Close
Pubers | Wat is het gevaar van lachgas? Wat kun je hieraan doen als ouder?

Pubers | Wat is het gevaar van lachgas? Wat kun je hieraan doen als ouder?

Je kan er niet omheen. Veel jongeren gebruiken tegenwoordig lachgas. Maar wat is nou precies het gevaar van lachgas? En wat kun je hieraan doen als ouder om hierop te anticiperen? Kristel ging op onderzoek uit en vond een aantal waardevolle tips.

Lees ook: ‘Opvoeding | Help! Mijn puber wil privacy

gevaar van lachgas

Wat is het gevaar van lachgas?

Het is misschien wel opgevallen. Op plekken waar veel jongeren ‘hangen’ zie je vaak de volgende dag veel patronen liggen. Dat zijn lachgas patronen. In parken, op bankjes langs het strand, in het bos, opeens zie je ze overal. En als je dat nog niet is opgevallen, dan heb je het vast wel in de media kunnen lezen. Lachgas is ontzettend populair. Maar wat zijn precies de risico’s van lachgas? En hoe kun je er als ouder van een puber mee omgaan? Laten we bij het begin beginnen.

Wat is lachgas eigenlijk?

Lachgas is een kleurloos, niet-irriterend, zoetgeurend en zoetsmakend gas. Vroeger werd het in de medische sector veel gebruikt om patiënten voor korte tijd onder narcose te brengen. Medicinaal lachgas heeft een heel licht effect op bijvoorbeeld je ademhaling. Het wordt nu nog wel gebruikt als kortwerkende pijnstiller, bijvoorbeeld bij bevallingen.

In de voedingsindustrie wordt het in gaspatronen voor slagroomspuiten gebruikt.

Maar tegenwoordig wordt het ook recreatief gebruikt als roesmiddel of te wel als drug.

Hoe wordt lachgas gebruikt en wat doet het?

Lachgas wordt geïnhaleerd via een ballon. Het gas wordt met een slagroomspuit of cilinder in de ballon gespoten. Er wordt in en uit de ballon geademd, zodat het gas langer in de longen blijft.

Het hart brengt het bloed met lachgas direct naar de hersenen en andere organen. Zo ontstaat er een remmend effect op de werking van het centrale zenuwstelsel wat een lekker gevoel met zich meebrengt. Om zuurstoftekort te voorkomen, wordt er tussendoor ook gewone lucht ingeademd.

Het lachgas zorgt na ongeveer 20 seconden voor een kort durende sterke roes, deze duurt een minuut of vijf. Omdat de roes maar zo kort duurt, nemen de meeste gebruikers een paar ballonnen op een avond.

Waarom wordt het gebruikt?

Het is zo populair geworden, omdat het gemakkelijk en legaal verkrijgbaar is. Sinds 2016 valt lachgas onder de Warenwet. Daardoor zijn het aantal verkooppunten toegenomen. Je associeert lachgas al vrij snel met vrolijkheid en het heeft een imago van een vrij onschuldig middel. Via sociale media en vrienden delen en zien jongeren filmpjes van leeftijdsgenoten waarin lachgas wordt gebruikt. Het vrolijke imago van lachgas (vrolijk, onschuldig), in combinatie met dat er zo makkelijk aan te komen is, maakt dat het middel heel toegankelijk is voor pubers.

Bij jongere, onervaren gebruikers is lachgas nog wat meer taboe, maar zij zien het ook niet echt als een drug. De meer ervaren experimenterende- of feestgebruikers zien lachgas als een echte drug, maar dan wel een softdrug.

Voor pubers is het een aantrekkelijk drugsvorm. De opwinding van het samen doen, het plezier van het gebruik met een groepje, de roes, en de ontspanning geven een heerlijk gevoel.

Wie zijn de gebruikers?

Eerder werd lachgas voornamelijk gebruikt door de jongeren die uitgaan (van 15 jaar en ouder). Maar de afgelopen tijd is het gebruik door scholieren en groepen jongeren die rondhangen op schoolpleinen of op straat, enorm toegenomen.

In 2017 is in een onderzoek aan scholieren gevraagd of zij ooit lachgas gebruikt hebben en of ze in de afgelopen maand lachgas hebben gebruikt.

Percentage dat ooit of de laatste maand lachgas heeft gebruikt

Leeftijd 12 13 14 15 16
Ooit 3,5% 5,4% 8,4% 13,9% 16,9%
Afgelopen maand 0,5% 1,4% 2,7% 4,6% 3,9%

Op 12-jarige leeftijd heeft 3,5% het ooit gebruikt. Hoe ouder de leeftijd hoe hoger het percentage ooit gebruikers.

Wat zijn de risico’s van de lachgas?

