 100 geboortekaartjes verstuurd
– zo’n 75% van de geboortekaartjes wordt tegenwoordig online besteld
– meer dan 80% van de ouders kiest er voor een kaartje (gedeeltelijk) naar wens aan te passen
– er wordt veel inspiratie opgedaan op Pinterest of op het prikbord bij de verloskundige
– gemiddeld wordt er zo’n €150,- aan de geboortekaartjes uitgegeven.

Trends in geboortekaartjes

Zoals je met veel dingen tegenwoordig merkt, zijn er steeds minder duidelijke trends te vinden. Er is gewoonweg een gigantisch aanbod en voor iedereen wel iets te vinden. Toch zijn er enkele designs die we nu veel voorbij zien komen:

– zwart/wit designs, vaak met geografische vormen
– de rechthoekige ‘boekenlegger’ vorm
– veel vergrijsde pasteltinten
– dieren (en dan vooral vosjes, uilen, flamingo’s, giraffes, tijgers en olifanten)
– geboortekaartjes met een foto van (een deel van) de baby
– retro, bijna nostalgische designs met de sfeer van toen.

geboortekaartjes inspiratie geboortekaartjes inspiratie

De geboortekaartjes van onze kinderen

Karen koos voor een fris blauw kaartje met een tikkeltje nostalgie en vooral een heleboel betekenis. Op de voorkant staat een vliegtuig omdat ze zo met Robin naar Nederland kwamen, de 4 hartjes staan voor de symboliek dat zowel Karen als Mark uit een gezin van 4 komen, het roodborstje is Marks’ vader van wie Robin de naam gekregen heeft en het is de betekenis van zijn naam. Zijn tweede naam, Jameson, komt van zijn biologische moeder die ze in overleg als tweede naam gegeven hebben. Verder staat er een gedichtje in, adresgegevens, de geboortedatum, -tijd en geboorteplaats.

geboortekaartjes inspiratie geboortekaartjes inspiratie

Desirée koos voor een kaartje met aanvulling van een eigen foto. De basis was samen met Paul al helemaal uitgekozen, zodat er de ochtend na de eerste nacht thuis foto’s gemaakt konden worden om er eentje te kiezen die erop gezet kon worden. Verder is het kaartje heel zacht en lekker girly, staat er een gedichtje op met – voor ons – veel betekenis en kozen we ervoor haar beide namen erop te vermelden, samen met de geboortedatum, haar lengte, gewicht, ons adres en een telefoonnummer met het verzoek even te bellen voor bezoek. Haar tweede naam, Elisah, is een vernoeming naar de voornaam van zowel oma als overgrootmoeder Elisabeth.

De leukste geboortekaartjes shop je bij..

We kunnen dit artikel niet anders afsluiten dan ook nog een aantal drukkerijen/webwinkels te delen waar je mooie geboortekaartjes kan bestellen:

1. JilleJille
2. HipDesign
3. TheBirdsAndBees
4. Hippe Geboortekaartjes
5. Beyond the Woods
6. Koning Kaart
7. Gupje
8. Greetz
9. Pimpelmees
10. Kaartje2Go

Hoe zag het geboortekaartje van jouw kind(eren) eruit? Deel een foto en/of praat mee over dit onderwerp via het bijbehorende draadje op onze Facebookpagina 🙂

* Uitgelichte afbeelding van LeonART via Shutterstock. Dit artikel bevat affiliate links.

Close
Read previous post:
Martine Wil & Tien interview
MOMtalk met.. Martine van Wil & Tien!

Het blijft leuk om een kijkje in andermans leven te nemen.. Zeker bij andere moeders! Want, hoe doen ze dat...

Close