Close
Vanaf welke leeftijd kan je kind alleen op pad, buitenspelen en thuisblijven?

Vanaf welke leeftijd kan je kind alleen op pad, buitenspelen en thuisblijven?

Het is een dilemma voor bijna elke ouder: Vanaf welke leeftijd kan je kind alleen op pad, buitenspelen en thuisblijven? Kristel ging op onderzoek uit om te kijken wat een gemiddelde leeftijd is. Tot haar verbazing kwam ze er zelfs achter dat die leeftijd in het Wetboek staat!

Lees ook: ‘Boeken voor als je kind grote broer of zus wordt!

kind alleen op pad

Vanaf welke leeftijd kan je kind alleen op pad, buitenspelen en thuisblijven?

Wanneer kan ik mijn dochters nou alleen buiten laten spelen, thuis laten of alleen naar school laten fietsen? Het is nog al een vraagstuk voor iedere ouder. Wanneer is je kind zelfstandig genoeg? Wat is ongeveer de gemiddelde leeftijd?

Vanaf welke leeftijd kan je kind alleen thuisblijven?

Tot mijn verbazing kwam ik er achter dat die leeftijd zelfs in het Wetboek van Strafrecht staat. Dat zolang je kind nog niet (deels) voor zich/haarzelf kan zorgen (handelsbekwaam zijn heet dat), je hem/haar niet alleen mag thuislaten. En dat is dus tot hun 18e verjaardag. Zolang het goed gaat, word je hier vast niet op aangesproken, maar stel dat er iets gebeurt, ben je als ouder dus wel strafbaar als je kind voor zijn 18e alleen laat.

Maar jeetje, 18 jaar, dan zij wij hier wel iets te vroeg begonnen. Onze oudste was een jaar of 10, groep 7, toen zij voor het eerst alleen thuis bleef. Het uitgangspunt bij je kind alleen thuis laten blijven, is toch wel dat je kind alleen thuis durft te zijn.  En natuurlijk dat jij zelf ook het vertrouwen erin hebt dat het goed gaat.

De leeftijd is daarbij naar mijn mening niet het belangrijkst. Het geeft ook zelfvertrouwen aan je kind, als je hem / haar vertrouwt dit te kunnen. Om het vertrouwen op te bouwen, kun je beginnen met overdag bijvoorbeeld eerst even een boodschap te doen voor maximaal een half uur. Maak heldere afspraken. Denk daarbij aan afspraken over voor wie doe je wel de deur open en niet en hoe kan hij/zij jou bereiken mocht er iets aan de hand zijn. Eventueel bel je in dat half uur om te checken of het goed gaat.

Ook hangt het er natuurlijk ook vanaf waar je woont, woon je in een woonwijk, of aan een doorgaande weg. Zelf wonen wij in een woonwijk, over het algemeen is een van de buren altijd thuis, dus kunnen onze kids altijd wel bij de buren terecht, mocht er iets zijn.

Vanaf welke leeftijd kan je kind alleen buiten spelen?

Tot een jaar of 4 is het belangrijk om kinderen onder toezicht buiten te laten spelen. Geef daarbij duidelijke grenzen aan. Zoals: Je mag tot de hoek van de straat komen en steek niet de straat over naar de overkant. Een peuter kan die risico’s gewoon zelf nog niet inschatten.

Probeer je kind ook een beetje vrij te laten, want als je er continu bovenop zit, zal hij/zij ook niet zo snel leren om te gaan met verkeer.

Vanaf ongeveer 4 jaar kun je afspreken dat je kind alleen buiten mag spelen (dus zonder jou als ouder) als hij op de stoep blijft of stel dat hij bij iemand binnen wil gaan spelen, dat hij eerst bij jou moet checken of jij dat goed vindt. Bovendien is het natuurlijk afhankelijk van waar je woont. Als je in een woonwijk woont met veel spelende kinderen op straat, is dit veiliger dan als je aan drukke doorgaande weg woont.

Vanaf 6 jaar wordt je kind steeds zelfstandiger en kun je proberen het zelf naar een vriendje te laten lopen, maar spreek wel goed af dat hij even laat weten als hij daar is aangekomen. Hierbij is het ook belangrijk om vooraf af te spreken, wat je doet als hij zich niet aan deze afspraak houdt.

Vanaf welke leeftijd kan je kind alleen naar school fietsen?

Als een kind een jaar of 9 is, kunnen de meeste kinderen vaak alleen de weg naar school fietsen. Fiets eerst een paar keer mee met je kind voor je uit, zodat je goed in de gaten kan houden of hij zich aan de verkeersregels houdt. Als jullie het allebei aandurven, kan je kind zelf naar school gaan fietsen. Onze jongste moet een drukke weg oversteken en dat vind ik dus wel een spannend punt hoewel ze wel netjes fietst. Dus ik geloof dat we dat binnenkort maar eens moeten proberen.

Wanneer je kind alleen kan gaan fietsen, is dus vanzelfsprekend ook afhankelijk van de route die je kind moet fietsen. Is er veel verkeer of niet? Moet het een drukke weg oversteken? Daarnaast speelt het karakter van je kind een rol. Is het snel afgeleid, een dromer of kan het zich juist goed concentreren.

Hoe dan ook is het verstandig om je kind voor te bereiden dat er altijd wat onverwachts kan gebeuren. Bij het buitenspelen en het fietsen. Een auto die opeens te snel inhaalt, een straat die afgesloten is of een ambulance die er door moet. Ook als je kind alleen thuis is, kan er altijd wat gebeuren wat je van te voren niet besproken hebt.

Jij kent je eigen kind en jezelf het beste. Laat je gevoel daarom ook zeker meespelen in je beslissing en onthoud dat je kind zich alleen maar kan ontwikkelen en ontplooien als het ook de vrijheid krijgt dat te doen.

⇒ Volg je ons al op Facebook en Instagram?

Hier lees je meer artikelen voor en over kinderen.
En hier lees je meer van en over Kristel.

Beeld ‘ child alone bike’ via Shutterstock.
Bronnen artikel o.a. Ouders van Nu, CJG Alphen aan den Rijn

Wil je dit artikel bewaren op Pinterest? Deze afbeelding kun je pinnen:

kind alleen op pad pinterest

 

Close
Read previous post:
recept paella met extra veel groente
Kindvriendelijk recept | Paella met extra veel groente

Als we dit jaar niet naar Spanje kunnen, dan halen we maar een beetje Spanje in huis! Karen S. deelt...

Close