Close
Fun Facts | 25 interessante weetjes over tweelingen (en andere meerlingen)

Fun Facts | 25 interessante weetjes over tweelingen (en andere meerlingen)

Ben jij tweeling MOM? Of misschien wel in verwachting van een tweeling? Wij hebben een aantal interessante weetjes over tweelingen op een rij gezet, die dan misschien wel leuk zijn om te weten (als je ze nog niet wist). En voor niet tweeling MOMs natuurlijk ook! 

Lees ook: ‘MOMtalk met Kayleigh van ‘Liefde voor Twee

interessante weetjes over tweelingen

25 interessante weetjes over tweelingen

1. De kans op een tweeling wordt groter naarmate de moeder ouder wordt. Vanaf 30 jaar en ouder heb je meer kans op een tweeling.

2. Er bestaat een zogenaamd ‘tweeling gen’. Tweelingen krijgen is dus erfelijk ‘belast’.

3. Ben je een mannelijke helft van een tweeling? Dan krijg je niet zo maar zelf weer een tweeling, tenzij je vrouw erfelijk belast is met het tweeling gen.

4. Identieke tweelingen delen niet altijd hetzelfde DNA. Bovendien hebben ze verschillende vingerafdrukken.

5. Ongeveer 1 op de 250 zwangerschappen wordt een meerling.

6. 22% van de tweelingen is linkshandig. Bij de eenlingen is dat maar 10%.

7. Twee-eiige tweeling meisjes hebben een twee keer zo hoge kans op een tweeling dan eenlingen.

8. Niet zo’n fijn weetje is het vanishing twin syndrome. 15-20% van de tweelingzwangerschappen eindigt in een miskraam van een van de foetussen.

9. Er zijn schattingen die suggereren dat van 1 op de 8 mensen het leven eigenlijk als tweeling begint. Terwijl uiteindelijk maar 1 op de 70 mensen een tweeling is.

10. Als je al een twee-eiige tweeling hebt of er zwanger van bent, dan is de kans minimaal drie keer zo groot dat je er weer een krijgt!

11. In de hele wereld heeft Nigeria het hoogste aantal meerlingen geboortes. Plus er wonen meer eeneiige tweelingen dan waar ook.

12. China heeft daarentegen het laagste percentage. Slechts 1 op de 300 geboortes is een meerling.

13. Er is een studie die aantoonde dat vegans een 5 keer zo lange kans op een tweeling hebben dan vrouwen die zuivel consumeren. Zou het dan toch aan de hormonen liggen?

14. Voor ijsberen is een tweeling helemaal niet uitzonderlijk. In de meeste gevallen baren ijsberen een tweeling. Eenlingen of drielingen krijgen ze weer bijna nooit.

15. Tweelingen krijgen al een band met elkaar in de baarmoeder. Uit een onderzoek naar 3D-echobeelden bleek dat foetussen vanaf 14 weken al interactie met elkaar hadden.

16. 40% van de tweelingen spreekt een eigen taal met elkaar die ze zelf hebben bedacht.

17. Meerlingen komen meestal te vroeg. Meer dan 50% van de meerlingen komt al voor de 37e week.

18. Het gemiddelde geboortegewicht van een tweelingkindje is 2,4 kilogram.

19. TweelingMOMs knijp maar in jullie handen, want over het algemeen leven jullie langer.

20. Lange vrouwen krijgen eerder tweelingen dan kleine vrouwen.

21. Bizar! Twee-eiige tweelingen hoeven niet dezelfde vader te hebben. Al schijnt de kans maar 1 op de miljoen te zijn, dat ze niet van dezelfde vader zijn. De eitjes hoeven namelijk niet tegelijk bevrucht te worden. Als een vrouw binnen 5 dagen seks met meerdere mannen heeft, dan kunnen die verschillende mannen verschillende eitjes bevruchten.

22. Sommige tweelingen hebben zo’n sterke band, dat ze kunnen voelen en proeven wat de ander aan het doen is.

23. Als je tweelingen die vrijwel identiek zijn uit elkaar wilt halen en je hebt geen vingerafdruk apparaat bij je, kijk dan naar hun navels. Navels zien er bij iedereen namelijk anders uit.

24. Sinds 1980 is de kans op tweelingen maar liefst 76% procent hoger geworden in de VS. Dat heeft waarschijnlijk twee oorzaken. Ten eerste worden vrouwen langer en zoals je net kon lezen, hebben langere vrouwen een grotere kans op een tweeling. Ten tweede krijgen veel vrouwen op latere leeftijd kinderen met behulp van hormonen.

25. Sommige tweelingen spiegelen elkaar. Een van de tweeling kan bijvoorbeeld een moedervlek op haar linkerarm hebben, terwijl de ander een moedervlek op haar rechterkant heeft. Of de een is rechtshandig en de ander links. In sommige gevallen is het zelfs zo dat de organen zijn omgekeerd met het hart aan de rechterkant en de lever aan de linkerkant.

Praat je mee op Facebook onder dit bericht?

Bronnen: Modern mom, Huffingtonpost & Readers digest.
Uitgelichte foto aslysun via Shutterstock.

Close
Read previous post:
kinderen in de stad vaker eenzaam
MOMpanel | Zijn kinderen in de stad vaker eenzaam?

Ongeveer twee weken geleden kwam er een Brits onderzoek naar buiten waaruit naar voren kwam dat kinderen in de stad...

Close