Close
‘Ik had gewoon helemaal geen zin meer’

‘Ik had gewoon helemaal geen zin meer’

Guusje is een nieuwe columniste op MOMmag. Onder dit artikel stellen we haar voor. Vandaag in haar eerste column vertelt ze over de eerste schooldag van haar kinderen na lange tijd tijdens deze corona crisis. Die verliep wat anders dan ze zelf voor ogen had. En ze had zich er nog wel zo op verheugd.

Lees ook: De Lockdown diaries | Marieke: ‘Mama kun je niet bij ons blijven?’

ik had gewoon geen zin

‘Ik had gewoon helemaal geen zin meer’

Het is niet dat ik in huilen ben uitgebarsten toen ik hoorde dat de kinderen weer naar school mochten. Of ik wel een traantje heb weggepinkt? Misschien. En misschien heb ik ook wel een klein vreugdedansje gedaan.

Het zit namelijk zo. Ik ben moeder en daar heb ik bewust voor gekozen. Maar ik heb er ook bewust voor gekozen een werkende moeder te zijn. Ik ben ZZP’er en werk vanaf huis. Samen met mijn vriend hebben we besloten dat de kinderen drie dagen per week naar de opvang gaan. De jongste zit nog niet op school en gaat naar het KDV. Dan heb ik een dag per week vrij en mijn vriend ook. Zo hebben we het al jaren geregeld. Dat heeft nooit problemen opgeleverd.

Omdat ik vanaf huis werk en mijn vriend medisch specialist is, hebben we ook afgesproken dat ik de kinderen ophaal of thuisblijf als ze ziek zijn. Ook dat heeft nooit problemen opgeleverd.

Vanzelfsprekend moest mijn vriend gewoon aan het werk

En toen brak de corona crisis uit. Vanzelfsprekend moest mijn vriend gewoon aan het werk in het ziekenhuis waar hij werkt. En ik? Ik bleef met diezelfde vanzelfsprekendheid thuis voor de kinderen. Logisch vonden we dat. Maar ondertussen ging ook mijn werk gewoon door.

Ja natuurlijk weet ik dat ik niet de enige ben die opeens pedagogisch medewerker, schooljuf, gymleraar, judo leraar en knutselbegeleider was. Maar ik vertel het er een beetje bij, omdat ik veel geluiden hoor dat het toch juist leuk is om zo veel met je kinderen te zijn. Klopt natuurlijk helemaal, maar ik heb er niet voor gekozen om maanden achter elkaar 24/7 met ze te zijn. Net zoals heel veel andere moeders dat niet hebben. Ik ben ook gewoon een van die moeders die het fijn vindt om soms niet met de kinderen te zijn en gewoon Guusje te zijn in plaats van mam, juf of scheidsrechter.

Dus of ik blij was toen ik hoorde dat de scholen en het KDV weer gingen beginnen? Absoluut. Even een paar uur ongestoord werken. De jongste mocht zelfs de hele dag naar het KDV! Ik hing de slingers nog net niet op, maar ik heb er wel een wijntje op gedronken.

Het hele weekend werd er over gekakeld

Ook mijn nageslacht had zin om weer naar school en het KDV te gaan. De oudste had haar vriendinnen echt gemist, de middelste kon niet wachten en de jongste vond het ook wel weer fijn. Het hele weekend werd er over gekakeld.

Vanmorgen bracht ik ze weg. Ik had alle protocollen goed doorgenomen en wist dus precies welke ingang ik moest hebben. Dat ik niet de school en het KDV in mocht, maar dat ik voor mijn kleinste moest tikken op het raam en dat dan een leidster ‘m zou komen halen. De oudste twee mochten tot het eerste hek en daarna konden ze samen lopen.

“Zin in”, vroeg ik nog toen ik de oudste twee gedag kuste. “Ja”, riepen ze in koor en ze huppelde mijn zicht uit.

Gewoon koekjes kunnen eten zonder dat een kind ook meteen een koekje moet

Misschien had ik vandaag een dagje vrij genomen. Een dagje me-time zodat ik na lange tijd weer echt even Guusje kon zijn totdat ik de oudste twee weer zou ophalen. Lekker met de hond wandelen zonder elke pluisbloempje te moeten wachten. Mijn nagels lakken zonder weer opnieuw te moeten beginnen, omdat er weer een bips of snoet afgeveegd moest worden. Gewoon koekjes kunnen eten zonder dat er meteen een kind bij me zou staan die er ook een zou willen.

