Close
Ka’s Column | ‘Ik heb er de rust niet meer voor’

Ka’s Column | ‘Ik heb er de rust niet meer voor’

‘Vanavond ga ik in bad en relaxen’. Ik had het me al de hele dag voorgenomen. Maar wat er vervolgens gebeurde toen ik eindelijk lag? In de nieuwe Ka’s Column ‘Ik heb er de rust niet meer voor’, vertel ik het je. 

Lees ook: Ka’s Column | ‘In het bos wonen tijgers’

ik heb er de rust niet meer voor

‘Vanavond ga ik in bad en relaxen.’ De hele dag had ik er al zin in gehad en naar toe geleefd. Bij de Lidl had ik voor nog net geen 13 euro een fantastisch badrekje gekocht en dat zou ik vanavond gaan inwijden. Met een boek, een glas wijn, gigantisch veel badschuim, een lekker muziekje op en mijn telefoon buiten handbereik en op stil.

Maar toen de peuter eindelijk in bed lag en ook daadwerkelijk in slaap was gevallen, moest er toch nog eventjes dit gebeuren. En ook nog dat. Tja, en dat mailtje kan ik maar beter ook nog even afmaken. ‘Piep’. Was dat het geluid van de wasmachine? Laat ik de was dan meteen even ophangen, anders gaat het zo muf ruiken. En ‘oh shit, ik moet die rekeningen nog betalen.’

Als ik om 11 uur in bed wil liggen, heb ik nog een uurtje.

‘Vanavond ga ik in bad en relaxen.’ Twee uur later dan gepland, giet ik een flesje badschuim in bad en zet ik de kraan aan. ‘Als ik om 11 uur in bed wil liggen, heb ik nog een uurtje’, zeg ik tegen mezelf. Oh nee… telefoon. Het is mijn vriendin met wie ik al twee weken langs elkaar heen bel. Ik moet haar echt even spreken.

20 minuten later voel ik met mijn teen in het badwater. Dat is inmiddels al flink afgekoeld. Ik los dat op door het bad een klein beetje leeg te laten lopen en vervolgens de kraan op de heetste stand te zetten. Ik installeer me in bad. Het water is precies op de juiste temperatuur. Ik leg mijn hoofd op de badrand en doe mijn ogen dicht om van het moment te genieten. En dan flitst ‘ie opeens voorbij. De to-do list. Met alles erop dat nog moet.

√ De peuter moet morgen een schone slaapzak mee naar het KDV.
√ Het voer van de hond is op en dat moet ik morgen dus even halen.
√ Die laatste moet ook ontwormd en ontvlooid.
√ Dat concept artikel moet morgen verstuurd naar de opdrachtgever.
√ Ik moet die brief ophalen bij de huisarts.
√ Heb ik die kleding eigenlijk al opgehaald bij de stomerij?
√ De tafel moet nog in het vet. Dat moet twee keer per jaar. Als de verwarming uitgaat en als ‘ie aangaat. Nu dus.
√ Het lampje bij de voordeur is kapot. Dat is zo ongezellig thuiskomen als het donker is.

En zo gaat het nog wel even door.

Ik heb er de rust niet meer voor.

Mijn hersenen blijven maar ratelen en ik kan ze niet op stil zetten. Ik probeer even rustig te ademen en weer in het moment te komen. Dat lijkt te lukken. Als ik mijn boek pak, zie ik een kras op mijn arm. ‘Oh ships, ik moet morgen echt de nageltjes van de peuter knippen voordat hij naar het KDV gaat. En ik moet hem ook een extra vestje meegeven, want ’s ochtends is het nog koud.’

Ik pak mijn boek en begin te lezen. Het is een boek met tips voor peuters en (ongewenst) peutergedrag. Ik lach om mezelf dat ik nou net dat boek heb uitgekozen om mee te gaan relaxen. ‘Wat ben ik een cliché geworden zeg’, spreek ik mezelf toe.

Ik heb er de rust niet meer voor. Voor dat hele in bad gaan en relaxen en ik besluit deze ontspan sessie vroegtijdig tot een einde te brengen.

Blijkbaar is – toen ik moeder werd – het onspan gedeelte in mijn hersenen vervangen door to-do lijstjes, zorgen en andere moeder clichés.

Ik heb er de rust niet meer voor.
Best jammer eigenlijk.

Komt dat weer terug als ze uit huis gaan?

***

Heb jij het antwoord op die laatste vraag? En lukt het jou nog wel om te relaxen? Heb je tips waar anderen wat aan kunnen hebben? Wij zijn heel benieuwd! Vertel je het op onze Facebookpagina? Daar blijf je ook op de hoogte van alle nieuwtjes en nieuwste artikelen!

Uitgelichte afbeelding Dmitry Galaganov via Shutterstock.

Close
Read previous post:
oorontsteking baby kind tips
Help, mijn kind heeft oorontsteking!

Bijna iedere baby en/of kind krijgt hier wel eens last van: oorontsteking. Het begint vaak met een vervelende oorpijn waar...

Close