Close
De voordelen van een groter leeftijdsverschil tussen je kinderen (en de nadelen)

De voordelen van een groter leeftijdsverschil tussen je kinderen (en de nadelen)

De voordelen van een groter leeftijdsverschil tussen je kinderen. Kristel kan daar goed over meepraten. Haar oudste dochter is 14 jaar en de jongste is net 8 jaar oud geworden. Dat leeftijdsverschil brengt veel leuke dingen met zich mee, maar natuurlijk ook nadelen. 

Lees ook: ‘Hoeveel slaap heeft een kind nodig? Een handig overzicht per leeftijd

groter leeftijdsverschil tussen kinderen

De voordelen van een groter leeftijdsverschil tussen je kinderen

Is het wel leuk als er zoveel leeftijdsverschil tussen je kinderen zit? Daar kan ik volmondig ‘ja’ op antwoorden. Onze dochters schelen ruim 6 jaar, de oudste (Roosmarijn) is 14 en de jongste (Charlotte) is net 8 geworden. Bewust hebben we er niet voor gekozen om er zoveel leeftijdsverschil tussen te krijgen, maar als ik er nu naar kijk, brengt het juist veel leuke dingen met zich mee, niet alleen voor de meisjes maar ook voor ons als ouders.

Welke dingen dat dan zijn?

Je leert al als jong kind te zorgen voor een ander

Als oudste leer je al jong te zorgen voor een ander, iets wat Roosmarijn vanaf de geboorte van Charlotte super graag doet. Het flesje geven als baby, maar ook helpen met haar spreekbeurt of de organisatie van een kinderfeestje. En sinds 1,5 jaar past ze al regelmatig op, niet alleen op haar zusje, maar ook bij andere kinderen.

De grote zus als voorbeeld

Je merkt dat de jongste de oudste als een groot voorbeeld ziet. Niet alleen in de dingen die ze moet doen, zoals bijvoorbeeld hoe begin je aan een spreekbeurt. Ook in haar spraakgebruik merk je dat. Al in de kleuterklas kregen wij te horen, dat ze zo wijs praatte voor haar leeftijd. Hoe zou dat nou komen ;-)?

Allebei veel 1 op 1 aandacht

Toen de jongste geboren werd, zat onze oudste al een tijdje op school, daardoor kan ik aan Charlotte veel meer aandacht besteden dan als Roosmarijn ook nog hele dagen thuis was geweest. En Roosmarijn heeft die aandacht ook zo gehad.

Grote dingen voor kleine mensjes

Zowel een voordeel als ook wel nadeel vind ik dat Charlotte al vrij jong te maken krijgt met dingen die eigenlijk meer bestemd zijn voor oudere kinderen. Denk daarbij aan het gebruik van internet en dan vooral social media. Toen onze oudste zo jong was, stond dit nog in de kinderschoenen en nu ziet de jongste alles al, wat de oudste net heeft ontdekt. Een Insta en TikTok account op je 8ste is natuurlijk best jong. Voordeel is wel dat haar grote zus het allemaal wel in de gaten houdt, wat ze doet.

De nadelen van een groter leeftijdsverschil tussen je kinderen

Er zitten natuurlijk ook wel nadelen aan. Ik som er een aantal voor je op:

Toen de jongste nog klein was, konden we niet meer zo maar op stap, maar moesten we rekening houden met haar slaapjes. Dat was wel een beetje wennen.

En als ik met de jongste iets wilde doen dat zij leuk vond, bijvoorbeeld naar een speelhal, had de oudste daar meestal geen zin in. Nu wordt het wel weer makkelijker, Charlotte vindt de dingen die Roosmarijn doet ook interessant, zoals shoppen.

De oudste krijgt steeds meer haar eigen leven, waardoor we steeds vaker weer met zijn drietjes zijn thuis, dat vind ik wel eens jammer. Ben dan ook wel heel benieuwd hoe het straks wordt, als Roosmarijn na de middelbare school (over 3 jaar alweer) op kamers gaat. Blijf het contact dan nog net zo goed als nu, zal het erg stil worden in huis? We zullen het zien. Bij grote zus logeren op haar kamer is natuurlijk ook leuk om te doen

⇒ Volg je ons al op Facebook en Instagram?

Hier lees je meer lifestyle artikelen.
En hier lees je meer van en over Kristel.

* Uitgelichte foto ‘younger and older sister’ via Shutterstock. 

Wil je dit artikel delen op Pinterest? Deze afbeelding kun je pinnen:

voordelen leeftijdsverschil tussen kinderen

 

Close
Read previous post:
coronavirus
Wat moet je weten over het coronavirus?

Wat moet je weten over het coronavirus? Inmiddels is het virus ook in Europa aangekomen en zijn er al meerdere...

Close