Close
Hoeveel slaap heeft een kind nodig? Een handig overzicht per leeftijd

Hoeveel slaap heeft een kind nodig? Een handig overzicht per leeftijd

Hoeveel slaap heeft een kind nodig? Wat is het ideale aantal uren per leeftijd dat een kind zou moeten slapen. Uitzonderingen daargelaten. Een aantal slaapexperts deden er onderzoek naar. We delen de resultaten in een handig overzicht.

Lees ook: ‘5 tips om je baby door te laten slapen

hoeveel slaap heeft een kind nodig

Hoeveel slaap heeft een kind nodig?

Vraag je je af of je kind wel genoeg slaap krijgt per nacht? 13 slaapexperts van de American Academy of Sleep Medicine deden onderzoek naar het ideale aantal uur dat kinderen zouden moeten slapen per leeftijdscategorie.

Ze lazen en analyseerden maar liefst 864 wetenschappelijke artikelen die over dit onderwerp gepubliceerd werden. Zo zochten ze naar verbanden over slaapgewoontes en de gezondheid van kinderen met diverse leeftijden. Naar aanleiding van deze verbanden stelden ze vast hoeveel kinderen ongeveer zouden moeten slapen om gezond te zijn en te blijven en zich op de juiste manier te kunnen ontwikkelen.

Het belang van genoeg en goed slapen

Wist je dat kinderen zo’n 40 procent van hun jeugd slapen? De American Academy of Pediatrics (AAP) stipt het belang van een goed slaapritme ook aan. Kinderen moeten goed blijven slapen, anders heeft dat invloed op de mentale en fysieke gezondheid. Het kan zelfs invloed krijgen op het gedrag van kinderen en hun gezondheid als ze niet goed slapen. Dat zullen de meeste ouders wel herkennen. Een kind dat moe wordt, is meestal niet het meest gezellige kind.

Volgens Dr. Shalini Paruthi van de American Academy of Sleep Medicine is slaap essentieel voor een gezond leven en daarom is het belangrijk om al vroeg te beginnen met gezonde slaapgewoontes.

Genoeg slapen is niet alleen voor (kleine) kinderen noodzakelijk. Ook voor pubers is een goed slaapritme van belang. De dokter vertelt dat het belangrijk is om kinderen gezonde, goede slaapgewoontes en regelmaat te geven als ze in de puberteit belanden en ze daarin te blijven motiveren. Zo zullen ze beter hun puberteit doorkomen.

Overzicht per leeftijd

Volgens de onderzoekers moeten kinderen zoveel slapen:

4 tot 12 maanden: 12 tot 16 uur slaap per 24 uur
1 tot 2 jaar: 11 tot 14 uur slaap
3 tot 5 jaar: 10 tot 13 uur slaap
6 tot 12 jaar: 9 tot 12 uur slaap
13 tot 18 jaar: 8 tot 10 uur slaap
Volwassenen: 7 tot 9 uur slaap

Hier lees je meer artikelen met als onderwerp ontwikkeling.

⇒ Volg je ons al op Facebook en Instagram?

Beeld ‘schattig meisje slaapt in bed’ via Shutterstock.
Bron artikel o.a. Medical News Today.

Wil je dit artikel bewaren op Pinterest? Deze afbeelding kun je pinnen:

hoeveel slaap heeft een kind nodig per leeftijdscategorie

Close
Read previous post:
reacties op mijn zwangerschap
Column | ‘De reacties op mijn zwangerschap van ons vierde kind’

Mirjana is zwanger van haar vierde kind. Daar wordt op verschillende manieren op gereageerd. In deze persoonlijke column 'de reacties...

Close