Close
Hoeveel zakgeld krijgt jouw kind?

Hoeveel zakgeld krijgt jouw kind?

We horen om ons heen heel veel verschillende berichten over zakgeld. De één begint al bij de leeftijd van drie of vier jaar met het geven ervan en de ander doet niet aan zakgeld maar ‘alles in overleg’ als het kind wensen heeft. Wij zochten uit hoeveel zakgeld normaal is en zijn benieuwd naar jouw input!

Hoeveel zakgeld krijgt jouw kind?

Het is in ieder geval heel belangrijk om je kind al op jonge leeftijd een goede relatie met geld te laten krijgen. Zo leren ze de waarde ervan en te sparen voor als ze grotere wensen hebben. Volgens het Nibud kan een kind vanaf zes jaar de verschillende munten goed herkennen en zou dit dan ook een goede leeftijd zijn om met zakgeld te beginnen. Op die leeftijd zullen ze het zakgeld waarschijnlijk gelijk uit willen geven. Maar naarmate ze ouder worden gaan ze besef krijgen van tijd en sparen. Een heel belangrijk proces voor kinderen!

Zo’n kleine 70% van alle kinderen tussen de 5 en 11 jaar krijgt zakgeld. De hoogte hiervan wisselt heel erg af. Dit heeft te maken met wat je als ouder te besteden hebt en wat je kind van het zakgeld moet doen. Is het enkel voor af en toe iets extra’s en om te leren sparen voor speelgoed? Of is het ook om een abonnement of cadeautjes voor verjaardagen van te betalen?

Op de basisschool krijgen de meeste kinderen zakgeld. Wat bij een vijfjarige begint met €0,50 per week, loopt zo langzaam op tot een gemiddelde van €2,00 tot €2,50 per week voor een 11-jarige.

Maak duidelijke regels

Bespreek heel duidelijk met je kind hoeveel zakgeld ze krijgen, wanneer ze dit krijgen en wat ze ervan moeten doen. Als je kind iets ouder is zou je hiervoor zelfs een heus zakgeldcontract af kunnen sluiten. Zet hiervoor de regels op papier, wanneer dit opnieuw bekeken zal worden en plaats beide een handtekening.

Wij zijn benieuwd!

– Hoe oud is jouw kind?
– Hoeveel zakgeld krijgt hij of zij?
– Wat moet hij of zij ervan kopen?
– Op welke leeftijd ben je met zakgeld begonnen?

We zouden het heel erg leuk vinden als je de antwoorden achter zou willen laten bij de bijpassende post op onze Facebookpagina. Leuk en interessant om te kijken of het klopt met wat het Nibud zegt en om te zien wat andere ouders doen 🙂

Lees ook –> Alles over kinderbijslag en bijzondere regels.

* Uitgelichte afbeelding via Shutterstock.

Close
Read previous post:
welk huisdier past bij jouw gezin
Welk huisdier past bij jouw gezin? 5 populaire soorten op een rij

'Mogen we een puppy?' 'Wanneer krijg ik een konijntje?' 'Is het bijna Sinterklaas? Dan kan ik hem om een kat...

Close