Close
Mirjana | ‘Het verjaardagsfestijn’

Mirjana | ‘Het verjaardagsfestijn’

De verjaardag van je kind. Dat moet natuurlijk gevierd worden. Maar hoe? Wat zijn de ‘regels’? Hoe vier je het thuis? En wat trakteer je op ‘school’? Wat voor partijtje organiseer je? Mirjana vertelt in ‘het verjaardagsfestijn’ wat dit keer haar plannen zijn inclusief het noodscenario..

Lees ook: ‘Ka’s column | Dit verjaardagspartijtje zal hij nooit vergeten

verjaardagsfestijn

Het verjaardagsfestijn

De verjaardag, het is een jaarlijks terugkerend gegeven. Door de bank genomen kan je dit als iets positiefs beschouwen. Dit vind ik natuurlijk ook. Ik heb vooralsnog geen last van identiteitscrisissen of rimpelpaniek. Ouder worden hoort erbij, al ben ik soms in mijn gedachten jonger dan in werkelijkheid. Met de kinderen heeft de verjaardag, behalve het toenemen van de jaren, meerdere dimensies. Hoe dat er precies uit ziet, zal ik je vertellen.

Verjaardag voor familie en vrienden

De eerste dimensie is de verjaardag vieren voor familie en vrienden. Je nodigt een partij mensen uit, familie, vrienden en buren. Je koopt een halve supermarkt leeg aan drankjes, snacks en snaaiwerk. Of je laat deze thuis bezorgen. Je organiseert via een hippe bakster een prachtig geboetseerde taart, bestelt er één met een foto bij de HEMA of bakt ze zelf. Ik geef de voorkeur aan een combinatie waarbij ik drie taarten aanbied en dan triomfantelijk benoem dat de appeltaart uiteraard zelf gebakken is.

Je viert het feest, al dan niet thuis, met vreselijk veel cadeaus en lieve mensen. Op de verjaardag zelf mag de jarige het avondeten kiezen, meestal McDonalds, en dan zit het erop.

Traktaties

De tweede dimensie begint zodra ze ergens buiten de deur iets kunnen trakteren. Denk aan de opvang, peuterspeelzaal of sportclub. Die traktatie vind ik altijd een uitdaging. Zodra ze op school terecht komen wordt het eenvoudiger omdat het ook ‘ongezond’ mag zijn. Versierde cakejes, een ijsje of een leuk verpakt zakje chips. De peuterspeelzaal, althans die van ons, vraagt daarentegen om verantwoorde traktaties. Zoute popcorn, fruit of rozijnen. Om daar iets leuks van te knutselen vergt creativiteit en geduld. Niet perse twee eigenschappen die ik bezit. Maar ik vind wel dat ik er iets van moet maken dat er feestelijk uit ziet, wat ik dan ook netjes doe.

De eerste jaren denk je dat die traktatie de nekbreker is, maar dan ben je nog onwetend. Je kent de derde dimensie immers nog niet. Het partijtje! De derde dimensie komt om de hoek kijken vanaf groep 1 of 2. Je stelt het in gedachten uit maar dan komt toch die vraag: ‘Mam, ik wil een partijtje, wat gaan we doen?’. Vanaf dat moment begint de echte uitdaging. Wat ga je doen en met hoeveel kinderen? Hoe lang duurt zo’n partijtje en laat je ze brengen of ga je zelf een tour in de buurt doen?

Het partijtje

Met het eerste partijtje dat ik ooit organiseerde koos ik voor de makkelijke weg. In Haarlem heb je het Natuur Speeleiland waar kinderen naar hartenlust kunnen spelen, klimmen en bouwen in de natuur. Met een pannenkoek en onbeperkt limonade inbegrepen was ik al gauw om. Het tweede partijtje vond vorig jaar plaats op Pakjesboot 12 die aanlegde in Haarlem. Een speurtocht op de boot onder begeleiding van Pieten was te gek. Als afsluiter naar de McDonalds en het feest was compleet.

Betaalbaar partijtje

De regel van de hoeveelheid kinderen die mogen komen is de bereikte leeftijd. Dit jaar mogen er dus 7 vrolijke snuiters op Lynn’s feestje komen. Maar wat voor een feestje gaat het worden? De voorgaande feestjes waren een groot succes. Het enige nadeel vind ik de prijzen die ermee gepaard gaan. Per kind ben je al gauw €12,50 tot €20,- kwijt, wat betekent dat je met 8 kinderen €100,- tot €160,- kwijt bent. Partijtjes zijn leuk, maar een beetje betaalbaar is ook fijn.

Er bestaan legio lijstjes van leuke partijtjes. Denk aan Jump XL, Monkey Town, de Toverknol, de bioscoop, bowlen, circuspartijtjes, make-up feestjes en tekensessies. Stuk voor stuk te gek, maar ook prijzig. Ik was op zoek naar een betaalbaar én leuk partijtje zonder dat ik zelf de spelletjes hoef te organiseren. Ik ben geen type moeder die voldoening haalt uit het organiseren van oud-Hollandse spelletjes en neem mijn pet af voor de ouders die dit wel in zich hebben. Toen ik de Artisklas voorbij zag komen op Instagram bij iemand die ik volg, ging ik op onderzoek uit.

Een speurtocht in de kleinste dierentuin van Europa voor €35,- klonk als muziek in de oren. Met een maximum van 15 kinderen en twee volwassenen. Lynn mocht 9 kindjes uitnodigen en ik zal de club alleen begeleiden. De kinderen worden langs de dieren geleid en gaan op zoek naar dierennamen. Uiteindelijk kan er met de woorden een zin gevormd worden. Ik ben benieuwd hoe ze het er vanaf brengen. We verzamelen bij ons thuis, versieren eerst cakejes en gaan dan op stap naar de Artisklas.

Back-up plan

Omdat alles buiten plaats vindt en er regen voorspeld is, hebben we een back-up plan gemaakt. Bij hysterische regenbuien gaan we schilderen en een thuisbioscoop bouwen. Links- of rechtsom, het wordt feest. En na deze heb ik 8 maanden om bij te komen tot het volgende verjaardagsfestijn.

Wat is jouw ultieme verjaardagsfestijn tip? Hoe vier jij de partijtjes van je kind(eren) graag? Praat je mee onder de Facebook of Instagram post ?

Hier lees je meer artikelen van Mirjana.

Uitgelichte foto Rawpixel.com via Shutterstock.

Close
Read previous post:
karen sleegers
Even kennismaken met.. Karen Sleegers

Karen Sleegers is het achtste lid van de redactie waar je kennis mee kunt maken. Ze woont in het zuiden...

Close