Wat had ik er zin in. Van 9 tot half twee helemaal vrij. Geen juf, geen scheidsrechter, geen mama en het hele huis voor mezelf!

Om 10 uur – ik had net mijn tweede cappuccino gemaakt – ging mijn mobiel. “Hallo met de juf van Eef. Eef is ziek. Zou je haar kunnen ophalen?”
“Oh jee. Vanmorgen had ze niets. Ik kom haar meteen halen. Wat heeft ze”, vroeg ik bezorgd.
“Heel erge buikpijn”, antwoordde de juf. “En ze heeft net geniest.”

Op het schoolplein kwam er een beteuterd meisje me tegemoet

Natuurlijk fietste ik meteen naar school. Op het schoolplein kwam er een beteuterd meisje me tegemoet gerend. De juf bleef nog even op een afstandje kijken of de overdracht goed was gegaan. Ik zwaaide haar gedag en we fietsten naar huis.

“Voel je je niet lekker”, vroeg ik Eef.
“Nee, ik heb buikpijn.”
“Opeens?”
“Ja.”
“Dan mag je zo lekker op de bank liggen en tv kijken. Of in je bed als je dat liever wilt.”
“Ja”, zei het stemmetje achterop de fiets blij.
“Dan vraag ik de buurvrouw of ze even bij je blijft als ik Juul en Joris ophaal.”

Thuisgekomen wasten we onze handen en haalde ik het dekbed en een joggingbroekje voor Eef. Beneden gekomen zag ik dat de tuindeur open stond. Toen ik de tuin inliep zat die kleine tuthola te schateren op de schommel.

Maar je was toch ziek?

“Eef wat is dat nou”, riep ik.
“Ik zit op de schommel”, riep ze terug.
“Maar je was toch ziek?”
“Ik ben weer beter.”

Natuurlijk maande ik haar meteen te stoppen met schommelen. “Hoe kan dat nou”, vroeg ik haar.
“Nou ik was op school en ik vond het eigenlijk niet meer leuk. Ik vind jou een leukere juf.”
Ik probeerde rustig te blijven, maar merkte dat ik toch wel wat geërgerd raakte. “Maar dat kan je toch niet zo maar doen. Had je wel buikpijn”, riep ik.
“Nee, niet echt. Ik had gewoon helemaal geen zin meer.”

Tuthola. Schoolziek op de eerste dag van school en meteen al het krediet voor de komende jaren verspild. Mochten ze opeens toch niet meer naar school mogen, dan is deze juf zo leuk niet meer.

*****

Guusje!

Guusje gaat net als Elle anoniem schrijven op MOMmag. Anoniem zodat ze ook af en toe even lekker kan zeuren over haar schoonmoeder. Zoals ze dat zelf zegt. Daarnaast wil ze als zelfstandige niet afgerekend worden op dingen die anderen misschien anders lezen dan dat zij bedoeld heeft. Of als ze het wel zo bedoeld is, wil ze niet gevonden en beoordeeld worden op persoonlijke dingen of meningen. Alle namen zijn dan ook gefingeerd en volgens Guusje woont ze in Meerdijk.

Zoals ze al schreef in haar eerste column is Guusje zelfstandig ondernemer. Samen met haar vriend Jasper heeft ze drie kinderen. Juul van 8, Eef is 6 en Joris is 2 jaar oud. Guusje is zelf halverwege de 30. Ze houdt van lezen, breien (ja echt) en Netflixen met een wijntje erbij. Haar guilty pleasure zijn foute tienerseries die eigenlijk helemaal niet voor mijn leeftijd bedoeld zijn zoals Gossip Girl en Atypical.

Guusje, welkom in ons team. We kijken uit naar jouw columns!

⇒ Volg je ons al op Facebook of Instagram?

Hier lees je meer van en over Guusje.
En hier lees je meer columns.

Uitgelichte afbeelding ‘back to school woman child’ via Shutterstock

Wil je deze column bewaren op Pinterest? Dan kun je deze afbeelding pinnen:

geen zin meer pinterest

Close
Read previous post:
kind alleen op pad
Vanaf welke leeftijd kan je kind alleen op pad, buitenspelen en thuisblijven?

Het is een dilemma voor bijna elke ouder: Vanaf welke leeftijd kan je kind alleen op pad, buitenspelen en thuisblijven?...

Close