Het risico op ernstige acute gezondheidsrisico’s van jongeren die af en toe gebruiken lijken niet erg groot.

De risico’s worden wel groter wanneer het vaker gebruikt wordt of gebruikt wordt in combinatie met andere middelen, zoals alcohol of cannabis.

Het is wel zo dat jongeren vaak niet goed stilstaan bij de negatieve effecten van hun gebruik. Professionals geven aan dat het grootste risico van lachgas is dat het gebruik de drempel verlaagt naar het gebruik van andere middelen en de gezondheidsrisico’s (voor het ontwikkelende brein) bij met name de jeugdige gebruikers.

Korte termijn risico’s

  • Craving: De hunkering om opnieuw te gebruiken.
  • Bevriezen van longen, lippen, neus en stembanden. Inhaleer nooit rechtstreeks vanuit de gasfles, omdat het gas dan zo koud is dat je lichaamsdelen kunnen bevriezen.
  • Zuurstoftekort in de hersenen. Denk daar bij aan concentratiestoornissen, hoofdpijn, duizeligheid, je evenwicht verliezen, misselijkheid, flauwvallen, last van gevoelloosheid.
  • Verkeer: Deelname aan het verkeer is zeer gevaarlijk niet alleen tijdens gebruik maar ook in de uren na inhalatie, je kunt nog uren onoplettend blijven.
  • Verkoudheid: Als je verkouden bent, zit je hoofd verstopt. Als je dan lachgas gaat gebruiken, is er een kans dat het trommelvlies springt (oorpijn en blijvende gehoorschade).

Lange termijnrisico’s

  • Het jonge brein: Het effect is nog onbekend, maar omdat het brein nog in ontwikkeling is, en van andere middelen bekend is dat deze een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van het brein (alcohol), moet voorzichtig omgegaan worden met het gebruik.
  • Neurologische aandoeningen: Lachgas blokkeert de werking van Vitamine B12. Als je lachgas langdurig gebruikt (maanden of jarenlang bijna dagelijks) kan dit neurologische aandoeningen veroorzaken. Denk daarbij aan tintelingen in je tenen en vingers. Prof. dr. Catan adviseert dan ook om jongeren die lachgas gebruiken extra vitamine B12 te laten slikken (bron).
  • Blokkade glutamaat receptor. Hierdoor kan hersenschade ontstaan.
  • Langdurig gebruik kan leiden tot onvruchtbaarheid, impotentie.
  • Andere stoffen in lachgas. Sinds 2000 wordt vermoed dat er kleine hoeveelheden van andere stoffen, zoals metaal, in de patronen kunnen zitten. Welke invloed die hebben op de gezondheid zijn nog niet bekend.

Wat kun je als ouder doen?

Vooraf verbieden zonder het gesprek aan te gaan, daarbij moet je je afvragen of je daarmee het gewenste resultaat krijgt.

Ga met je kind het gesprek aan over lachgas. Overal het algemeen zijn jongeren gevoeliger voor de korte termijn risico’s dan voor de lange termijn risico’s. Leg daarom meer de nadruk in je gesprek op de korte termijn risico’s.

Probeer in het gesprek met je kind ook uit te leggen waarom je ook ‘nee’ kan of durft te zeggen. Echte vrienden zullen hem ook accepteren als hij of zij niet mee wilt doen.

En je eigen mening mag je natuurlijk ook uiten. Probeer ook af te spreken dat als hij/zij het toch wil proberen, hij/zij dat in ieder geval aan jou of je partner vertelt.

Steeds meer gemeenten willen het gebruik van lachgas aan banden leggen. De Gemeente Arnhem is de eerste gemeente met een verbod op de verkoop van lachgas. Niet alleen het gebruik door jongeren waarvan het brein nog in ontwikkeling is, maar het leidt ook tot vervuiling en onbetaalbare risico’s voor het verkeer en de openbare veiligheid.

⇒ Maak jij je zorgen over de gevaren van het gebruik van lachgas? Is er nog iets dat je hierover kwijt wilt of heb je een tip over hoe je hier bij je puber op kunt anticiperen? Deel ‘m gerust. Praat je mee via Facebook en Instagram?

Hier lees je meer van en over Kristel.
En hier lees je meer artikelen die over pubers gaan.

* Uitgelichte foto Jure Širić via Pexels.
** Gebruikte bronnen: Jellinek, NOS, Opvoeden, Volkskrant, Trimbos.

Close
Read previous post:
verschillende geboorteborden
Trend alert | De verschillende geboorteborden

Lisa-Indira - styliste en hoogzwanger van haar eerste kindje - gaat voor MOMmag. onder andere op zoek naar trends. Vandaag...

Close