Close
Wat zijn de kansen om zwanger te worden per leeftijdscategorie?

Wat zijn de kansen om zwanger te worden per leeftijdscategorie?

Hoe ouder je wordt hoe minder vruchtbaar je bent. Dat weet je vast al wel. Maar wat zijn de kansen om zwanger te worden per leeftijdscategorie nou precies? Wij zochten het uit en vertellen je erover in dit artikel. Wellicht heb je er iets aan om het te weten of vind je het gewoon interessant. 

Wat zijn de kansen om zwanger te worden per leeftijdscategorie?

Wist je dat je als vrouw bij je geboorte gemiddeld al 1 tot 2 miljoen eitjes hebt? Je wordt geboren met het aantal eitjes dat eventueel later bevrucht kan worden. Maar die voorraad neemt heel rap af. Op het moment dat je voor het eerst ongesteld wordt, is je voorraad al teruggelopen naar 300.000 eitjes.

Als vrouw ovuleer je tussen je 12e en 52e levensjaar ongeveer 500 keer. Niet alle eitjes waar je mee geboren bent zijn gezond. Maar een klein percentage kan bevrucht worden. Je hebt dus maar een klein aantal ‘goede’ eitjes.

Al met al is menselijke voortplanting niet zo efficiënt. Er is slechts één week in je cyclus waarin je kansen echt gunstige zijn en er zijn maar weinig mensen die nou net die hele week aan de slag (kunnen) om een kindje te verwekken. Wil je graag (nog) een kindje? Dan is het misschien handig om te weten wat de kansen om zwanger te worden per leeftijdscategorie zijn?

OOK INTERESSANT OM TE LEZEN >>>  Onbeperkt vruchtbaar | Larissa Pans

20 tot 24 jaar

Je begrijpt vast wel dat dit de meest vruchtbare leeftijdscategorie is. 90% van je eitjes is nog chromosomaal normaal en dat helpt bij het verwekken van een gezonde baby. Bovendien ben je qua statistieken het meest vruchtbaar als je 24 bent.

Vrouwen onder de 25 hebben 96% kans om binnen een jaar zwanger te worden, als ze ‘het’ elke maand proberen. Als de man ook jonger is dan 25 wordt de kans wel iets minder, namelijk 92%. Dat komt doordat vruchtbaarheidsproblemen bij jongere stellen, vaak bij de man liggen.

25 tot 29 jaar

Tussen de 25 en 34 jaar heb je een kans van 86 procent om na een jaar zwanger te worden. De kans op een miskraam is dan 10% en dat percentage ligt iets hoger dan dat je 20-24 jaar bent.

Is het na een jaar niet gelukt, dan heb je een goede reden om bij de huisarts aan de bel te gaan trekken om vervolgstappen te bespreken.

30 tot 34 jaar

De kansen om een kind te verwekken liggen nog steeds heel hoog. Het succes percentage ligt op 86% om na een jaar zwanger te worden, als je het elke maand probeert. Alleen de kans op een miskraam wordt wel al hoger. Die is in deze leeftijdscategorie namelijk al 20% geworden.

In Nederland zullen veel artsen nog geen noodzaak zien om na 9 maanden proberen om zwanger te worden actie te gaan ondernemen, maar in andere landen wordt je dan wel al doorverwezen. Juist omdat je kansen na 35e best rap afnemen.

35 tot 39 jaar

Volgens de deskundigen heb je nog steeds een goede kans om zwanger te worden in deze leeftijdscategorie, zeker voor je 37e. Op je 35e hebben de meeste vrouwen zo’n 15 tot 20% kans per maand. Maar na je 35e neemt je vruchtbaarheid wel af. Dat komt omdat de kwaliteit van je eitjes dan minder wordt. De kans op een miskraam wordt hoger, net zoals de kans op een kindje met Down of een abnormale zwangerschap.

Ongeveer 30% van de vrouwen doen er in deze leeftijdscategorie een jaar over om in verwachting te raken. Op zich is het verstandig om als je je in deze categorie bevindt en niet zwanger wordt, al na 6 maanden te gaan onderzoeken waar het misschien aan zou kunnen liggen. Voor je 40e zou je ook nog je eieren kunnen laten invriezen.

40 tot 44 jaar

Hoe ouder je wordt, hoe minder eitjes je voorradig hebt en bovendien wordt de kwaliteit van die eitjes steeds minder goed. 90% van de eitjes die over zijn, zijn niet meer ‘goed’. Het is dan ook niet raar, dat hoe ouder je wordt hoe minder groot de kans is dat je snel in verwachting bent. Dat kan ook aan het feit liggen dat je partner ouder is, want ook de zaad kwaliteit van mannen wordt minder hoe ouder ze worden. Daarnaast wordt je baarmoederslijmvlies dunner en vermindert je bloedtoevoer, waardoor een eitje steeds minder goed kan nestelen.

Van veel vrouwen, die richting menopauze gaan qua leeftijd, wordt de maandelijkse cyclus ook korter. De menopauze begint bij het gros van de vrouwen tussen het 40e en 60e levensjaar. Mocht je nog zwanger willen worden, is het goed om daar rekening mee te houden. Je ovulatie zal dan ook vaak op dag 9 plaatsvinden. Je kunt je ovulatie meten met een ovulatietest (*). In veel gevallen is het verstandig al snel met een arts te gaan praten, mocht zwanger worden niet lukken.

45 jaar en ouder

Voor vrouwen van 45 jaar en ouder is de kans om zwanger te worden nog maar 3 tot 4 procent. De ei kwaliteit is vanzelfsprekend enorm afgenomen. Er zijn natuurlijk nog wel vrouwen van deze leeftijd die zwanger worden. Sommige vrouwen kunnen door middel van IVF nog in verwachting raken en soms ook door middel van eiceldonatie.

In Nederland  is een IVF-behandeling met eigen eicellen mogelijk tot 45 jaar en het wordt door de verzekering vergoed tot en met 42 jaar (leeftijd van de vrouw). Maar niet alle klinieken behandelen nog tot 45 jaar, zie de Monitor Fertiliteitzorg. Vrouwen bij wie de eicellen zijn geoogst vóór de leeftijd van 43, kunnen nog wel embryo’s laten terugplaatsen tot hun 50e.

Alle percentages die je leest in dit artikel zijn natuurlijk gemiddelden. De uitzondering bevestigt de regel, dus het wil niet zeggen dat het ook voor jou precies zo geldt.

Wist jij deze percentages? Op welke leeftijd ben je zelf zwanger geworden? Praat je mee op onze Facebookpagina

Uitgelichte afbeelding zwangerschapstest: Eskymax via Shutterstock.
Bronnen artikel: Parents.com & Freya.nl

Close
Read previous post:
momtalk mirjam eengoedverhaal blog
MOMtalk met.. Mirjam!

Het blijft leuk om een kijkje in andermans leven te nemen.. Zeker bij andere moeders! Want, hoe doen ze dat...

Close