Close
De keuze voor de middelbare school. Welke school is het beste voor jouw kind?

De keuze voor de middelbare school. Welke school is het beste voor jouw kind?

De keuze voor de middelbare school. Het is toch een belangrijke beslissing waar je puber onderwijs gaat volgen? Kristel vertelt vanuit haar persoonlijke ervaring met haar dochter wat belangrijk is om op te letten. Daarnaast vind je een handige checklist.

Lees ook: ‘Uit tip | Gratis met je puber naar de bioscoop bij Vue

keuze voor de middelbare school

Welke school is het beste voor jouw kind?

Toen onze oudste dochter in groep 7 zat, werd ons vanuit de basisschool al aangeraden om te gaan kijken bij middelbare scholen. Destijds was er ook nog een voorlopig schooladvies in groep 7, waarmee het makkelijker was om gerichter te oriënteren. Onze dochter kreeg VWO advies waardoor er een aantal middelbare scholen al afviel, voordat we gingen kijken bij de open dagen. De keuze aan middelbare scholen is echt meer dan reuze, van speciale sport klassen tot tweetalig onderwijs.

Op de meeste basisscholen krijgen de kinderen ook een gids mee, de VO-gids. In deze gids staan alle middelbare scholen in de buurt genoemd met de diverse richtingen. Het biedt een handig overzicht van open dagen. Deze open dagen vinden meestal plaats in januari of februari. Op een open dag kun je met je kind heel makkelijk vrij rondlopen op een school. Maar ook zijn er vaak leerlingen en docenten die je vragen kunt stellen. Mocht je niet zo goed weten waar je tijdens zo’n open dag op moet letten, dan zijn er op internet handige checklists te vinden, bijvoorbeeld op www.heutinkvoorthuis.nl. Juist die gesprekken geven een goed beeld van een school, want met een open dag ziet het er natuurlijk spik en span uit. Voor kinderen uit groep 8 organiseren de meeste scholen minilessen. Tijdens een ochtend of middag krijg je dan een paar proeflessen, waarbij je een goed gevoel kan krijgen over hoe het echt er aan toe gaat op school.

Sfeer

Als je rondloopt op een school, krijg je vrij snel een gevoel bij de sfeer op zo’n school. Vooral je kind voelt dit vaak vrij snel al aan, is dit een school voor mij of niet. Roosmarijn wist in groep 7 bijna wel zeker voor welke middelbare school ze zou gaan. Maar om haar keuze goed onderbouwd te hebben heeft zij nog wel een aantal andere scholen bezocht in groep 8. Een jaar later kan het toch weer anders aanvoelen op zo’n school. Dat was in haar situatie niet het geval. En ze is nog steeds blij met haar keuze (en wij ook).

Probeer ook je kind uit te leggen dat hij of zij zelf moet kiezen naar welke school hij of zij wilt toe gaan en niet die waar de rest van groep 8 naar toe gaat. Het is natuurlijk gezellig als je samen kunt fietsen naar school, maar je merkt ook wel dat dit toch als snel anders wordt in de brugklas. Als je echt goed bevriend bent, blijft dit ook wel als je niet meer bij elkaar school zit.

Checklist: De keuze voor de middelbare school

1. Begin op tijd met het vergelijken van scholen

2. Kijk goed wat er bij jouw kind past. Heeft hij/zij een strakke structuur nodig of juist veel vrijheid

3. Oriënteer je in de verschillende soorten onderwijs: Vmbo, havo, vwo of gymnasium. Openbare scholen of scholen met een bepaalde levensovertuiging of filosofie).

4. Volg het schooladvies van de basisschool niet klakkeloos op. Jij kent je eigen kind het beste.

5. Is de school ver weg, maar wel heel goed/leuk? Een beetje lichaamsbeweging op de fiets is niet slecht voor je kind en het openbaar vervoer is op de meeste plekken in Nederland prima geregeld.

6. Kijk niet alleen naar de brugklassen. Die lijken vaak erg op elkaar. Juist de bestedingen van budgetten door de school en de vrijheid die ze daar in heeft, zijn belangrijke factoren. Bekijk goed wat de school na de brugklas aan extra’s te bieden heeft en of dat aansluit bij de talenten, interesses en hobby’s van je kind.

7. Kijk goed naar het schoolklimaat. Wellicht het belangrijkste punt. Een kind dat niet zich niet goed voelt, leert minder snel. En juist pubers zitten sneller niet lekker in hun vel. Het schoolklimaat is belangrijk betreft hoe leraren met pubers omgaan. Zijn er mentoren en vertrouwenspersonen aanwezig? Kan je kind zich veilig en thuis voelen op de school? Praat met de leraren om hier achter te komen. Maar ook leerlingen kunnen je een goed beeld geven over de voor- en de nadelen van de school. Schooloordelen, inspectierapporten en meningen van andere ouders. Lees ze en luister er goed naar.

⇒ Volg je ons al op Facebook en Instagram?

Hier lees je meer artikelen voor en over pubers.
En hier lees je meer van en over Kristel.

Beeld Shutterstock.

Wil je dit artikel bewaren op Pinterest? Deze afbeelding kun je pinnen:

De keuze voor de middelbare school

Close
Read previous post:
vrouwen en leiderschap
Mindset & Carrière | Vrouwen en leiderschap

Caty Hendriks is mindset & communicatie coach voor ambitieuze vrouwen. Voor MOMmag. schreef zij een speciaal gastartikel over vrouwen en...

Close