Close
In gesprek met Annelies over racisme

In gesprek met Annelies over racisme

Zoals we al eerder hadden geschreven, gaan we hier de komende tijd vaak het onderwerp racisme bespreken. Op verschillende manieren. Vandaag gaan we in gesprek met Annelies over racisme. Annelies is een witte moeder met donkere kinderen. Racisme speelt helaas een rol in haar gezin. We praten hier met haar over.

Lees ook: ‘10 bizarre verhalen over de kinderdagopvang

interview met Annelies

In gesprek met Annelies over racisme

Annelies Bondo is 37 jaar oud. Ze is de vrouw van Kadé (41) en moeder van David en Nathan (12 en 5 jaar oud). Annelies is werkzaam als Mama Coach en Gezinstherapeut.

“Ik kan mij niet herinneren dat ik ben gediscrimineerd, eerder dat ik op basis van mijn witte huidskleur een voorkeur geniet (white privilege).

Mijn kinderen hebben helaas wel met racisme te maken. Bij de jongste wordt er bijvoorbeeld altijd ongevraagd aan zijn haar gezeten. Iedereen wil hun haar voelen en aanraken. Dat gebeurde al vanaf dat ze heel klein zijn.

En de sinterklaas periode is vooral voor onze oudste vreselijk omdat mensen hem uitmaken voor Zwarte Piet wat hij vreselijk vindt. Onze jongste is hier nog niet direct van bewust. Maar de lol is wel enorm vanaf! De Sinterklaasproblemen begonnen vanaf de basisschool.

Het besef dat ze anders zijn is er daardoor al vroeg

Ze vinden het beiden naar om ongevraagd aangeraakt te worden. Het besef dat ze anders zijn is er daardoor al vroeg. Onze oudste heeft een hele periode zijn haar vreselijk gevonden omdat het anders was. Hij ervoer het anders zijn niet als ‘goed’.

Ook Sinterklaas is echt een beladen feest in ons gezin, zo erg dat ik er naar uit kijk dat onze jongste niet meer gelooft en we er mee kunnen stoppen.

Wat dit op lange termijn veroorzaakt? Het geeft onzekerheid over uiterlijk en doet iets met zelfwaardering. Ook ontwikkelt het de drang om erbij te horen, op een manier die niet nodig zou hoeven zijn. Compenseren. En het gevoel harder te moeten werken, meer te moeten doen dan anderen om ‘goed genoeg’ te zijn.

Het voelde voor hem alsof het zijn schuld was

Als mijn kinderen gediscrimineerd worden door andere kinderen vertellen ze het me gelukkig wel. Maar soms wel pas na een hele tijd. Op de BSO is mijn oudste heel vaak uitgemaakt voor ‘apie’ en hij vond dat vreselijk. Hij liet weten dat hij dat niet fijn vond en het ging door. Het voelde voor hem alsof het zijn schuld was.

Dit kwam tot mijn spijt pas na maanden naar voren. Het heeft hem een behoorlijke deuk gegeven.

in gesprek met Annelies zwart wit

Hoe ik hier zelf op reageer? Ik heb de BSO erop aangesproken en het is opgepakt, maar bleef ondanks dat doorzeuren. Op school heb ik gevraagd of er roetveeg pieten konden komen. Gelukkig heeft de school dit serieus opgepakt. Als ik andere vormen van schelden, pesten of racisme hoor, dan pak ik het serieus op.

Ook met ouders van kinderen die racistische opmerkingen maken ga ik het gesprek aan. Vaak zijn ouders zich hier niet van bewust en willen ze dit zelf ook niet. Dan komen we hierover in gesprek.

Door te benoemen dat racisme subtiel is

Ik denk dat we racisme kunnen voorkomen en ervoor kunnen zorgen dat kinderen hier niet meer mee te maken krijgen door kinderen hier echt over te laten leren. Thuis en op school. Door bijvoorbeeld ook in de geschiedenislessen de slavernij op te nemen. En door ongelijkheid en ongelijke kansen open en eerlijk te bespreken. Door te benoemen dat racisme subtiel is en bijvoorbeeld al in taal kan zitten.

Als wit gezin zou je kunnen bijdragen aan het voorkomen van racisme door erover te leren en te lezen. Praat met je kinderen. Wees open over verschillen. Juist doen alsof het er niet is is ook niet goed en helpend! Stop met Zwarte Piet. Stel vragen aan je buurman/ vrouw in de straat van een andere afkomst. Hebben ze wel eens te maken met racisme? En hun kinderen? Hebben die ermee te maken en hoe is dat voor hun? Wees niet bang voor het antwoord! Durf te bedenken dat jij soms dingen onbewust anders doet, niet omdat je racist bent maar omdat je het nog niet weet. Leer daarvan. Met een open hart!”

Tot heeft Annelies ook een aantal boekentips:

Annelies, hartstikke bedankt voor dit interview en jouw tips. Hopelijk kunnen we ervan leren!

⇒ Volg je ons al op Facebook en Instagram?

Hier lees je meer interviews.
En hier lees je meer over het onderwerp racisme.

Foto’s door Emmie de Vries fotografie.

Wil je dit artikel bewaren op Pinterest? Deze afbeelding kun je pinnen:

in gesprek met Annelies pinterest

Close
Read previous post:
de meest voorkomende kinderziektes
De meest voorkomende kinderziektes van het moment

Je wilt ze liever vermijden, maar een flink aantal kinderziektes is lastig te ontwijken. Mirjana zocht uit: Wat zijn de...

Close