Close
Fun Fact | Alle Finse baby’s hebben een kartonnen doos als wieg

Fun Fact | Alle Finse baby’s hebben een kartonnen doos als wieg

Wist je dat? Deze interessante Finse traditie die wereldwijd steeds meer overgenomen wordt en aan populariteit wint: Alle Finse baby’s hebben een kartonnen doos als wieg. En wereldwijd begint de Finse babybox traditie populair te worden! We vertellen je meer over het hoe en waarom.

Lees ook: ‘Goede doelen waaraan je babyspullen kunt doneren’

kartonnen doos als wieg

Finse babybox

Het is een bijzondere Finse traditie. Baby’s slapen al tientallen jaren de eerste maanden van hun leven in een kartonnen doos. Sinds 1938 krijgen Finse zwangere vrouwen deze doos met een aantal andere artikelen als kraamcadeau van de overheid.
Het idee achter de doos is ontstaan om ouders met een laag inkomen te ondersteunen, maar vanaf 1949 is de doos voor elke Fins gezin dat een kindje verwacht beschikbaar.

Naast het matrasje en de doos zelf die als wiegje gebruikt kan worden, zitten er nog 50 producten in de box. Al deze items zijn belangrijk voor een goede start van de baby. Denk aan rompertjes, luiers, slaapzakken, maar ook een dik pak voor buiten, talkpoeder en een nagelschaartje. De doos waar de producten in zitten, wordt dus uiteindelijk gebruikt als wieg om in te slapen.

Babysterfte

Voor een newborn is de doos van zeventig bij dertig centimeter groot genoeg om als bedje te worden gebruikt. Het is niet alleen een goedkope oplossing om een kindje in een doos te laten slapen, het is ook praktisch. De box neemt weinig ruimte in, het is milieuvriendelijk en je kunt ‘m makkelijk verplaatsen.

En het allerbelangrijkste is nog wel, dat de babysterfte omlaag is gegaan sinds de overheid deze doos distribueert. Het aantal baby’s dat vroegtijdig sterft is behoorlijk afgenomen. In de jaren dertig stierf 7 procent van de Finse baby’s in het eerste levensjaar aan onder andere wiegendood. Sinds 1960 nam het percentage zelfs af van 2 procent naar 2 promille. Finland heeft inmiddels al tientallen jaren het laagste percentage babysterfte ter wereld. Om te vergelijken: In de VS lag het percentage in 2013 op 6 promille en in Nederland op 3,9 promille.

De verklaring voor het teruglopen van de babysterfte? Dat is waarschijnlijk niet de doos zelf, maar het feit dat baby’s door de doos minder bij hun ouders in bed slapen.

Jonge baby’s die met hun ouders in bed slapen hebben negen keer zo veel kans op wiegendood als baby’s die apart liggen

zei kinderarts Adèle Engelberts eerder in NRC. “Het beste is om een baby apart van de ouders, maar wel in dezelfde kamer te laten slapen. Als er weinig ruimte is, kan zo’n doos een uitkomst zijn.”

De levensstandaard in Finland is inmiddels natuurlijk een stuk hoger dan in 1938. Desondanks blijft de babybox erg geliefd onder de Finnen. In plaats van een babybox kunnen ouders die een kind verwachten ook honderdveertig euro van de overheid ontvangen. Toch kiest maar liefst negentig procent bij de eerste zwangerschap voor de babybox. Bij de tweede zwangerschap is dat nog steeds vijftig procent. Ouders vinden het ook een fijn idee dat baby’s allemaal dezelfde start krijgen. Dat er geen onderscheid is tussen baby’s.

Het kraamcadeau van de overheid dat iedere baby van een goede start verzekert, is inmiddels een Finse traditie.

Kartonnen doos als wieg (wereldwijd)

Inmiddels begint de doos wereldwijd steeds populairder te worden. Hierboven zie je een foto van de Schotse babybox. Ook in de VS, Canada, Zuid-Afrika en een aantal landen in Zuid-Oost Azië zijn de afgelopen jaren dozen die op de Finse babybox lijken gratis verstrekt aan ouders die een baby krijgen.

In Nederland bestaat een ‘blije doos’. Dat is een kraampakket dat zwangere vrouwen kunnen bestellen bij een drogist of van hun verzekeraar kunnen krijgen (Lees ook: Gratis babydozen). De ‘blije doos’ bevat geen matras. Volgens dokter Adèle Engelberts is dat in Nederland minder nodig. Bijna alle baby’s in ons land hebben een eigen bed en als ouders dat zelf niet kunnen betalen, kunnen ze een wieg regelen via de gemeente of welzijnsorganisaties.

Als je als Nederlandse ouder je baby toch graag in een dergelijke doos wil laten slapen kan je terecht op websites als Finnishbabybox.com en babyboxco.com om een commerciële doos bestellen.

⇒ Wat vind jij van het idee achter deze doos. Denk je dat de Nederlandse overheid het ook moet gaan overnemen? Praat je mee onder de Facebook of Instagram post?

Hier lees je meer artikelen over baby en kind.

* Uitgelichte foto Ramona Heim via Shutterstock.
** Bronnen artikel Finnish babybox & NRC.

Close
Read previous post:
5 tips om de liefde voor jezelf te boosten

In haar werk begeleidt Ymkje moeders meer rust, energie en meer focus. Daar hoort zeker ook zelfliefde bij. In dit...

Close