Close
Ka’s Column | Het laatste randje bed (over mijn leven als slaapmagneet)

Ka’s Column | Het laatste randje bed (over mijn leven als slaapmagneet)

De peuter van Karen was de afgelopen weken wat grieperig. Daarom vervaagden de normen een beetje met betrekking tot wat er wel en niet mag. In bed bij zijn ouders slapen bijvoorbeeld. Dat mag dan wel, maar of dat nou zo’n goed idee is? 

Lees ook: ‘Op het verlanglijstje van de peuter

het laatste randje bed

Het laatste randje bed

Waarschijnlijk is het een uur of twee in de ochtend als ik de peuter hoor roepen: “Mama, mamaaa”. Meestal hoor ik het eerst even aan. Soms roept hij in zijn slaap, maar nu klinkt hij wel heel wakker. Slaapdronken loop ik naar zijn kamertje. Rechtop zit hij in zijn bedje. Als hij me ziet gooit hij zijn armpjes in de lucht: “Mama tillen. Mama mee. Daar slapen”.

Hij wijst in de richting van onze slaapkamer. Dat hij bij ons wil slapen is duidelijk. Omdat hij al nachten loopt te spoken met kuchen, hoesten, proesten, snot en koorts, mag het. Vaker dan normaal. Bovendien heb ik doorgaans rond twee uur ’s nachts een rubberen ruggengraat. Rond drie uur heeft hij helemaal de jackpot, dan heb ik geen ruggengraat meer.

Voorzichtig loop ik met hem tussen mijn armen gedrukt naar onze slaapkamer. Zijn knuffel, speen en beker heeft hij zelf in zijn knuistjes geklemd, maar die wil hij nog wel eens onderweg verliezen en dan moet ik weer terug. ’s Nachts vind ik een meter of 5 afleggen al een toestand. Ik wil gewoon alleen maar slapen, want ik ben ook moe van al die nachten hoesten, proesten, snot en koorts.

Hoe ik hem positioneer bepaalt hoe lang en rustig ik zelf nog kan slapen.

Ik leg de peuter midden in ons bed neer. Dit is een belangrijk moment, want hoe ik hem positioneer bepaalt hoe lang en hoe rustig ik zelf nog kan slapen. Als ik hem te veel aan mijn kant leg, dan is het vrij snel met mijn nachtrust gedaan. De peuter rolt namelijk ’s nachts al-tijd mijn kant op. Het is niet dat hij naar beneden rolt of zo en dat dat een natuurlijke weg is, omdat de kant van de echtgenoot hoger ligt. Nee, het ligt helemaal aan mij. Ik ben zijn slaapmagneet. Als ik aan de andere kant ga liggen, rolt hij die kant op.

Als we liggen, vallen we beiden vrijwel meteen in slaap. Dan begint het. Beetje bij beetje kruipt hij steeds meer mijn kant op. Zo’n klein wezentje, hij is maar zo’n 95 centimeter lang, weet mij toch nacht aan nacht langzaam uit bed te drukken. Zachtjes duw ik hem terug. Niet te hard, want ik wil niet dat hij wakker wordt. Als een veertje rolt hij terug. Tegen mij aan. Met zijn kleine warme lichaampje.

Op het laatste randje bed probeer ik nog wat te slapen. De rand van het bed oogt als een ravijn. Ik moet oppassen dat er niet uit donder. Als de peuter nog een klein beetje mijn kant oprolt, verzin ik een andere tactiek. Ik ga omgekeerd in bed liggen. Zijn kleine lijfje houd ik met mijn benen tegen en mijn hoofd ligt nu bij het voeteneinde. Ik wil slapen. Ik ben ook moe van alle gebroken nachten met hoesten, proesten, snot en koorts.

Ik ben zijn slaapmagneet.

Misschien heb ik een uur geslapen, of misschien was het maar tien minuten. Ik word in ieder geval wakker omdat er een klein jongetje half op me ligt. Met zijn hoofd op mijn hoofd en zijn lijfje tegen me aangeperst. Ik ben zijn slaapmagneet. Eigenlijk had ik het kunnen weten.

De laatste uren totdat mijn wekker gaat, slaap ik half. Echt slapen wil niet meer lukken. Ik luister naar het peutergesnurk en het volwassen gesnurk. Het lijkt wel een concert. De peuter heeft geen koorts meer, maar zijn lijf voelt desondanks als een soort kruikje. Ik heb het warm, maar wil niet bewegen om de kleine man niet wakker te laten worden. Hij moet slapen en aansterken.

Als mijn wekker gaat, zegt mijn man: “Ik heb echt geen oog dicht gedaan”.

Hij moest eens weten.

**

Laat jij je kind(eren) ook wel eens bij je in bed slapen? Komt dit je bekend voor, of lukt het jou dan wel om te slapen? En denk je dat een groter bed zou kunnen helpen? 😉 Praat je mee bij deze post op Facebook?

Uitgelichte foto Romrodphotovia Shutterstock.

 

Close
Read previous post:
Miljuschka deelt emotioneel bericht over moeder Astrid Holleeder
CelebrityMOMents | Miljuschka deelt emotioneel bericht over moeder Astrid Holleeder

De meeste mensen zullen wel weten dat tv kok & personality Miljuschka Witzenhausen de dochter van Astrid Holleeder is. Ze...

Close