Close
Hoe vertel je je kind dat je gaat scheiden? 7 praktische tips

Hoe vertel je je kind dat je gaat scheiden? 7 praktische tips

Een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in een kinderleven, kan zijn dat ouders gaan scheiden. Dat kan zelf traumatisch zijn. In een (verdrietig) scheidingsproces is communicatie is zo belangrijk. Hoe vertel je je kind dat je gaat scheiden? Wij delen 7 praktische tips.

Lees ook: ‘De bijzondere connectie tussen paarden en kinderen

Hoe vertel je je kind dat je gaat scheidenHoe vertel je je kind dat je gaat scheiden?

Kinderen wiens ouders gescheiden zijn, hebben 19% meer kans om later zelf te scheiden. In 2017 waren er bijna 20.000 echtscheidingen in Nederland waar bijna 33.000 minderjarige kinderen bij betrokken waren.

Scheiden is over het algemeen voor het kind (en de ouders) een verdrietige gebeurtenis. Veel kinderen hebben na een scheiding erg veel moeite om zich aan te passen aan het nieuwe leven. We hoeven vast niet uit te leggen dat hoe ‘beter’ men als echtpaar uit elkaar gaat, hoe beter een kind – in de meeste gevallen – een scheiding kan verwerken en er mee om kan gaan.

Het begint al met hoe je aan je kind vertelt dat je gaat scheiden. We delen een aantal praktische tips.

Praktische tips bij het aan de kinderen vertellen dat je gaat scheiden

1. Zorg ervoor dat beide ouders aanwezig zijn als het nieuws verteld wordt. Het is niet goed voor kinderen om het van één ouder te horen. Bovendien is het belangrijk voor het kind om de reactie van beide ouders tegelijkertijd te kunnen zien. Er zijn vast vragen? Die kunnen dan aan beide ouders tegelijk gesteld worden.

2. Leg goed uit dat de scheiding papa en mama (of papa en papa / of mama en mama) uiteindelijk gelukkiger gaat maken. Ook al is dat misschien in het begin niet zo. Probeer je in te leven in de kinderen en in de eigen situatie en breng dat over op de kinderen.

3. Misschien wel het allerbelangrijkste punt: Maak heel goed duidelijk dat het kind dit niet zelf heeft veroorzaakt. Dat hij of zij absoluut niet en op geen enkele manier verantwoordelijk is dat het huwelijk niet langer stand houdt.

Jonge kinderen betrekken alles op zichzelf. Ze denken dat het universum min of meer om hen draait. Hoe jonger het kind is, hoe belangrijker het is om goed in te peperen dat het kind niets met de scheiding te maken heeft.

4. Verzeker je kind dat papa en mama (of papa & papa/mama& mama) nog steeds beiden zijn of haar ouder blijven. Ook al zijn ze niet langer meer samen.

5. Laat de persoonlijke strijd / aversie / woede / verwijten tussen jou en je partner geen deel uit maken van het gesprek. Dat zal vaak best moeilijk zijn en in sommige gevallen wel wat zelfbeheersing met zich mee moeten brengen. Toch is het erg belangrijk. Je kind is voor jou toch het allerbelangrijkst? Houd hem of haar altijd in je achterhoofd met hoe je je uit en slik desnoods wat woorden in.

6. Beantwoord alle vragen eerlijk en naar leeftijd. Als kinderen op latere leeftijd begrijpen dat ze voorgelogen zijn, zullen ze je dat misschien verwijten.

7. Bereid het gesprek goed voor met je (ex) partner. Jullie weten of vermoeden misschien wel hoe je kind gaat reageren. Bespreek dat met elkaar en ook hoe je daarop gaat reageren. Som vragen op die misschien gesteld gaan worden. Het is veel makkelijker om bijvoorbeeld rancune, boosheid of aversie buiten de deur te houden als je dit soort zaken van te voren goed helder hebt.

Bovendien is het wellicht een manier om toch weer even tot elkaar te komen. Jullie blijven ten slotte beide ouders van je kind(eren). En voor jullie beiden zal het kind/ zullen de kinderen uiteindelijk het allerbelangrijkst zijn.

⇒ Heb je zelf nog goede tips die je wilt delen? Praat je mee onder de Facebook of Instagram post ?

Bronnen artikel o.a. via:  Parents.com & NJI.
Uitgelichte afbeelding 9dream studio via Shutterstock.

Close
Read previous post:
renske van dijk-luntz
Even kennismaken met.. Renske van Dijk-Luntz

Het zevende redactielid van MOMmag. dat we vandaag aan je presenteren, is Renske van Dijk-Luntz. Deze kersverse MOM heeft een...

Close