Close
Zo help je je huisdier Oud & Nieuw door

Zo help je je huisdier Oud & Nieuw door

Voor je het weet begint het vuurwerkgeknal weer op straat met als hoogtepunt Oud & Nieuw. Voor de meeste huisdieren een enorm stressvolle periode omdat ze de plotselinge geluiden, knallen, trillingen en lichtflitsen niet kunnen plaatsen. Nee, huisdieren en vuurwerk zijn vaak geen beste combinatie.. Wij delen vandaag een aantal tips met je om je trouwe viervoeter zo stressvrij mogelijk deze periode door te krijgen. 

‘Lees ook: Zo kom je erachter welk huisdier bij jouw gezin past.’

huisdieren en vuurwerk tips

Huisdieren en vuurwerk

Verspreid het eten over langere tijd

Om de maag van je huisdier zo rustig mogelijk te houden, kan je het avondeten van je huisdier op Oudjaarsdag wat meer over de dag verspreiden. Geef het bijvoorbeeld in drie keer, in plaats van alles in één keer. Zo komt de maag nooit te vol te zitten wat bij stress voor overgeven kan zorgen en hebben ze wat vaker een afleidingsmomentje gedurende de dag.

Blijf zelf rustig

Door als baasje, de roedelleider, rustig te blijven geef je het juiste voorbeeld aan je hond of kat. We weten dat huisdieren en vuurwerk nou eenmaal geen goede combinatie is, dus als jij als baasje daar ook nog eens heftig op gaat reageren werkt dat door op je hond. Blijf zo kalm mogelijk, straf je dier niet bij een angstige reactie en probeer gewoonweg geen aandacht te geven aan het vuurwerk en je dagelijkse routine vast te houden. Let op: je huisdier negeren is heel wat anders. Als hij of zij echt angstig is dan is even troosten en een knuffel geven natuurlijk heel erg nodig!

Train je huisdier

De meningen zijn hierover wat verdeeld, maar je zou je huisdier kunnen trainen om te gaan met vuurwerk. Je kan via verschillende websites geluidsopnames van vuurwerk downloaden. Door af en toe in verschillende hardheden deze af te spelen en er verder zelf geen aandacht aan te geven, leert je hond om te gaan met plotselinge harde(re) geluiden. Reageert je hond niet bang meer? Beloon hem dan met een extra knuffel, een hondensnoepje of door even een leuk spelletje te spelen. Je kan ook informeren bij hondenscholen in de omgeving, want er zijn er die vuurwerktraining geven.

Zet een hulpmiddel in

Er zijn tegenwoordig heel erg veel hulpmiddelen voor onrustige, zenuwachtige en angstige huisdieren verkrijgbaar. Denk hierbij aan druppeltjes, geurverspreiders of dierensnoepjes waar rustgevende bestanddelen aan toegevoegd zijn. Eén van de bekendste producten is bijvoorbeeld de Bach Rescue druppels die er ook in een speciale dierenuitvoering zijn. Twijfel je? Bespreek dan het één en ander met je dierenarts voor een goed advies.

Hou je dieren binnen

Misschien een beetje lastig als je gewend bent om je poezen/katten buiten te laten wanneer ze maar willen of wanneer je hond heel erg vasthoudt aan een bepaalde uitlaattijd. Maar toch is het voor de rust en veiligheid van de beestjes het slimst om ze zoveel mogelijk binnen te houden op Oudejaarsdag en rondom Oud & Nieuw. Zo kunnen ze zich veilig terugtrekken op hun favoriete ligplekjes in huis en bij jou als baasje. Houd kattenluikjes, ramen, deuren en gordijnen dicht om het geluid en licht van vuurwerk zoveel mogelijk te dempen. Je hond bijvoorbeeld voor het laatst om 21.00 uur uitlaten en dan pas een rondje midden in de nacht is ook een prima oplossing zodat je niet door het hoogtepunt met knallen heen hoeft.

–> Heb jij nog aanvullende tips voor huisdieren en vuurwerk? Laat deze dan achter onder de bijbehorende post op onze Facebookpagina 🙂

* Uitgelichte foto van Gladskikh Tatiana via Shutterstock

Close
Read previous post:
Charlie Choe pyjama
Shop tip | Matching Charlie Choe pyjama’s

Er is online heel erg veel te vinden, maar soms kan je door de bomen het bos niet meer zien....

Close